Pohjoissilta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaavio PC:n rakenteesta noin 2010

Pohjoissilta (engl. northbridge), tunnetaan Intelin laitteistoissa myös nimellä Memory Controller Hub eli MCH, on historiallisesti toinen henkilökohtaisen tietokoneen emolevyn piirisarjan kahdesta päämikropiiristä. Pohjoissilta kytkee toisiinsa tietokoneen suorittimen, keskusmuistin sekä AGP-väylän tai PCI Express -väylän eli osat, joiden välillä tiedon pitää liikkua verrattaen nopeasti.

Pohjoissiltapiirin tärkein tehtävä on toimia muistiohjaimena keskusmuistille koneissa, joissa suoritin ei sisällä DRAM-muistiohjainta. Tällöin pohjoissiltapiirin tyyppi myös määrittää sen, minkä tyyppistä ja kuinka paljon keskusmuistia koneeseen voidaan asentaa. Suorittimen ja pohjoissillan välinen väylä on suoritinväylä (engl. front-side bus, FSB).

Pohjoissiltapiiri saattoi sisältää myös integroidun näytönohjaimen. Ensimmäisen tällaisen piirisarjan kehitti Silicon Integrated Systems Intel-suorittimeen perustuville tietokoneille (SiS6204) 1995.[1] 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä lähes 90 % PC-koneista sisälsi integroidun grafiikan.[2] Intel siirsi vuonna 2010 integroidun näytönohjaimen emolevyltä suorittimelle ja myös AMD teki tämän Llano-suorittimessa 2011. Nvidia luopui integroidun näytönohjaimen sisältävän nForce-piirisarjan valmistuksesta 2012, jolloin enää vain AMD, Intel ja taiwanilainen Via Technologies tekivät integroituja näytönohjaimia.[1]

x86- ja x86-64-arkkitehtuureissa erillisen pohjoissiltapiirin toiminnallisuus on sisällytetty suorittimelle vuodesta 2008 lähtien.[3] Integroidun muistiohjaimen kanssa pohjoissilta on vain silta suorittimen ja grafiikkaväylän kanssa (AGP tai PCI Express).[4] Aiemmin muistiohjain on ollut integroituna muun muassa DEC Alpha- ja PA-RISC-suorittimissa, jolloin erillistä pohjoissiltaa ei ole tarvittu.

Integroidun muistiohjaimen ja suorittimelle sisällytetyn grafiikan kanssa emolevyn piirisarja koostuu vain yhdestä piiristä, joka vastaa entistä eteläsiltaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Famous Graphics Chips: The Integrated Graphics Controller | IEEE Computer Society computer.org. Viitattu 12.10.2022. (englanniksi)
  2. Gary Key: µATX Part 2: Intel G33 Performance Review www.anandtech.com. Viitattu 12.10.2022.
  3. Pierre Dandumont: Imitation To Innovation: AMD's Best CPUs tomshardware.com. 2.9.2008. Viitattu 30.1.2020. (englanniksi)
  4. Torres, Gabriel: Inside AMD64 Architecture Hardware Secrets. Viitattu 4.10.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]