Minecraft

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo videopelistä. Minecraft on myös tuleva elokuva.
Minecraft
Minecraftin logo
Minecraftin logo
Kehittäjä Mojang[a]
Julkaisija Mojang (PC, mobiili)
Microsoft Studios (Xbox 360, Xbox One, Windows Phone)
Sony Computer Entertainment (PS3, PS4, PS5, PS Vita,)
Jakelija Nintendo eShop, PlayStation Store, Microsoft Store, Google Play ja App Store
Suunnittelija Markus Persson (2009–2011)
Jens Bergensten (2011– )
Taiteilija Kristoffer Zetterstrand
Markus Toivonen
Säveltäjä Daniel Rosenfeld
Lena Raine
Ohjelmoija Jens Bergensten
Pelisarja Minecraft
Pelimoottori Java/LWJGL/C++
Julkaistu
Lajityyppi Hiekkalaatikko, seikkailu
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli, verkkopeli
Ikäluokitus PEGI: 7
Alusta Windows, macOS, Linux, chromebook, Java, Java Applet, Android, iOS, Windows Phone, Xbox 360, Xbox One, Raspberry Pi, PlayStation 3, PlayStation 4, Playstation 5, PlayStation Vita, Wii U, Nintendo Switch, New Nintendo 3DS, Apple TV[17]
Lisenssi Suljettu lisenssi
Jakelumuoto Blu-ray-levy, digitaalinen lataus, Java-sovelma, optinen levy, pelimoduuli ja digitaalinen jakelu
Vaatimukset Tietokoneversiot:
Java
Xbox 360:
Xbox Live -jäsenyys
PlayStation 3, 4, 5 ja Vita:
PlayStation Network -jäsenyys
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Minecraft on hiekkalaatikkomainen indie-videopeli, jossa pelaajan on mahdollista luoda rakennelmia kuutioiden ja muiden eri ominaisuuksien avulla kolmiulotteisessa maailmassa. Pelin kehityksen aloitti ruotsalainen Markus ”Notch” Persson, ja kehitystä jatkaa Perssonin perustama yritys Mojang. Peli julkaistiin 16. toukokuuta 2009 ja se siirtyi beta-vaiheeseen 20. joulukuuta 2010. Täysversio julkaistiin 18. marraskuuta 2011. Minecraft on saanut vaikutteita Dwarf Fortressista, RollerCoaster Tycoonista, Wurm Onlinesta, Dungeon Keeperistä ja erityisesti Infiniminerista.[18][19][20]

Minecraftia kehitettiin noin viikko, minkä jälkeen se julkaistiin, toukokuussa 2009, TIGSource-keskustelupalstalla, jossa se saavutti merkittävän suosion. Peliä on päivitetty jatkuvasti julkaisusta lähtien, ja ollessaan vasta alpha-kehitysvaiheessa sitä myytiin noin miljoona kappaletta, ja se sai paljon huomiota ja ylistäviä arvosteluja. Tammikuussa 2011, alle kuukausi pelin beta-vaiheen alkamisen jälkeen, peliä oli myyty jo miljoona kappaletta.[21] Huhtikuussa 2016 pelin PC/Mac-versiota oli myyty yli 23 miljoonaa kappaletta. Minecraftista on siten tullut maailman myydyin PC-peli.[22]

Nykyään peliä on myyty kaikki alustat mukaan lukien yli 300 miljoonaa kappaletta[23], ja sillä on noin 140 miljoonaa kuukausittaista pelaajaa.[24] Peli sai vuoden 2012 European Games Award -palkinnon sarjassa ”Best European Indie Game”.[25]

