Pohjoissilta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaavio pohjoissillasta

Pohjoissilta (engl. northbridge), tunnetaan Intelin laitteistoissa myös nimellä Memory Controller Hub eli MCH, on toinen emolevyn piirisarjan kahdesta päämikropiiristä. Pohjoissilta kytkee toisiinsa tietokoneen suorittimen, keskusmuistin sekä AGP-väylän tai PCI Express-väylän eli osat, joiden välillä tiedon pitää liikkua verrattaen nopeasti.

Pohjoissiltapiirin tärkein tehtävä on toimia muistiohjaimena keskusmuistille koneissa, joissa suoritin ei sisällä DRAM-muistiohjainta. Tällöin pohjoissiltapiirin tyyppi myös määrittää sen, minkä tyyppistä ja kuinka paljon keskusmuistia koneeseen voidaan asentaa. Suorittimen ja pohjoissillan välinen väylä on suoritinväylä (engl. front-side bus, FSB).

x86 ja x86-64-arkkitehtuureissa erillisen pohjoissiltapiirin toiminnallisuus on sisällytetty suorittimelle vuodesta 2008 lähtien.[1] Integroidun muistiohjaimen kanssa pohjoissilta on vain silta suorittimen ja grafiikkaväylän kanssa (AGP tai PCI Express).[2]

Aiemmin muistiohjain on ollut integroituna muun muassa DEC Alpha ja PA-RISC suorittimissa, jolloin erillistä pohjoissiltaa ei ole tarvittu.

Integroidun muistiohjaimen yhteydessä emolevyn piirisarja koostuu vain yhdestä piiristä joka vastaa entistä eteläsiltaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pierre Dandumont: Imitation To Innovation: AMD's Best CPUs tomshardware.com. 2.9.2008. Viitattu 30.1.2020. (englanniksi)
  2. Torres, Gabriel: Inside AMD64 Architecture Hardware Secrets. Viitattu 4.10.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.