Minecraft

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Minecraft
Minecraftin logo
Minecraftin logo
Kehittäjä Mojang
4J Studios (konsoliversiot)
Julkaisija Mojang (PC, mobiili)
Microsoft Studios (Xbox 360, Xbox One, Windows Phone)
Sony Computer Entertainment (PS3, PS4, PS Vita)
Suunnittelija(t) Markus Persson (2009–2011)
Jens Bergensten (2011–edelleen)
Taiteilija(t) Kristoffer Zetterstrand
Markus ”Junkboy” Toivonen
Säveltäjä(t) Daniel ”C418” Rosenfeld
Pelimoottori Java/LWJGL
Versio 1.8.3[1]
Julkaisupäivä Classic:
16. huhtikuuta 2009
Alpha:
17. toukokuuta 2010
Beta:
20. joulukuuta 2010
Android:
7. lokakuuta 2011
iOS:
17. marraskuuta 2011
Kokoversio:
18. marraskuuta 2011
Xbox Live Arcade:
9. toukokuuta 2012
Raspberry Pi:
11. helmikuuta 2013 PlayStation 3 ja PlayStation Vita
15.11.2013
PlayStation 4
29.11.2013
Lajityyppi seikkailu, hiekkalaatikko
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli, lähiverkko
Ikäluokitus 7
Alusta Windows, OS X, Linux, UNIX, Xperia, iOS, Android, Windows Phone, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Raspberry Pi, Xbox One, Xbox 360
Laitevaatimukset Tietokoneversiot:
Java
Xbox 360:
Xbox Live -jäsenyys
PlayStation 3:
PlayStation Network -jäsenyys
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Minecraft on hiekkalaatikkomainen indie-videopeli, jossa pelaajan on mahdollista luoda rakennelmia kuutioiden avulla kolmiulotteisessa maailmassa.[2][3] Pelin kehityksen aloitti ruotsalainen Markus ”Notch” Persson, ja kehitystä jatkaa Perssonin perustama yritys Mojang. Peli julkaistiin 16. toukokuuta 2009 ja se siirtyi beeta-vaiheeseen 20. joulukuuta 2010. Täysversio julkaistiin 18. marraskuuta 2011. Viralliset iOS- ja Android-versiot ovat myös saatavilla.[4] Minecraft on saanut vaikutteita Dwarf Fortressista, RollerCoaster Tycoonista, Wurm Onlinesta, Dungeon Keeperistä ja erityisesti Infiniminerista.[5][6][7]

Minecraftia kehitettiin noin viikko, jonka jälkeen se julkaistiin TIGSource-keskustelupalstalla toukokuussa 2009 ja saavutti sivustolla merkittävän suosion. Peliä on päivitetty jatkuvasti julkaisusta lähtien, ja ollessaan vasta alfa-kehitysvaiheessa sitä myytiin noin miljoona kappalettaa ja se sai paljon huomiota ja ylistäviä arvosteluja. Tammikuussa 2011, alle kuukausi pelin beeta-vaiheen alkamisen jälkeen, peliä oli myyty jo miljoona kappaletta.[8] Kesäkuussa 2013 pelin PC/Mac-versiota oli myyty yli 11 miljoonaa kappaletta tullen näin maailman myydyimmäksi PC-peliksi.[9]

Peli sai vuoden 2012 European Games Award -palkinnon sarjassa "Best European Indie Game".[10]

Microsoft ilmoitti 15. syyskuuta 2014 ostaneensa Minecraftin kehittämisoikeudet omistavan Mojangin 2,5 miljardin yhdysvaltain dollarin kauppahintaan, jättäen immateriaalioikeudet kuitenkin Mojangille. Samalla pelin alkuperäinen luoja Notch, Jakob Porsér ja Carl Manneh ilmoittivat jättävänsä yhtiön.[11]