Microsoft ilmoitti 15. syyskuuta 2014 ostaneensa Minecraftin kehittämisoikeudet omistavan Mojangin 2,5 miljardin Yhdysvaltain dollarin (2 miljardin euron) kauppahintaan.[26][27] Samalla pelin alkuperäinen luoja Markus Persson, Jakob Porsér ja Carl Manneh ilmoittivat jättävänsä yhtiön.[28]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftissa on avoin pelimaailma, joka on teoriassa ääretön, koska sitä luodaan automaattisesti lisää pelaajan liikkuessa ympäri pelimaailmaa. Maailma latautuu chunkien eli lohkojen avulla, jotka ovat 16x16 kuution kokoisia alueita. Pelimaailmasta voi muodostua jopa 4 096 000 000 neliökilometrin kokoinen alue (n. kahdeksankertainen maapallon pinta-alaan nähden), jonka sisään mahtuu noin 130 biljoonaa kuutiota, ennen kuin tekniset rajoitukset tulevat vastaan. Kuitenkin konsoliversioissa maailma on rajallinen, eikä niin suuri kuin PC- tai Bedrock Edition -versioissa.[29][30] Maailma koostuu kiinteistä 3D-kuutioista, joita voi poistaa ja sijoittaa uudelleen. Maailma luodaan niin sanotun siemenen avulla, joka on kymmenmerkkinen lukusarja. Jos pelaaja ei aseta itse siementä ennen maailman luontia, peli antaa sen arvoksi satunnaisen luvun. Samalla siemenellä syntyy aina sama maailma, mutta jo yhden merkin muokkaaminen siemenestä tekee maailmasta täysin erilaisen. Pelissä voi kaivaa maan alle y-koordinaattiin -64 rikkoutumattomaan peruskallioon asti, ja maksimikorkeus palikan asettamiselle on y-koordinaatin arvossa 319, vaikka pelaaja voikin liikkua lähes äärettömän korkealle. Perusideana pelissä on hyödyntää erilaisia materiaaleja, kuten puita ja kiviä, joita voi hankkia eri tavoin. Pelissä keskeisiä toimintoja ovat muun muassa taisteleminen, esineiden valmistaminen, kaivaminen, seikkailu, viljely, eläinten kasvattaminen ja rakentaminen. Pelissä ei ole varsinaisesti mitään päämäärää, vaikka Ääriliskon päihittäminen näyttääkin lopputekstit.

Ulottuvuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftissa on päämaailman lisäksi kaksi ulottuvuutta: horna (engl. nether) ja ääri (engl. end).[31]

Horna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Horna on helvetin kaltainen ulottuvuus, jonne voi matkustaa pelaajan rakentaman erityisen hornaportaalin avulla. Ulottuvuudessa on monia ominaisia resursseja, joita ei löydy päämaailmasta.[32] Hornasta löytämillään resursseilla pelaaja voi rakentaa pelin toisen päävihollisen Näivettäjän[33]. Hornaan on pakko mennä, jos haluaa läpäistä pelin, siis tappaa ääriliskon. Hornassa on kahdenlaisia linnoituksia, englanninkielisiltä nimiltään bastion ja nether fortress.

Ääri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ääri on karu ulottuvuus, joka koostuu lukuisista saarista. Äären pääsaarella elää toinen Minecraftin kahdesta päävastuksesta, äärilisko.[34] Ääreen pääsee löytämällä ääriportaalin, jonka löytää äären silmien (ennen ääreläisen silmä) avulla. Äären silmiä saa yhdistämällä roihusauvan, jonka roihu pudottaa kuollessaan ja äären helmen, jonka ääreläinen pudottaa kuollessaan. Äären silmillä myös aktivoidaan ääriportaali. Äärestä lähteminen ääriportaalin kautta näyttää pelaajalle pelin lopputekstit.[35] Pelaajat pääsevät tämän jälkeen takaisin päämaailmaan, ja voivat jatkaa peliä loputtomiin.[36]Ääriliskon voi myös synnyttää uudelleenn äärikristallien avulla.

Pääviholliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftissa on kaksi päävihollista: äärilisko (engl. ender dragon) ja näivettäjä (engl. wither).

Äärilisko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Äärilisko on pelin toinen päävihollisista, ja se asuu Ääressä.[34] Äärilisko saa elinvoimaa Äären obsidiaanipilarien päällä olevista äärikristalleista, jotka tuhoamalla saa ääriliskon päihitettyä helpommin. Ääriliskon tappamisesta saa paljon XP:tä. Kun äärilisko kuolee, avautuu kaksi portaalia: toinen takaisin päämaailmaan ja toinen Äären ulkosaarille ja äärikaupunkeihin. Myös portaalille päämaailmaan ilmestyy ääriliskon muna, joka on tosin vain kosmeettinen esine. Pelissä voi saada vain yhden ääriliskon munan.

Näivettäjä on pelin toinen päävihollisista. Sen voi rakentaa Hornasta löytyvillä resursseilla.[33] Sen voi synnyttää mihin tahansa ulottuvuuteen. Näivettäjä tekee paljon tuhoa. Kun näivettäjä osuu pelaajaan, se nimensä mukaisesti näivettää. Kun näivettäjä saa tarpeeksi vahinkoa, se alkaa parantamaan itseään. Kuollessaan näivettäjä pudottaa XP:n lisäksi hornatähden.

Pelitilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft tarjoaa viisi erilaista pelitilaa: selviytyminen (survival), luova (creative), kovanaama (hardcore), seikkailu (adventure) ja katsoja (spectator). Pelitilan voi valita maailmaa luodessa ja sen voi vaihtaa muulloin vain huijauskomennoilla. Kovanaama- ja katsoja-pelitilat ovat ainoastaan tietokoneelle saatavassa Minecraft: Java Editionissa.

Selviytymispelitila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selviytymispelitilassa pelaajan tulee selviytyä luonnossa, suojautua vihamielisiltä hirviöiltä, etsiä ruokaa ja aineita sekä rakennuskuutioita jne. Valmistamillaan työkaluilla pelaaja voi myös etsiä hyödyllisiä malmeja eri käyttötarkoituksia varten.

Selviytymispelitilassa ei voi kantaa mukanaan loputtomasti esineitä kuten luovassa pelimuodossa, vaan tavaraluetteloon mahtuu maksimissaan 2 436 esinettä, mikäli haarniskapaikat ja toinen käsi otetaan huomioon. Kaikki esineet pitää hankkia itse, mutta niitä voi ostaa myös kyläläisiltä. Maksuvälineenä käytetään pääasiassa smaragdeja. Alussa pelaajan tavaraluettelossa ei ole mitään esineitä. Pelaaja voi kuitenkin ottaa aloitusesineitä, jos bonusarkku-vaihtoehto on päällä. Pelaajan on hakattava puita, valmistettava työkaluja ja rakennettava itselleen koti tai suoja ennen yön saapumista, jolloin hirviöt tulevat maan pinnalle. Edellä mainitut toimenpiteet ovat tärkeitä pelin etenemisen kannalta, mutta niitä ei tarvitse tehdä. Tietyistä kuutioista ja materiaaleista voi valmistaa esineitä, kuten aseita, työkaluja, kulkuvälineitä, karttoja, sisustusesineitä ja niin edelleen. Pelissä voi myös viljellä kasveja, kalastaa, metsästää eläimiä ja kasvattaa eläimiä erilaisten materiaalien ja ruoan saamiseksi.

Käytännössä pelin idea on rakentaa omaa maailmaa, seikkailla ja suojautua/taistella hirviöitä vastaan. Peli painottaa voimakkaasti luovuutta. Minecraftissa pystyy rakentamaan monimutkaisia ansoja ja mekanismeja käyttämällä hyväkseen Minecraftin fysiikkaa, alkeellisia virtapiirimäisiä peliominaisuuksia sekä loogisia portteja pelistä löytyvän punakiven avulla.

Luova pelitila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luova pelitila keskittyy rakentamiseen ja pelaajan käytössä on rajaton määrä kaikkia pelissä olevia kuutioita ja esineitä. Pelaaja on myös kuolematon. Lisäksi luovassa pelitilassa pystyy lentämään, eivätkä hirviöt hyökkää pelaajan kimppuun.

Seikkailupelitila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pöytävuoria Minecraftissa.

Seikkailupelitila on muuten sama kuin selviytymispelimuoto, paitsi että kuutioita ja esineitä pystyy hajottamaan vain siihen määritellyllä työkalulla. Pelitilaa voidaan käyttää moninpelipalvelimella, jos tarkoituksena on rajata pelaajan mahdollisuuksia "rikkoa" maailmassa olevia asioita. Sitä voi käyttää myös yksinpelissä, jos haluaa hieman lisähaastetta peliin.

Katsoja-pelitila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katsoja-pelitilassa pelaaja on näkymätön ja pystyy kulkemaan kuutioiden läpi sekä näkemään maanalaiset luolat ja rakennukset, kuten hylätyt kaivokset. Pelitilassa ei pysty asettamaan tai rikkomaan kuutioita.

Kovanaama-pelitila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hardcore- eli kovanaamapelitila on muuten sama kuin selviytymispelitila, paitsi että vaikeusaste on lukittu vaikealle ja maailmaa voi kuoleman jälkeen pelata vain tarkkailija-pelitilassa. Bedrock Editionissa kovanaama- tilaa ei ole, jos käytössä ei ole modeja.

Moninpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftissa on mahdollista pelata moninpeliä ja myös luoda oma moninpelipalvelin. Minecraftilla ei ole ”virallisia” moninpelipalvelimia, vaan yksittäiset pelaajat tai ryhmät ylläpitävät omia palvelimiaan. Palvelinohjelmisto on maksuton ja ladattavissa Minecraftin verkkosivustolta ilman rekisteröitymistä tai pelin ostamista. Monet yritykset myös vuokraavat Minecraft-palvelimia. Yleensä vuokrattavien palvelimien mukana tulee myöskin ohjauspaneeli, jonka avulla palvelinta voi hallita ilman komentorivin käyttämistä.

