Serial ATA

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta SATA)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”SATA” ohjaa tänne. SATA Air Açores on portugalilainen lentoyhtiö.
Kulmaliittimellinen SATA-datakaapeli
SATA-virtakaapeli
Huom! Oranssikuorinen 3,3 voltin johdin puuttuu
Suoraliittimellinen SATA-datakaapeli ja SATA-liitännät emolevyssä

Serial ATA (Serial AT Attachment, myös SATA, S-ATA tai Sarja-ATA) on sarjamuotoinen liitäntä sisäisen tai ulkoisen massamuistilaitteen, joka on yleensä kiintolevy tai optinen asema, kytkemiseksi tietokoneeseen. Serial ATA on jo käytännössä korvannut aiemmin käytetyn IDE-väylän kiintolevyjen liitäntänä.

Standardin kehittämisestä vastaa Serial ATA International Organization.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SATA perustuu sarjamuotoiseen tiedonsiirtoon, mikä tekee kaapeleista huomattavasti kapeampia ja edullisempia valmistaa kuin Parallel ATA -kaapeleita (IDE). SATA 3.0 -standardi tarjoaa 6 000 Mb/s:n (megabittiä sekunnissa) maksimisiirtonopeuden. SATA sisältää myös tuen Hot Swap ja Native Command Queuing (NCQ) -tekniikoille. SATA-laitteiden virtakaapeli on jouduttu uusimaan Hot Swap-tuen myötä. Yhteen SATA-liitäntään voi liittää ainoastaan yhden laitteen PATA:n kahden sijaan. Useimmissa SATA-laitteissa ei ole ollenkaan jumppereita, vaan kaikki asetukset tehdään BIOS:in avulla. Tämä helpottaa laitteiden liittämistä ja vähentää mahdollisia yhteensopivuusongelmia.

SATA-standardit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SATA-standardi Siirtonopeus (MB/s) Muuta
SATA 1.0 (1,5 Gb/s) 150 -
SATA 2.0 (3,0 Gb/s) 300 -
SATA 3.0 (6,0 Gb/s) 600 -
SATA 3.2 (16,0 Gb/s) 2000 -
eSATA 300 Tarkoitettu ulkoisten laitteiden kytkemiseen

SATA II -standardia tukevalla laitteella tarkoitetaan yleensä sellaista laitetta, joka tukee 300 MB/s nopeutta. SATA I/O -standardin versiossa 2 tällä kohtaa ei kuitenkaan puhuta mitään levyjen nopeuksista, joten kaikkien virheellisesti SATA II -tuella varustetuiksi ilmoitettujen tuotteiden kohdalla ei ole välttämättä varmaa, tukeeko laite myös SATA I/O -standardin 300 MB/s nopeutta. SATA II voi tarkoittaa myös sellaista tuotetta, joka tukee SATA-standardin ominaisuuksia, joita ei ollut SATA-standardin ensimmäisissä versioissa, mutta joka ei tue 300 MB/s nopeutta. Siksi tulisi luopua[1] SATA I ja II -nimityksistä ja siirtyä käyttämään nopeuteen perustuvaa nimitystä, kuten monet kiintolevy- ja emolevyvalmistajat ovat tehneetkin. Oikea nimi ja luokittelutapa ei välttämättä ole kaikkien laitemyyjien tiedossa, joten tuotteita ostettaessa täytyy olla erityisen huolellinen, jotta saa haluamansa tuotteen.

Sata 2.6 -liitin on microSATA eli slimline, tarkoitettu alun perin 1,8" (46 mm) laitteille. Liitin on samantyyppinen kuin normaali, mutta hieman standardimallista ohuempi.

mSATA eli Mini-SATA on tarkoitettu PCI-yhteensopivien SSD (30 × 51 mm) muistien liittämiseen ja se eroaa microSATA:sta. Sen seuraajaksi on kehitetty vieläkin pienempi M.2-kokoluokka (110 - 22 × 42 mm).

External SATA[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

eSATA (External SATA) on SATA-väylän laajennus ulkoisille kiintolevyille. Se vaati hot-plug-tuen, jota monet varhaiset ohjaimet ja levyt eivät tukeneet. eSATA:n mielenkiintoinen ominaisuus on, että väylä tukee useampia ulkoisia levyjä ja kaapelin voi vetää kokonaiselle kiintolevyräkille. Liitin on erilainen kuin normaali SATA-liitin ja kaapelin maksimipituus on kaksi metriä (normaali SATA-kaapeli korkeintaan 1 m).[2] Joissain 2000-luvun alun henkilökohtaisten tietokoneiden koteloissa on ulkoinen liitin eSATA-levyille. Käytännössä USB-väylän nopeutumisen vuoksi eSATA ei yleistynyt merkittävästi.

eSATAp sisältää datasignaalien lisäksi myös virran yhdessä kaapelissa.

eSATA-liitäntä

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lähteinen, Olavi; Pietikäinen, Ville; Kosonen, Harri: Uusi PC-tekniikan käsikirja, s. 341–376. 6. painos. Helsinki Media Erikoislehdet, 2000 (1997). ISBN 951-832-015-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Serial ATA.

 

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.