Minecraftista on tekeillä myös elokuva.[12]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftissa on avoin pelimaailma, joka on teoriassa ääretön, koska sitä luodaan automaattisesti lisää pelaajan liikkuessa ympäri pelimaailmaa. Pelimaailmasta voi muodostua jopa 4 096 000 000 neliökilometrin kokoinen alue (jonka sisään mahtuu noin 130 biljoonaa kuutiota), ennen kuin tekniset rajoitukset tulevat vastaan.[13][14] Maailma koostuu kiinteistä 3D-kuutioista (engl. blocks), joita voi poistaa ja sijoittaa uudelleen. Maailma generoidaan niin sanotun siemenen avulla (engl. seed), joka on 10-merkkinen lukusarja. Jos pelaaja ei aseta itse siementä ennen maailman luontia, peli antaa sen arvoksi satunnaisen luvun. Samalla siemenellä syntyy aina sama maailma, mutta jo yhden merkin muokkaaminen siemenestä tekee maailmasta täysin erilaisen. Pelissä voi kaivaa maan alle noin 60 kuution verran, ja maksikorkeus palikan asettamiselle on noin 120 kuutiota, vaikka pelaaja voikin liikkua äärettömän kauas ylöspäin. Perusideana pelissä on hyödyntää erilaisia materiaaleja, joita voi hankkia eri tavoilla. Pelissä keskeisiä toimintoja ovat muun muassa taisteleminen, käsityöt ("craftaaminen"), kaivaminen, seikkailu, viljely, eläinten kasvattaminen ja rakentaminen.

Aavikkoa Minecraftissa

Pelitilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft tarjoaa viisi erilaista pelitilaa: selviytyminen (survival), luova (creative), kovanaama (hardcore), seikkailu (adventure) ja tarkkailija (spectator). Pelitilan voi vaihtaa toiseen pelitilaan vain huijauskomennoilla. Huijauskomennoilla voi myös vaihtaa päivän yöksi, luoda eläimiä, teleportata jne. Maailmaa luodessa voi valita ottaako huijauskomennot käyttöön vai ei.

Selviytymispelitila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selviytymispelitilassa pelaajan tulee selviytyä villissä luonnossa, suojautua vihamielisiltä hirviöiltä, etsiä ruokaa ja aineita sekä rakennuskuutioita jne. Valmistamillaan työkaluilla pelaaja voi myös etsiä hyödyllisiä malmeja (engl. ore) eri käyttötarkoituksia varten.

Selviytymispelitilassa ei voi kantaa mukanaan äärettömästi esineitä kuten luovassa pelimuodossa, ja kaikki esineet pitää itse hankkia. Alussa pelaajan tavaraluettelossa ei ole mitään esineitä ja selviytyäkseen, pelaajan on hakattava puita, valmistettava työkaluja ja rakennettava itselleen koti tai jonkinlainen suoja ennen yötä, jolloin hirviöt tulevat maan pinnalle. Tietyistä kuutioista ja materiaaleista voi valmistaa (engl. craft) esineitä, kuten aseita, työkaluja, kulkuvälineitä, karttoja, sisustusesineitä jne. Pelissä voi myös viljellä kasveja, kalastaa, metsästää eläimiä jne. erilaisten materiaalien ja ruuan saamiseksi.

Pelaajalla on tavaraluettelo kuutioiden ja esineiden varastointiin. Pelissä on myös nälkä- ja elämänpistemittarit. Nälkäpisteitä saa lisää syömällä ruokaa ja elämänpisteitä menettää pudotessaan korkealta, ollessaan liian kauan veden alla, syttyessään tuleen tai joutuessaan hirviön hyökkäyksen kohteeksi jne. Elämäpisteitä saa takaisin hitaasti kun nälkämittari on tarpeeksi täynnä. Järjestelmä toimii myös toisinpäin: Liian kauan syömättä ollessa nälkä kasvaa ja lopulta vähentää elämänpisteitä, joka johtaa nääntymiskuolemaan (vain vaikeassa vaikeusasteessa). Näiden mittareiden lisäksi pelaajalla on myös kokemuspiste-mittari. Kokemuspisteitä saa esimerkiksi tappamalla hirviöitä ja eläimiä, sulattamalla aineita, louhiessaan malmeja jne. Kokemuspisteiden avulla voi lumota (engl. enchant) erilaisia aseita työkaluja ja panssareita, joka parantaa niiden tehoa ja lisää ominaisuuksia.

Kuollessaan pelaaja siirtyy uudelleen alkuperäiseen aloituspaikkaansa (engl. spawn) tai sänkyynsä, jos hänellä on sellainen, ja pudottaa kaikki tavaraluettelossa olleet esineet sekä suuren osan kokemuspisteistään kuolinpaikalleen. Esineet ja osan kokemuspisteistä voi kerätä talteen mikäli löytää takaisin kuolinpaikalleen ennen tavaroiden katoamista (viiden minuutin kuluttua). Muut pelaajat ja jotkin hirviöt voivat ottaa kuoltaessa pudotetut esineet.

