Sabayon Linux

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sabayon Linux
Sabayon Linux 7 KDE SC
Sabayon Linux 7 KDE SC
Kehittäjä Fabio Erculiani
Tuoteperhe Linux
Toiminnallinen tila Toiminnassa
Viimeisin vakaa versio 9 (8. kesäkuuta 2012)
Ytimen tyyppi Monoliittinen ydin
Lähdekoodimalli Avoin lähdekoodi
Lisenssi Useita
Aiheesta muualla
www.sabayonlinux.org

Sabayon Linux on Fabio Erculianin ja Sabayonin kehitystiimin tekemä Gentoo Linuxin epävakaaseen pakettikirjastoon perustuva Linux-jakelupaketti. Sabayonin filosofian mukaan järjestelmän on oltava käyttövalmiina heti asennettua. Näin ollen Sabayon pyrkii antamaan käyttäjille valmiina laajan sovellusvalikoiman ja itse-konfiguroidun käyttöjärjestelmän. Nimi 'Sabayon' tulee italialaisesta zabaione-nimisestä jälkiruuasta, joka tehdään munista [1]. Sabayonin logo on valkokulmapingviinin (englanniksi 'Gentoo' -pingviini) jalanjälki.

Ydin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sabayonin suunnitelma antaa käyttäjälle helposti käytettävän työpaikan, jolla on kiehtova ulkonäkö, hyvä laitteiston havaitseminen ja suuri määrä päivitettyjä ohjelmistopaketteja. Lisää ohjelmia on saatavissa pakettivarastosta. Sabayon tulee sekä x86- että AMD64-formaattina. SpinBase-versio tulee ilman X-palvelinta käyttöliittymää, jotta versio olisi kevyempi ja nopeampi ja sopisi paremmin räätelöintiin.

Versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sabayon on julkaistu versiosta 4.1 lähtien ainakin kahdella versiona. Toinen versio käyttää GNOME-työpöytäympäristöä ja toinen käyttää KDE-työpöytäympäristöä.

Sabayonin päivitykset ovat saatavilla Sabayonin testaajille päivittäin, mutta julkaistaan yleisölle vain viikoittain. Viralliset julkaisut ovat pelkästään päivittäisiä versioita, jotka ovat saaneet syvempää testausta.

Tällä hetkellä saatavilla olevat versiot[2]:

Nimi Työpöytäympäristö Saatavuus
CoreCD Ei ole Ei enää kehitetä
CoreCDX Fluxbox Päivittäinen ja vakaa
G GNOME Päivittäinen ja vakaa
K KDE Päivittäinen ja vakaa
LXDE LXDE Päivittäinen ja vakaa
XFCE Xfce Päivittäinen ja vakaa
E17 Enlightenment Päivittäinen ja vakaa
SpinBase Ei ole Päivittäinen ja vakaa
SpinBase OpenVZ Templates Ei ole Päivittäinen ja vakaa

Konfigurointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sabayon käyttää samoja olennaisia komponentteja kuin Gentoo Linux-jakelu, muun muassa OpenRC- ja baselayout2-komponenttia. Gentoon kaikki konfigurointivälineet, kuten esimerkiksi etc-update ja eselect, ovat täysin toimivia. Sabayon sisältää myös lisää välineitä, joiden avulla voi automaattisesti konfiguroida järjestelmäkomponentteja kuten OpenGL:a. Sabayon tarjoaa omisteisia video-ajureita sekä nVidia- että ATI-laitteistoon. Omisteisia video-ajureita otetaan käyttöön jos yhteensopiva laitteisto havaitaan ja muuten avoimen lähdekoodin ajureita käytetään. Automaattisen ajureiden konfiguroinnin takia Compiz Fusionia ja KWinia käyttävät Sabayonin GNOME- ja KDE-versiot vastaavasti. Verkkokorttien ja nettikameroiden havaitseminen ja konfigurointi on samalla tavalla automaattinen. Useimmat tulostimet havaitetaan automaattisesti, mutta niiden käyttöönotto vaatii manuaalista konfigurointia CUPS-littymän kautta.

Pakettien hallinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sabayon Linux sisältää kaksi paketinhallintajärjestelmää. Portage periytyi Gentoosta, kun taas Entropy luotiin Sabayoniin. Portage lataa lähdekoodia ja kääntää sitä erityisesti kohdejärjestelmää varten, kun taas Entropy hallitsee palvelimista ladattuja binääritiedostoja. Binääritiedostot käännetään Gentoo Linuxin unstable-puusta. Tämä tarkoittaa, että järjestelmä on täysin yhteensopiva Gentoo-järjestelmään, joka käyttää samaa kääntämiskonfigurointia. Taitavimmat käyttäjät voivat käyttää Gentoo-järjestelmän koko joustavuutta Portagella ja muut käyttäjät voivat helposti ja nopeasti hallita sovelluksia ja päivityksiä Entropylla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]