Minecraft

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Minecraft
Minecraftin logo
Minecraftin logo
Kehittäjä Mojang
Julkaisija Mojang (PC, mobiili)
Microsoft Studios (Xbox 360, Xbox One, Windows Phone)
Sony Computer Entertainment (PS3, PS4, PS Vita)
Suunnittelija(t) Markus Persson (2009–2011)
Jens Bergensten (2011–edelleen)
Taiteilija(t) Kristoffer Zetterstrand
Markus Toivonen
Säveltäjä(t) Daniel Rosenfeld
Pelimoottori Java/LWJGL
Julkaisuaika
Lajityyppi Hiekkalaatikko, seikkailu
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli, lähiverkko
Ikäluokitus 7
Alusta Windows, OS X, Linux, Java, Java applet, Android, iOS, Windows Phone, Xbox 360, Xbox One, Raspberry Pi, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Wii U
Laitevaatimukset Tietokoneversiot:
Java
Xbox 360:
Xbox Live -jäsenyys
PlayStation 3, 4 ja Vita:
PlayStation Network -jäsenyys
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Minecraft on hiekkalaatikkomainen indie-videopeli, jossa pelaajan on mahdollista luoda rakennelmia kuutioiden avulla kolmiulotteisessa maailmassa. Pelin kehityksen aloitti ruotsalainen Markus ”Notch” Persson, ja kehitystä jatkaa Perssonin perustama yritys Mojang. Peli julkaistiin 16. toukokuuta 2009 ja se siirtyi beeta-vaiheeseen 20. joulukuuta 2010. Täysversio julkaistiin 18. marraskuuta 2011. Minecraft on saanut vaikutteita Dwarf Fortressista, RollerCoaster Tycoonista, Wurm Onlinesta, Dungeon Keeperistä ja erityisesti Infiniminerista.[13][14][15]

Minecraftia kehitettiin noin viikko, jonka jälkeen se julkaistiin TIGSource-keskustelupalstalla toukokuussa 2009, jossa se saavutti merkittävän suosion. Peliä on päivitetty jatkuvasti julkaisusta lähtien, ja ollessaan vasta alfa-kehitysvaiheessa sitä myytiin noin miljoona kappaletta ja se sai paljon huomiota ja ylistäviä arvosteluja. Tammikuussa 2011, alle kuukausi pelin beeta-vaiheen alkamisen jälkeen, peliä oli myyty jo miljoona kappaletta.[16] Huhtikuussa 2016 pelin PC/Mac-versiota oli myyty yli 23 miljoonaa kappaletta. Minecraftista on siten tullut maailman myydyin PC-peli.[17]

Peli sai vuoden 2012 European Games Award -palkinnon sarjassa "Best European Indie Game".[18]

Microsoft ilmoitti 15. syyskuuta 2014 ostaneensa Minecraftin kehittämisoikeudet omistavan Mojangin 2,5 miljardin yhdysvaltain dollarin kauppahintaan jättäen immateriaalioikeudet kuitenkin Mojangille. Samalla pelin alkuperäinen luoja Notch, Jakob Porsér ja Carl Manneh ilmoittivat jättävänsä yhtiön.[19]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftissa on avoin pelimaailma, joka on teoriassa ääretön, koska sitä luodaan automaattisesti lisää pelaajan liikkuessa ympäri pelimaailmaa. Pelimaailmasta voi muodostua jopa 4 096 000 000 neliökilometrin kokoinen alue (jonka sisään mahtuu noin 130 biljoonaa kuutiota), ennen kuin tekniset rajoitukset tulevat vastaan.[20][21] Maailma koostuu kiinteistä 3D-kuutioista, joita voi poistaa ja sijoittaa uudelleen. Maailma luodaan ns. siemenen avulla, joka on 10-merkkinen lukusarja. Jos pelaaja ei aseta itse siementä ennen maailman luontia, peli antaa sen arvoksi satunnaisen luvun. Samalla siemenellä syntyy aina sama maailma, mutta jo yhden merkin muokkaaminen siemenestä tekee maailmasta täysin erilaisen. Pelissä voi kaivaa maan alle noin 60 kuution verran, ja maksimikorkeus palikan asettamiselle on 255 kuutiota, vaikka pelaaja voikin liikkua äärettömän kauas ylöspäin. Perusideana pelissä on hyödyntää erilaisia materiaaleja, joita voi hankkia eri tavoin. Pelissä keskeisiä toimintoja ovat muun muassa taisteleminen, käsityöt, kaivaminen, seikkailu, viljely, eläinten kasvattaminen ja rakentaminen.