Mojang on luonut palvelun nimeltä Minecraft Realms, jossa pelaajat voivat maksusta vuokrata palvelimen Mojangilta. Palvelimen hallitseminen tapahtuu täysin pelin sisällä. Realms-palvelimilla peliin voi olla yhteydessä enintään 2 tai 20 pelaajaa samanaikaisesti, riippuen palvelimen tyypistä. Minecraft Realmsin tarkoituksena on helpottaa moninpelaamista, sillä moninpelipalvelimien ylläpito vaatii jokseenkin laajaa tietoteknistä osaamista.

Ladattavat lisäosat ja laajennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftiin on saatavilla paljon erilaisia internetistä ladattavia yhteisön tekemiä lisäosia ja laajennuksia, joihin lukeutuvat esimerkiksi:

 • Modifikaatiot ovat pelaajien luomia lisäosia, joita voi lisätä peliin. Niissä voi olla muun muassa kuutioita, ulottuvuuksia, esineitä, hirviöitä, päävihollisia ja työkaluja. Mojang ei tee modeja itse, vaan kaikki modit ovat Minecraftin yhteisön tekemiä. Peli voi teknisesti pyörittää samaan aikaan useita modeja, mutta kaikki modit eivät ole yhteensopivia toistensa kanssa ja aiheuttavat toisinaan pelin kaatuilua.
 • Modipaketit ovat yhteisön tekemiä modikokoelmia, jotka sisältävät useita modeja. Modipaketit voivat sisältää paljon yhteensopimattomia modeja ja toimia silti, sillä modipaketin tekijä voi muokata modit juuri pakettiin sopivaksi.
 • Modipakettiohjelma on itsenäinen ohjelma, mikä sisältää useita modipaketteja, mikä tekee modipakettien latauksen erittäin helpoksi. Jokainen paketti sisältää omat maailmansa, asetukset ja tietenkin modinsa. Tunnetuimpia modipakettiohjelmia ovat muun muassa ”Technic Launcher” (sisältää mm. Tekkitin ja Voltzin) ja ”Feed The Beast” (sisältää muun muassa MindCrackin ja Monster Packin).
 • Muokatut maailmat ovat yhteisön tekemiä, omia maailmoja. Ne voivat sisältää valmiiksi suuria rakennelmia, erityislaatuista luontoa, taistelukenttiä, seikkailuratoja, selviytymistä vaikeissa olosuhteissa tai käytännössä mitä tahansa.
 • Resurssipaketit muuttavat Minecraftin ulkoasua ja/tai ääniä. Ennen päivitystä 1.6 niitä kutsuttiin tekstuuripaketeiksi. Tekstuuripaketeilla pystyttiin muokkaamaan ainoastaan tekstuureja, kun taas resurssipaketeilla voi muokata myös ääniä ja pelin 3D-malleja.[37] Minecraftin palikkojen tekstuuri on oletuksena 16×16 pikseliä, mutta on myös muuntarkkuuksisia paketteja, joiden tarkkuus vaihtelee aina 8×8 pikselistä 512×512 pikseliin. Suurempi tarkkuus vaatii tietokoneelta enemmän tehoa.
 • Skineillä eli ”ihoilla” voi vaihtaa hahmon ulkonäköä. 1.8-versiosta lähtien skinissä on kaksi kerrosta ja hahmon kädet on mahdollista vaihtaa kapeammiksi. Konsoli- ja Pocket Edition -versioissa on myös valmiita maksullisia skinipaketteja, jotka sisältävät valmiita skinejä käytettäväksi. Näissä versioissa ei ole tällä hetkellä mahdollista luoda omaa skiniään, tosin puhelimille ja tableteille voi asentaa sovelluksia, jotka mahdollistavat tämän.
 • Add-Onit ovat periaatteessa samoja kuin Modit, paitsi että ne eivät lisää peliin asioita, vaan vaihtavat esimerkiksi Hirviön tekstuurin, käyttäytymisen ja ominaisuudet. Add-onit julkaistiin ensimmäisen kerran Bedrock-versioissa.

