Gentoo Linux

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gentoo Linux
Gentoo Linux logo matte.svg
Gentoo Linux (2.6.13-r9 kernel) KDE 3.4.2 -työpöytäympäristöllä.
Gentoo Linux (2.6.13-r9 kernel) KDE 3.4.2 -työpöytäympäristöllä.
Kehittäjä Gentoo Foundation, Inc.
Tuoteperhe GNU/Linux
Toiminnallinen tila toiminnassa
Viimeisin vakaa versio 12.1 (1.4.2012)
Ytimen tyyppi monoliittinen kernel
Käyttöliittymä graafinen ja
tekstipohjainen
Lähdekoodimalli avoin lähdekoodi
Lisenssi GPL
Kotisivu Gentoo

Gentoo Linux on edistyneille harrastajille suunnattu GNU/Linux-käyttöjärjestelmän jakelupaketti. Gentoon paketinhallintajärjestelmä on nimeltään Portage. Gentoo eroaa monista Linux-jakeluista siinä, että sen ohjelmat asennetaan kääntämällä ja optimoimalla ne suoraan lähdekoodista vaikkakin binääripakettejakin on saatavilla.

Säädettävyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gentoon hyviin puoliin kuuluu sen joustavasta pakettienhallinnasta seuraava järjestelmän muokattavuus ja säädettävyys. Gentoon epävirallisena tunnuslauseena onkin Gentoo is all about choice, Gentoossa on kyse valinnan mahdollisuudesta. Paketinhallinta tukee kääntäjäoptioiden eli CFLAGien sekä linkittäjäoptioiden eli LDFLAG:ien asettamista globaalisti ja pakettikohtaisesti. Tästä syystä Gentoo onkin saanut suosiota virittelijöiden keskuudessa.

Näitä ehkä merkittävämpänä säätövarana on ns. USE-flagit. Näillä optioilla valitaan asennettavista paketeista ominaisuuksia käyttöön tai jätetään niitä pois. USE-flageja voi asettaa niin globaalisti kuin pakettikohtaisestikin. Esimerkiksi USE-flagilla xvid otetaan käyttöön tuki XviD-videokoodekille. Vastaavasti lipulla -xvid määrätään paketinhallinta jättämään kyseinen tuki pois.

Säädettävyydellä on tietenkin haittansa. Ilmeisin niistä on se, että ohjelmien kääntämisessä kuluu huomattavan paljon aikaa myös nykytietokoneilla: suurohjelmistojen kuten OpenOffice.orgin kääntäminen voi viedä lähes kymmenen tuntia, mutta suurimmille ohjelmistoille on olemassa myös valmiiksi käännettyjä binääripaketteja.

Versiohistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itse Gentoolla ei ole erillistä versionumerointia, vaan jokainen asennettava ohjelma päivittyy omaa tahtiaan. Joskus versiota määrittämään käytetään niin sanotun profiilin versiota (samat kuin asennus-CD-levyjen versionumerot), mutta järjestelmän kannalta oleellisempia ovat Portagen tai Baselayoutin versiot. Profiilin valinta vaikuttaa lähinnä oletuksena aktiivisiin USE-flageihin ja epävakaaksi merkittyjen pakettien määrään.

Kun tietokoneen Gentoo-järjestelmä päivitetään uusimpaan versioon, järjestelmää ei tarvitse asentaa tyhjästä uudestaan. Verkosta päivittämisen lisäksi on erityisiä asennus-CD:itä, jotka perustuvat Gentoon suurempiin julkaisuihin.

Versio Julkaisupäivämäärä Lähde
1.0 31. maaliskuuta 2002
1.2 kesäkuu
1.4 5. elokuuta 2003
1.4-r1 11. syyskuuta
2004.0 1. maaliskuuta 2004 [1]
2004.1 28. huhtikuuta [2]
2004.2 26. kesäkuuta [3]
2004.3 15. marraskuuta [4]
2005.0 27. maaliskuuta 2005 [5]
2005.1 8. elokuuta [6]
2005.1-r1 21. marraskuuta [7]
2006.0 27. helmikuuta 2006 [8]
2006.1 30. elokuuta [9]
2007.0 7. toukokuuta 2007 [10]
2008.0 6. kesäkuuta 2008 [11]

20. joulukuuta 2008 lähtien on Gentoon peilipalvelimilla jaettu edellä mainittujen julkaisujen lisäksi myös viikoittaisia automaattisesti tehtyjä julkaisuja minimaalisesta asennuslevystä sekä asennuksessa tarvittavasta niin sanotusta stage3-paketista[12]. Julkaisut on tehty tuoreimpien vakaaksi merkittyjen pakettien mukaan. Niiden hyödyntäminen asennuksessa vähentää versioiden merkitystä entisestään.

Gentoo Linuxiin perustuvat jakeluversiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi melko suurehko Gentoohin perustuva jakelu on italialainen Sabayon Linux, jossa on useita eri työpöytäohjelmistoja perusratkaisuna toimivan KDE:n lisäksi.

Funtoo Linux[13] on Gentoon kehittäjän Daniel Robbinsin myöhemmin Gentoohon perustuva Linux-jakeluversio.

SystemRescueCD ei sinänsä ole oma jakeluversionsa vaan Live CD, jonka pääasiallinen tarkoitus on järjestelmän korjaaminen tai tietojen palauttaminen esimerkiksi levyrikon, viruksen tai muun ongelman sattuessa[14]. Levyllä on tuki niin Linuxin kuin Windowsin huoltotoimille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Gentoo Linux.