Pöytävuoria Minecraftissa

Pelitilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft tarjoaa viisi erilaista pelitilaa: selviytyminen, luova, kovanaama, seikkailu ja tarkkailija. Pelitilan voi valita maailmaa luodessa. Pelitilan voi vaihtaa vain huijauskomennoilla.

Selviytymispelitila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selviytymispelitilassa pelaajan tulee selviytyä luonnossa, suojautua vihamielisiltä hirviöiltä, etsiä ruokaa ja aineita sekä rakennuskuutioita jne. Valmistamillaan työkaluilla pelaaja voi myös etsiä hyödyllisiä malmeja eri käyttötarkoituksia varten.

Selviytymispelitilassa ei voi kantaa mukanaan loputtomasti esineitä kuten luovassa pelimuodossa, ja kaikki esineet pitää hankkia itse. Alussa pelaajan tavaraluettelossa ei ole mitään esineitä. Pelaajan on hakattava puita, valmistettava työkaluja ja rakennettava itselleen koti tai suoja ennen yön saapumista, jolloin hirviöt tulevat maan pinnalle. Tietyistä kuutioista ja materiaaleista voi valmistaa esineitä, kuten aseita, työkaluja, kulkuvälineitä, karttoja, sisustusesineitä jne. Pelissä voi myös viljellä kasveja, kalastaa, metsästää eläimiä jne. erilaisten materiaalien ja ruoan saamiseksi.

Käytännössä pelin idea on rakentaa omaa maailmaa, seikkailla ja suojautua öisin hirviöiltä. Peli painottaa voimakkaasti luovuutta. Pelissä pitää kehittää käytännöllisiä ja kestäviä rakennelmia, jotka kestävät erilaisten hirviöiden kuten hämähäkkien ja zombien öisiä hyökkäyksiä. Minecraftissa pystyy rakentamaan monimutkaisia ansoja ja mekanismeja käyttämällä hyväkseen Minecraftin fysiikkaa, alkeellisia virtapiirimäisiä peliominaisuuksia sekä loogisia portteja punakiven avulla.

Luova pelitila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luova pelitila keskittyy rakentamiseen ja pelaajan käytössä on rajaton määrä kaikkia pelissä olevia kuutioita ja esineitä. Pelaaja on myös kuolematon eivätkä hirviöt hyökkää hänen kimppuunsa.

Moninpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftissa on mahdollista pelata moninpeliä ja myös luoda oma moninpelipalvelin. Minecraftillä ei ole "virallisia" moninpelipalvelimia vaan yksittäiset pelaajat tai ryhmät ylläpitävät omia palvelimiaan. Palvelimen ylläpitäminen on maksutonta; alkuperäinen palvelinohjelmisto on ladattavissa Minecraftin verkkosivustolta ilman rekisteröitymistä tai pelin ostamista. Nykyään monet yritykset ovat aloittaneet Minecraft-palvelimien vuokraamisen. Yleisesti mukana tulee ohjauspaneeli kuten Multicraft tai McMyAdmin.

Mojang on luonut palvelun nimeltä Minecraft Realms, jossa pelaajat voivat maksusta vuokrata palvelimen Mojangilta. Palvelimen hallitseminen tapahtuu täysin pelin sisällä. Realms-palvelimilla peliin voi olla yhteydessä enintään 20 pelaajaa samanaikaisesti. Minecraft Realmsin tarkoituksena on helpottaa moninpelaamista, sillä moninpelipalvelimien ylläpito vaatii jokseenkin laajaa tietoteknistä osaamista.