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft-pelissä on käytössä saavutuksia (eng. trophies), joiden tavoitteleminen on vapaaehtoista.[38]

Minecraftissä on 51 perustason saavutusta, jotka suorittamalla ansaitsee palkinnon Trophy-rohmu, sekä perussaavutuksien lisäksi pelissä on myös kaikenlaisia lisäsaavutuksia.[39]

Minecraftin perussaavutukset[40]
Trophyn tunnus Palkinto Lisätiedot
Trophy-rohmu Platina Kaikki trophyt saatu.
Kurkista reppuun Pronssi Avaa tavaraluettelosi.
Puusta pitkään Pronssi Lyö puuta, kunnes puukuutio putoaa.
Käy pöytään Pronssi Nikkaroi nikkarointipöytä neljästä puulaudasta.
Aika louhia! Pronssi Nikkaroi hakku laudoista ja kepeistä.
Uuni kuumaksi Pronssi Nikkaroi polttouuni kahdeksasta mukulakivikuutiosta.
Hanki rautatavaraa Pronssi Sulata rautaharkko.
Aika viljellä! Pronssi Nikkaroi kuokka laudoista ja kepeistä.
Leivo leipää Pronssi Tee vehnästä leipää.
Valhe Pronssi Leivo kakku vehnästä, sokerista, maidosta ja munista!
Askel parempaan päin Pronssi Nikkaroi parempi hakku.
Herkullista kalaa Pronssi Nappaa kala ja valmista siitä ruokaa!
Raiteilla Kulta Matkusta kaivosvaunulla vähintään 500 m:n

matka yhteen suuntaan aloituspisteestäsi.

Aika iskeä! Pronssi Nikkaroi miekka laudoista ja kepeistä.
Hirviönmetsästäjä Pronssi Hyökkää hirviön kimppuun ja tuhoa se.
Lehmänkaataja Pronssi Kerää nahkaa.
Kun possut lentävät Hopea Ratsasta sialla satulan avulla ja aiheuta sille

putoamisvahinkoa ratsastaessasi.

Lauman johtaja Pronssi Ystävysty viiden suden kanssa.
Työkalujen työstö Pronssi Nikkaroi yksi jokaista työkalutyyppiä (yksi hakku,

yksi lapio, yksi kirves ja yksi kuokka).

Automagiaa Pronssi Nikkaroi automaatti.
Matkalla Hornaan Pronssi Nikkaroi hornaportaali.
Tarkka-ammuntaa Pronssi Tapa luuranko nuolella yli 50 metrin päästä.
TIMANTTEJA! Pronssi Hanki timantteja rautatyökaluillasi.
Pikapalautus Hopea Tuhoa hornanhenki tulipallolla.
Läpi tulen Pronssi Ota lieskalta sen tanko.
Kotipanimo Pronssi Hauduta taikajuoma.
Loppuko? Kulta Astu Ääriportaaliin.
Loppu. Pronssi Tapa Äärilisko.
Lumoaja Pronssi Nikkaroi lumouspöytä.
Ylilyönti Pronssi Aiheuta yhdeksän sydämen vaurio yhdellä iskulla.
Kirjakauppias Pronssi Paranna lumouspöytääsi nikkaroimalla

kirjahyllyjä.

Seikkailun aika Hopea Löytä 17 biomia 40:stä.
Uudelleenkansoitus Pronssi Saa kaksi lehmää lisääntymään vehnän avulla.
Vaikka muille jakaa! Pronssi Heitä toista pelaajaa timanteilla.
Porsaankyljys Pronssi Valmista ja syö porsaankyljys.
Aika kulumaan Pronssi Pelaa 100 päivää.
Jousiampuja Pronssi Tapa creeper nuolilla.
Tinkaaja Hopea Hanki 30 smaragdia käymällä kauppaa kyläläisten

kanssa tai louhimalla.

Ruukuttaja Pronssi Nikkaroi ja aseta kukkaruukku.
Tämä on merkki! Pronssi Nikkaroi ja aseta kyltti.
Rautavatsa Pronssi Estä nälkään nääntyminen pilaantuneella lihalla.
Herkeä kerimään Pronssi Kerää lampaasta villaa keritsimillä.
Sateenkaaren värit Hopea Kerää jokaista 16:ta villaväriä.
Jäitä hattuun Pronssi Ui laavassa, kun tulensieto vaikuttaa sinuun.
Kirstullinen kiveä Pronssi Louhi 1 728 mukulakivikuutiota ja aseta ne

arkkuun.

Uusiutuvaa energiaa Pronssi Tee puuhiiltä sulattamalla puunrunkoja puuhiiltä

käyttäen.