Selviytymistilassa on neljä eri vaikeusastetta, rauhallinen, helppo, keskitaso ja vaikea. (engl. Peaceful, Easy, Normal ja Hard). Vaikeusaste vaikuttaa muun muassa siihen, kuinka helposti pelaaja vahingoittuu. Kun vaikeusasteena on rauhallinen (engl. Peaceful), vihollisia ei ilmesty ja elämäpisteet sekä nälkä nousevat itsestään, jos ei kärsi vahinkoa. Rauhallisella tasolla ei myöskään menetä nälkäpisteitä. Vaikeustasoa voi vaihtaa asetuksista.

Käytännössä pelin idea on rakentaa omaan maailmaan, seikkailla ja suojautua öisin hirviöiltä (engl. mob). Peli painottaa voimakkaasti luovuutta. Pelissä pitää kehittää käytännöllisiä ja kestäviä rakennelmia, jotka kestävät erilaisten hirviöiden kuten hämähäkkien ja zombien öisiä hyökkäyksiä. Pelissä on myös mahdollista luoda erilaisia taikajuomia joilla on erilaisia vaikutuksia pelaajaan tai muihin eläimiin/pelaajiin, kuten parantuminen, nopeus, voimakkuus, myrkytys, hyppääminen, hämäränäkö jne. Minecraftissa pystyy rakentamaan monimutkaisia ansoja ja mekanismeja käyttämällä hyväkseen Minecraftin fysiikkaa, alkeellisia virtapiirimäisiä peliominaisuuksia sekä loogisia portteja punakiven avulla. (voit vaihtaa tähän pelitilaan komennolla /gamemode 0)

Kovanaamatila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kovanaamatila (engl. Hardcore) on pelitila, joka vastaa muuten Selviytymistä, mutta kuoltaessa maailma poistuu pysyvästi ja peli on aina lukittu vaikeimmalle vaikeustasolle.

Luova pelitila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luova pelitila (engl. Creative) keskittyy rakentamiseen ja siinä on loputon määrä kaikkia pelissä olevia kuutioita ja esineitä (myös joitain joita ei ole selviytymispelimuodossa). Pelitilassa voi poistaa yhdellä klikkauksella minkä tyyppisiä kuutioita tahansa. Lisäksi luovassa pelimuodossa voi lentää ympäri pelimaailmaa ja käyttää huijauskomentoja (jos ne on otettu käyttöön maailmaa luodessa.) Luova pelitila on ollut saatavilla Beta 1.8 -versiosta lähtien. (Komento tähän pelitilaan on /gamemode 1)

Tarkkailu-pelitila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarkkailu (engl. Spectator)-pelitilassa voi lentää pitkin pelialuetta ja kulkea kuutioiden läpi. Pelissä voi siirtyä minkä tahansa eläimen, hirviön tai pelaajan näkökulmaan ja nähdä muiden pelaajien tavaraluettelon. Tarkkailu-pelitilassa ei voi muokata mitään maailmassa. Tarkkailu-pelitilaan voi päästä vain komennoilla, joten sitä käytetään yleisesti servereillä erilaisissa minipeleissä. (Komento tähän pelitilaan on /gamemode 3)

Moninpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftissa on mahdollista pelata moninpeliä ja myös luoda oma moninpelipalvelin. Minecraftillä ei ole "virallisia" moninpelipalvelimia vaan yksittäiset pelaajat tai ryhmät ylläpitävät omia palvelimiaan. Palvelimen ylläpitäminen on maksutonta; alkuperäinen palvelinohjelmisto on ladattavissa Minecraftin verkkosivustolta ilman rekisteröitymistä tai pelin ostamista. Nykyään monet yritykset ovat aloittaneet Minecraft-palvelimien vuokraamisen. Yleisesti mukana tulee ohjauspaneeli kuten Multicraft tai McMyAdmin.