Ladattavat lisäosat ja laajennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftiin on saatavilla paljon erilaisia internetistä ladattavia yhteisön tekemiä lisäosia ja laajennuksia, joihin lukeutuvat esimerkiksi:

 • Modifikaatiot ovat pelaajien luomia lisäosia joita voi lisätä peliin. Niissä voi olla mm. kuutioita, ulottuvuuksia, esineitä, hirviöitä, päävihollisia, työkaluja jne. Mojang ei tee modeja itse, vaan kaikki modit ovat yhteisön tekemiä. Peli voi teknisesti pyörittää samaan aikaan useita modeja, mutta kaikki modit eivät ole yhteensopivia toistensa kanssa ja aiheuttavat toisinaan pelin kaatuilua.
 • Modipaketit ovat yhteisön tekemiä modikokoelmia, jotka sisältävät useita modeja. Modipaketit voivat sisältää paljon yhteensopimattomia modeja ja toimia silti, sillä modipaketin tekijä voi muokata modit juuri pakettiin sopivaksi.
 • Modipakettiohjelma on itsenäinen ohjelma, mikä sisältää useita modipaketteja, mikä tekee modipakettien latauksen erittäin helpoksi. Jokainen paketti sisältää omat maailmansa, asetukset ja tietenkin modinsa. Tunnetuimpia modipakettiohjelmia ovat mm. Technic Launcher, (sisältää mm. Tekkitin ja Voltzin) ja Feed The Beast. (sisältää mm. MindCrackin ja Monster Packin).
 • Muokatut maailmat ovat yhteisön tekemiä, omia maailmoja. Ne voivat sisältää valmiiksi suuria rakennelmia, erityislaatuista luontoa, taistelukenttiä, seikkailuratoja, selviytymistä vaikeissa olosuhteissa tai käytännössä mitä tahansa.
 • Resurssipaketit muuttavat Minecraftin ulkoasua ja/tai ääniä. Ennen päivitystä 1.6, näitä kutsuttiin Tekstuuripaketeiksi. Tekstuuripaketeilla pystyttiin muokkaamaan ainoastaan tekstuureja, kun taas resurssipaketeilla voi muokata myös ääniä ja pelin 3D-malleja.[22] Minecraftin palikkojen tekstuuri on 16×16 pikseliä. Mutta on myös muuntarkkuuksisia paketteja, joiden tarkkuus vaihtelee aina 8×8 pikselistä huimaan 512×512 pikseliin. Isompi tarkkuus vaati tietokoneelta enemmän tehoa.
 • Skineillä eli "ihoilla" voi vaihtaa hahmon ulkonäköä. 1.8-versiosta lähtien skinissä on kaksi kerrosta ja hahmon kädet on mahdollista vaihtaa kapeammiksi.

Muut alustat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftista on olemassa tietokoneversion lisäksi versioita, joita voi käyttää muilla pelialustoilla.

Minecraft Pocket Edition[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft Pocket Edition on mobiililaitteille optimoitu Minecraft, jossa on vähemmän sisältöä kuin tietokoneversiossa. Versio on saatavilla Windows Phone, Android- ja iOS-laitteille.

Minecraft Pi Edition[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft Pi Edition on Raspberry Pi -tietokoneelle suunnattu versio, joka muistuttaa paljolti Pocket Editionia.

Xbox[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft julkaistiin Xbox 360:lle 9. toukokuuta 2012. Siitä puuttuu paljon sisältöä, joka on tietokoneversiossa.

Microsoft esitti vuoden 2013 E3-messuilla trailerin Minecraftin Xbox One-versiosta.[23]

PlayStation[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft julkaistiin PlayStation 3:lle Euroopassa 18. joulukuuta 2013.[24] Minecraft on julkaistu myös PlayStation Vitalle ja PlayStation 4:lle. Minecraftin konsoliversioissa on vähemmän sisältöä kuin tietokoneversiossa ja päivityksiä tulee harvemmin.

Wii U[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelistä julkaistiin Wii U -versio 17. joulukuuta 2015.[25]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft Alpha siirtyi alpha-kehitysvaiheesta beta-vaiheeseen 20. joulukuuta 2010. Betan suunniteltiin loppuvan 11. marraskuuta 2011, ja Minecraft julkistettavan virallisesti.[26]. Lopulta Betasta siirryttiin pois Minecraft 1.0.0:n myötä, joka julkaistiin lopulta 18. marraskuuta 2011.

Päivitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftiin tulee päivityksiä noin kerran vuodessa, päivitykset lisäävät peliin paljon uutta sisältöä. Ennen suuria päivityksiä julkaistaan myös pienoispäivityksiä (engl. snapshot). Niiden mukana peliin tulee uusia asioita ja myös paljon bugikorjauksia.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftin musiikin on tehnyt Daniel ”C418” Rosenfeld. 1.6-version julkaisun jälkeen musiikkia on voinut lisätä ja muuttaa resurssipakettejen avulla.[27]

Oheistuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftin maailmaa ja sen tiettyjä osa-alueita käsitteleviä kirjoja on julkaistu useita ja ne ovat erittäin suosittuja. Mojangin tekemiä Minecraft: Combat Handbook, Minecraft: Construction Handbook, Minecraft: Essential Handbook ja Minecraft: Redstone Handbook on myyty yli 17 miljoonaa kappaletta.[28] Nämä kirjat toimivat pelin käyttöohjeina, esimerkiksi redstone-palikoilla voi peliin luoda loogisia portteja ja näiden avulla erittäinkin monimutkaisia mekanismeja.

Minecraftista on myös tekeillä elokuva.[29]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Minecraft GameSpot. CBS Interactive. Viitattu 21. lokakuuta 2012.
 2. Minecraft – Pocket Edition – Android IGN. Viitattu October 21, 2012.
 3. Minecraft: Pocket Edition GameSpot. CBS Interactive. Viitattu 21. lokakuuta 2012.
 4. Minecraft for Xbox 360 release date announced, amongst others Wired UK. 22. maaliskuuta 2012. Viitattu 22. lokakuuta 2012.
 5. The Minecraft: Xbox 360 Edition Retail Disc Version Releases Today! Xbox.com. Viitattu 13. marraskuuta 2014.
 6. Minecraft Xbox 360 Edition coming to UK retail in June GameSpot. Viitattu 20. kesäkuuta 2012.
 7. Minecraft Raspberry Pi Mojang. Viitattu 27. maaliskuuta 2013.
 8. PlayStation Europe on Twitter: "NEWS! Minecraft PS4 is OUT NOW in the PS Store €18.99. PS3 owners can upgrade for €3.99 --> http://t.co/pr61OfIGbv http://t.co/bpjrs9OdvZ" Viitattu October 13, 2014.
 9. Minecraft for Xbox One to launch on Friday CNET. Viitattu 13. lokakuuta 2014.
 10. Minecraft: Xbox One Edition Reaches Retail Stores November 18 30. syyskuuta 2014. Xbox Wire. Viitattu 13. lokakuuta 2014.
 11. Minecraft: PS Vita Edition Release Date Revealed for North America IGN. Viitattu 13. lokakuuta 2014.
 12. Minecraft Comes to Windows Phones Mojang.
 13. Markus Persson: Credits due 26.5.2009. Markus Persson.
 14. Handy, Alex: Interview: Markus 'Notch' Persson Talks Making Minecraft 23.3.2010. Gamasutra. Viitattu 26.6.2010.
 15. Persson, Markus: Minecraft Viitattu 21.11.2010. (englanniksi)
 16. Persson, Markus: Exclamation mark. Viitattu 15.1.2011. (englanniksi)
 17. Statistics 18. kesäkuuta 2015. Mojang. Viitattu 05.04.2016.
 18. Winners 2012 European Games Award. Viitattu 12.4.2014.
 19. Microsoft buys Mojang time.com. 15.9.2014. Time. Viitattu 20.9.2014.
 20. Persson, Markus: How saving and loading will work once infinite is in 19.3.2010.
 21. http://www.youtube.com/watch?v=5v2_WiQH7Tc
 22. https://mojang.com/2014/03/minecraft-snapshot-14w10a/
 23. E3 2013: Minecraft Coming to Xbox One IGN. Viitattu 7.7.2013. (englanniksi)
 24. Minecraft PS3 Edition will arrive before next-gen versions Eurogamer.net. 11.11.2013. Viitattu 20.11.2013. (englanniksi)
 25. http://www.metacritic.com/game/wii-u/minecraft-wii-u-edition
 26. I’m going all gaga now, 1000 sales in 24 hours! 29.7.2010. Viitattu 3.8.2010.
 27. Minecraft.net Credits Minecraftin virallinen verkkosivu. Mojang. Viitattu 7.7.2013. (englanniksi)
 28. Publishers Still Mining Sales from Minecraft Titles http://www.publishersweekly.com. Viitattu 06.04.2016. (englanniksi)
 29. http://www.imdb.com/title/tt3566834/

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]