Musiikkia korvilleni Pronssi Soita musiikkilevyä jukeboksissa.
Henkivartija Pronssi Luo rautagolemi.
Rautamies Pronssi Pue täysi rautapanssari.
Zombilääkäri Kulta Paranna zombikyläläinen.
Leijonanmetsästäjä Pronssi Ansaitse oselotin luottamus.

Alustat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft Java Edition[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Java Edition on Minecraftin alkuperäinen versio, joka toimii Windows-, Linux- ja macOS-tietokoneilla.

Minecraft (Bedrock Edition)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Version 1.2 Better Together myötä aiempi Pocket Edition (Android, iOS, Fire OS, Windows Mobile, Windows 10, Gear VR, Apple TV, Fire TV) sekä Xbox One Edition ja Nintendo Switch Edition yhdistettiin yhdeksi versioksi, jota tunnetaan joko Minecraft Bedrock Editionina, tai lyhyesti Minecraftina. Samalla päivitys mahdollisti näiden alustojen moninpelaamisen keskenään, mutta ei Minecraft Java Editionin kanssa.

Minecraft versioiden julkaisuajat ja tila
Alusta julkaisu tila
Android 7. lokakuuta 2011 Bedrock Editionin osa
iOS 17. marraskuuta 2011 Bedrock Editionin osa
Fire OS 13. syyskuuta 2012 Bedrock Editionin osa
Windows Phone 8.1 10. joulukuuta 2014 lopetettu 19. joulukuuta 2016
Minecraft: Windows 10 Edition 29. heinäkuuta 2015 Bedrock Editionin osa
Minecraft: Gear VR Edition 27. huhtikuuta 2016 Bedrock Editionin osa
Minecraft: Apple TV Edition 16. joulukuuta 2016 lopetettu 24. syyskuuta 2018
Minecraft: Fire TV Edition on 16. joulukuuta 2016 Bedrock Editionin osa

Minecraft: Education Edition[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft: Education Edition on opetuskäyttöön tarkoitettu luokkahuoneessa käytettäväksi suunniteltu versio. Sen ovat kehittäneet Mojang ja Xbox Game Studios ja siinä on ominaisuuksia, jotka tekevät siitä helppokäyttöisen kouluympäristössä. Tämä versio julkaistiin 1. marraskuuta 2016.[41]

Legacy Console Edition[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Legacy Console Edition -nimi viittaa useaan 4J Studiosin tekemään versioon Minecraftista. Ne oli tehty konsoleille Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Wii U ja Nintendo Switch. 10. joulukuuta 2019 PlayStation 4 -versio siirtyi uudelle Bedrock-versiolle 1.15-päivityksen myötä.

Vanhat versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Pocket Edition oli mobiililaitteille tarkoitettu versio (Android, iOS, Fire OS, Windows Mobile, Windows 10, Gear VR, Apple TV, Fire TV).
 • Minecraft Pi Edition oli Raspberry Pi -tietokoneelle suunnattu versio, joka perustui paljolti vanhaan versioon Pocket Editionista. Raspberry Pi -versio oli tarkoitettu pääasiallisesti ohjelmoinnin harjoitteluun, eikä siihen koskaan julkaistu päivityksiä.
 • Minecraft: New Nintendo 3DS Edition julkaistiin 13. elokuuta 2017 New Nintendo 3DS, 3DS XL ja 2DS XL -laitteille. Versio lopetettiin 15. tammikuuta 2019.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft Alpha, joka julkaistiin 16. toukokuuta 2009, siirtyi alpha-kehitysvaiheesta beta-vaiheeseen 20. joulukuuta 2010. Betan suunniteltiin loppuvan 11. marraskuuta 2011, ja Minecraft julkistettavan virallisesti.[42] Lopulta Betasta siirryttiin pois Minecraft 1.0.0:n myötä, joka julkaistiin lopulta 18. marraskuuta 2011 Minecon 2011:n aikana. Minecraftista on olemassa versio Beta 1.9 Pre-release, mutta sitä ei koskaan julkaistu.

Päivitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftiin tulee noin kerran vuodessa isompia päivityksiä, jotka lisäävät peliin paljon uutta sisältöä. Ennen suuria päivityksiä julkaistaan myös pienoispäivityksiä (engl. snapshot). Niiden mukana peliin tulee uusia asioita ja myös paljon bugikorjauksia.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftin alkuperäisen musiikin on säveltänyt Daniel ”C418” Rosenfeld. Lena Rainen säveltämää musiikkia lisättiin peliin ensimmäisen kerran 1.16-version pienoispäivitys 20w15a:ssa, nämä olivat pelin ensimmäiset kappaleet, jotka eivät olleet C418:n tuotoksia.[43] 1.6-version julkaisun jälkeen musiikkia on voinut lisätä ja muuttaa resurssipakettien avulla.[44]

Oheistuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftin maailmaa ja sen tiettyjä osa-alueita käsitteleviä kirjoja on julkaistu useita, ja ne ovat erittäin suosittuja. Mojangin tekemiä Minecraft: Combat Handbook, Minecraft: Construction Handbook, Minecraft: Essential Handbook ja Minecraft: Redstone Handbook on myyty yli 17 miljoonaa kappaletta.[45] Nämä kirjat toimivat pelin käyttöohjeina, esimerkiksi punakivipalikoilla voi peliin luoda loogisia portteja ja näiden avulla erittäinkin monimutkaisia mekanismeja.

Minecraftista on myös tekeillä 3D-elokuva, jonka piti saada maailmanensi-iltansa 19. toukokuuta 2019,[46] mutta julkaisu on viivästynyt alkuperäisen ohjaajan ja käsikirjoittajan vaihduttua. Julkaisupäiväksi suunniteltiin sen jälkeen 4. maaliskuuta 2022[47], mutta koronaviruspandemian takia julkaisupäivä ei ole tiedossa.

Minecon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Minecon

Minecon on noin vuosittain vuodesta 2010 lähtien järjestetty Minecraft-aiheinen, Mojangin järjestämä tapahtuma. Siellä mm. kerrotaan Minecraftin tulevista ominaisuuksista. Lisäksi voi tutustua tapahtumakeskukseen, pelata Minecraftia ja tavata Minecraft-tubettajia.