Mojang on luonut palvelun nimeltä Minecraft Realms. Pelaajat voivat maksusta vuokrata palvelimen Mojangilta. Palvelimen hallitseminen tapahtuu täysin pelin sisällä, ja se on tehty erittäin helpoksi. Realms-palvelimilla (Mojangin ylläpitämiä maksullisia moninpelipalvelimia) on kymmenen pelaajan raja, eli palvelimelle voi olla yhteydessä enintään 10 pelaajaa samaan aikaan. Minecraft Realmsin tarkoituksena on helpottaa moninpelaamista, sillä moninpelipalvelimien ylläpito vaatii jokseenkin laajaa tietoteknistä osaamista mm. porteista, VPN-yhteyksistä ja tietoturvasta. Lisäksi moninpelipalvelimen auki pitäminen muille vaatii palvelimen (yleensä oman kotikoneen) pitämistä päällä.

Minecraftia voi myös pelata lähiverkossa, jolloin palvelimen teko tapahtuu parilla klikkauksella. Palvelimen tekeminen ei vaadi juurikaan taitoa. Minecraft palvelin vuokraus yrityksistä suosituin on Waltsu Hosting Minecraft pelistä tehdään myös moninipelissä YouTube videoita

Ladattavat lisäosat ja muutokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftiin on saatavilla paljon erilaisia internetistä ladattavia yhteisön tekemiä lisäosia ja laajennuksia, joihin lukeutuvat esimerkiksi:

 • Modit (lyhennetty sanasta Modification eli Muutos (Modifikaatio)) ovat pelaajien luomia lisäosia joita voi lisätä peliin. Niissä voi olla mm. kuutioita, ulottuvuuksia, esineitä, hirviöitä, työkaluja jne. Mojang ei tee modeja itse, joten kaikki modit ovat yhteisön tekemiä. Peli voi teknisesti pyörittää samaan aikaan useita modeja, mutta kaikki modit eivät ole yhteensopivia toistensa kanssa ja aiheuttavat toisinaan pelin kaatuilua.
 • Modipaketit ovat yhteisön tekemiä modikokoelmia, jotka sisältävät useita modeja. Modipaketit voivat sisältää paljon yhteensopimattomia modeja ja toimia silti, sillä modipaketin tekijä voi muokata modit juuri pakettiin sopivaksi.
 • Modipakettiohjelma (engl. mod pack launcher) on itsenäinen ohjelma, mikä sisältää useita modipaketteja, mikä tekee modipakettien latauksen erittäin helpoksi. Jokainen paketti sisältää omat maailmansa, asetukset ja tietenkin modinsa. Tunnetuimpia modipakettiohjelmia ovat mm. Technic Launcher, (sisältää mm. Tekkitin ja Voltzin) ja Feed The Beast. (sisältää mm. MindCrackin ja Monster Packin). Tarvitsen minecraftin kokoversion pakettien lataamiseen, eli kirjaudut tavallisilla minecraft-tunnuksillasi ohjelmaan.
 • Muokatut maailmat eli custom mapit ovat yhteisön tekemiä, omia maailmoja. Ne voivat sisältää valmiiksi suuria rakennelmia, erityislaatuista luontoa, taistelukenttiä, seikkailuratoja, selviytymistä vaikeissa olosuhteissa tai käytännössä mitä vain. Yksi suosituista custom mapeista on Skyblock, jossa pelaajan tulee selviytyä taivaalla leijuvalla saarella, jossa on rajallisesti resursseja.
 • Resurssipaketit (engl. resource packs), Muuttavat Minecraftin ulkoasua ja/tai ääniä. Ennen päivitystä 1.6, näitä kutsuttiin nimellä tekstuuripaketit (engl. texture packs). Tekstuuripaketeilla pystyttiin muokkaamaan ainoastaan tekstuureja, kun taas resurssipaketeilla voi muokata myös ääniä ja pelin 3D-malleja.[15] Koska minecraftin palikan tekstuuri on 16x16 pikseliä, käytetään resurssipakettien tarkkuudessa normaalia tarkkuutta kuvaamaan x16. On myös olemassa isompitarkkuuksisia pekettaja, joiden tarkkuus voi olla jopa x32 (32 pikseliä korkea ja leveä palikan tekstuuri) aina x64.sta huimaan x512. Esimerkki x32 resurssipaketista on Dokucraft x32. Isompi tarkkuus vaati tietokoneelta enemmän tehoa.
 • Skineillä eli "ihoilla" voi vaihtaa hahmon ulkonäköä. 1.8-versiosta lähtien skinissä on kaksi kerrosta ja hahmon kädet on mahdollista vaihtaa kapeammiksi.

Muut versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftista on olemassa tavallisen version lisäksi erilaisia muunnelmia, joita voi käyttää eri alustoilla.