Osallistumalla Minecon-tapahtumaan paikan päällä saa Minecon-viitan peliin.[48] Kyseinen viitta on erilainen joka vuosi, eikä viittoja voi saada enää jälkeenpäin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huomautukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Käännös useille konsoleille 4J Studios tekemä.;[1] New Nintendo 3DS käännös Other Ocean Interactiven tekemä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Microsoft officially owns Minecraft and developer Mojang now polygon.com. 6 November 2014.
 2. Minecraft: New Nintendo 3DS Edition nintendo.com.
 3. Minecraft CBS Interactive. Arkistoitu 15. joulukuuta 2012. Viitattu 21. lokakuuta 2012.
 4. Minecraft – Pocket Edition – Android ign.com. Arkistoitu 16. marraskuuta 2012. Viitattu 21. lokakuuta 2012.
 5. Minecraft: Pocket Edition CBS Interactive. Arkistoitu 23. joulukuuta 2012. Viitattu 21. joulukuuta 2012.
 6. Minecraft for Xbox 360 release date announced, amongst others wired.co.uk. 22. maaliskuuta 2012. Arkistoitu 18. lokakuuta 2012. Viitattu 22. lokakuuta 2012.
 7. Minecraft Raspberry Pi Mojang. Arkistoitu 27. maaliskuuta 2013. Viitattu 27. maaliskuuta 2013.
 8. "Amazon's first Fire TV games include in-house titles and Minecraft (update: video)", Engadget. (en-US) 
 9. Minecraft PS4 Edition Release Date Confirmed IGN Entertainment, Inc.. Arkistoitu 1. lokakuuta 2014. Viitattu 3. lokakuuta 2014.
 10. Minecraft for Xbox One to launch on Friday cnet.com. Arkistoitu 7. lokakuuta 2014. Viitattu 13. lokakuuta 2014.
 11. Minecraft: PS Vita Edition Release Date Revealed for North America ign.com. Arkistoitu 12. lokakuuta 2014. Viitattu 13 October 2014.
 12. Minecraft Comes to Windows Phones mojang.com. Arkistoitu 30. joulukuuta 2014.
 13. Announcing Minecraft Windows 10 Edition Beta cnet.com. Arkistoitu 9. heinäkuuta 2015.
 14. Minecraft Wii U Confirmed, Coming Very Soon 7. joulukuuta 2015. CBS Interactive. Arkistoitu 7. joulukuuta 2015. Viitattu 8. joulukuuta 2015.
 15. minecraft.net – Apple TV Edition released! minecraft.net. Arkistoitu 27. joulukuuta 2016. Viitattu 30. joulukuuta 2016.
 16. New 3DS Version Of Minecraft Announced, Release Date Set For Today gamespot.com. 13. syyskuuta 2017. Viitattu 13 Syyskuuta 2017. en-US
 17. Apple TV Edition released minecraft.net. 19.12.2017. Mojang. (englanniksi)
 18. Markus Persson: Credits due 26.5.2009. Markus Persson. Arkistoitu 10.9.2010. Viitattu 21.9.2010.
 19. Handy, Alex: Interview: Markus 'Notch' Persson Talks Making Minecraft 23.3.2010. Gamasutra. Viitattu 26.6.2010.
 20. Persson, Markus: Minecraft minecraft.net. Viitattu 21.11.2010. (englanniksi)
 21. Persson, Markus: Exclamation mark. notch.tumblr.com. Arkistoitu 15.1.2011. Viitattu 15.1.2011. (englanniksi)
 22. Statistics 18. kesäkuuta 2015. Mojang. Viitattu 05.04.2016.
 23. Minecraft ylitti ensimmäisenä pelinä 300 miljoonan kappaleen myyntiluvut Pelaaja.fi. 17.10.2023. Viitattu 17.10.2023.
 24. Rosa Baumgartl: 15 Multiplayer Games With The Highest Player Count TheGamer. 6.2.2023. Viitattu 29.1.2024. (englanniksi)
 25. Winners 2012 European Games Award. Viitattu 12.4.2014.
 26. MINECRAFT HAS 55 MILLION MONTHLY PLAYERS, 122 MILLION SALES IGN. Viitattu 17.5.2017.
 27. Microsoft osti ruotsalaisen pelifirman jättisummalla 15.9.2014. Yle Uutiset. Viitattu 16.9.2014.
 28. Microsoft buys Mojang time.com. 15.9.2014. Time. Viitattu 20.9.2014.
 29. Persson, Markus: How saving and loading will work once infinite is in notch.tumblr.com. 19.3.2010. Arkistoitu 1.8.2010. Viitattu 21.9.2010.
 30. http://www.youtube.com/watch?v=5v2_WiQH7Tc
 31. Alec Meer: Minecraft Review Eurogamer. 18.11.2011. Viitattu 21.2.2020. (englanniksi)
 32. Tom Francis: A clearer look at Minecraft's new hell dimension PC Gamer. 10.10.2010. Viitattu 21.2.2020. (englanniksi)
 33. a b Mojang AB (Firm): Minecraft Guide to the Nether and the End. Egmont UK Limited, 2017-09. ISBN 978-1-4052-8599-5. Teoksen verkkoversio (viitattu 21.2.2020). en
 34. a b Matt Liebl: Minecraft: The End, Ender Dragons, and Goop Portal All Explained GameZone. 4.5.2012. Viitattu 21.2.2020. (englanniksi)
 35. Ending an endless game: an interview with Julian Gough, author of Minecraft's epic finale Boing Boing. 9.1.2012. Viitattu 21.2.2020. (englanniksi)
 36. How to find the Ender Portal in Minecraft Geek.com. 26.12.2012. Arkistoitu 18.11.2018. Viitattu 21.2.2020. (englanniksi)
 37. https://mojang.com/2014/03/minecraft-snapshot-14w10a/
 38. https://www.rockpapershotgun.com/minecraft-mods
 39. https://www.truetrophies.com/game/Minecraft-PS4/trophies
 40. https://www.exophase.com/game/minecraft-playstation4-edition-ps4/trophies/fi/
 41. Perez, Sarah: Minecraft: Education Edition officially launches 1.11.2016. TechCrunch. Arkistoitu . (englanniksi)
 42. I’m going all gaga now, 1000 sales in 24 hours! notch.tumblr.com. 29.7.2010. Arkistoitu 31.7.2010. Viitattu 3.8.2010.
 43. The Sound of Scary Minecraft.net. 9.4.2020. Viitattu 17.4.2020. (englanniksi)
 44. Minecraft.net Credits Minecraftin virallinen verkkosivu. Mojang. Viitattu 7.7.2013. (englanniksi)
 45. Publishers Still Mining Sales from Minecraft Titles http://www.publishersweekly.com. Viitattu 06.04.2016. (englanniksi)
 46. Panu Saarenoja: Virallinen Minecraft-elokuva saapuu vuonna 2019 Pelaajalehti. 27.06.2016. Arkistoitu 18.9.2017. Viitattu 6.6.2017.
 47. THE MINECRAFT MOVIE IS JUST AROUND THE CORNER ...of a very, very large block minecraft.net. Arkistoitu 16.4.2019. Viitattu 14.10.2019. (englanniksi)
 48. MINECON Capes Mojang. Viitattu 15.8.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Minecraft.