Minecraft Pocket Edition[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft Pocket Edition on mobiililaitteille optimoitu Minecraft, jossa on vain rajoitetusti kuutioita ja resursseja. Versio on saatavilla Windows Phone, Android- ja iOS-laitteille.

Minecraft Pi Edition[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft Pi Edition on Raspberry Pi-tietokoneelle suunnattu versio, joka muistuttaa paljolti Pocket Editionia.

Xbox[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft julkaistiin Xbox 360:lle 9. toukokuuta 2012. Se eroaa jonkin verran tietokoneversiosta.

Microsoft näytti vuoden 2013 E3-messuilla trailerin Minecraftin Xbox One-versiosta.[16]

PlayStation[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft julkaistiin PlayStation 3:lle Euroopassa 18. joulukuuta 2013.[17] Minecraft on julkaistu myös PlayStation Vitalle ja PlayStation 4:lle. Minecraftin konsoliversioissa on vähemmän sisältöä kuin tietokoneversiossa ja päivityksiä tulee harvemmin.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft Alpha siirtyi alpha-kehitysvaiheesta beta-vaiheeseen 20. joulukuuta 2010. Betan suunniteltiin loppuvan 11. marraskuuta 2011, ja Minecraft julkistettavan virallisesti.[18]. Lopulta Betasta siirryttiin pois Minecraft 1.0.0:n myötä, joka julkaistiin lopulta 18. marraskuuta 2011. Nykyinen PC-versio on numeroltaan 1.8.3 (helmikuu, 2015)

Viikoittain julkaistaan myös viikoittaisia julkaisuja (engl. snapshots), jotka ovat pienoispäivityksiä. Niiden mukana peliin tulee uusia asioita ja myös paljon bugikorjauksia.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftin musiikin on tehnyt Daniel ”C418” Rosenfeld. 1.6-version julkaisun jälkeen, musiikkia on voinut lisätä ja muuttaa resurssipakettejen avulla.[19]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Minecraft 1.8.3 is now available 19.2.2015. Viitattu 20.2.2015.
 2. VanDerWerf, Jacob: Minecraft: The Coolest Game You've Never Heard Of FiringSquad. 9.8.2010. Viitattu 21.11.2010. (englanniksi)
 3. McElroy, Griffin Jacob: Minecraft earned $350,000 in a single day Joystiq. 28.9.2010. Viitattu 21.11.2010. (englanniksi)
 4. Crecente, Brian: Official Minecraft Coming to iPhone, iPad, Android Kotaku.com. 21.02.2011. Viitattu 25.4.2011. (englanniksi)
 5. Markus Persson: Credits due 2009-05-26. Markus Persson.
 6. Handy, Alex: Interview: Markus 'Notch' Persson Talks Making Minecraft 2010-03-23. Gamasutra. Viitattu 2010-06-26.
 7. Persson, Markus: Minecraft Viitattu 21.11.2010. (englanniksi)
 8. Persson, Markus: Exclamation mark. Viitattu 15.1.2011. (englanniksi)
 9. Makuch, Eddie: Minecraft PC passes 11 million sales 24. kesäkuuta 2013. GameSpot. Viitattu 15.8.2013.
 10. Winners 2012 European Games Award. Viitattu 12.4.2014.
 11. Microsoft buys Mojang time.com. 15.9.2014. Time. Viitattu 20.9.2014.
 12. Tamminen, Timo: Minecraft-elokuvan ohjaajaksi päätymässä Night at the Museumista vastannut Shawn Levy Mbnet.fi. 17.10.2014. Viitattu 8.11.2014.
 13. Persson, Markus: How saving and loading will work once infinite is in 2010-03-19.
 14. http://www.youtube.com/watch?v=5v2_WiQH7Tc
 15. https://mojang.com/2014/03/minecraft-snapshot-14w10a/
 16. E3 2013: Minecraft Coming to Xbox One IGN. Viitattu 7.7.2013. (englanniksi)
 17. Minecraft PS3 Edition will arrive before next-gen versions Eurogamer.net. 11.11.2013. Viitattu 20.11.2013. (englanniksi)
 18. I’m going all gaga now, 1000 sales in 24 hours! 2010-07-29. Viitattu 2010-08-03.
 19. Minecraft.net Credits Minecraftin virallinen verkkosivu. Mojang. Viitattu 7.7.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]