XviD

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Xvid
Kehityshistoria
Vakaa versio 1.3.2 / 31. toukokuuta 2011
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Videokoodekki
Alusta Alustariippumaton
Lisenssi GNU GPL
Aiheesta muualla
Verkkosivusto

Xvid (aiemmin XviD) on MPEG-4:n (tarkemmin MPEG-4 Part 2 ASP:n) mukainen videokoodekkikirjasto. Sen kehitys aloitettiin DivXNetworksin (nyk. Divx, inc.) vedettyä OpenDivX-koodekkinsa lähdekoodin jakelusta ja julkaistua siihen perustuvan kaupallisen DivX-koodekin beta-version. Xvid on DivX Pro-koodekin pääkilpailija.

Xvid on vapaa ohjelmisto ja sitä levitetään GNU GPL-lisenssin alaisuudessa,[1] kun taas DivX on kaupallinen ohjelmisto. Tämä tarkoittaa myös, että toisin kuin DivX, joka on saatavilla vain joillekin laitteistoalustoille,[2] Xvid toimii kaikilla alustoilla ja käyttöjärjestelmillä joissa sen lähdekoodi voidaan kääntää.

Patenttiongelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska Xvid on MPEG-4 Part 2:n toteutus, se käyttää useita patentoituja tekniikoita.[3] Tämän vuoksi Xvid 0.9.x -versioita ei lisensoitu maissa joissa ohjelmistopatentit ovat voimassa. Xvid 1.0.x -versioissa käytetään GNU GPL v2-lisenssiä ilman maantieteellisiä rajoituksia. Paikalliset lait saattavat kuitenkin rajoittaa ohjelmiston käyttöä.[4]

Enkoodausohjelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enkoodausohjelmia jotka enkoodaavat videota Xvid-muotoon.

Käyttöjärjestelmät Ohjelmisto Kommentti
Windows VirtualDub, DVDx, xvid encraw, AutoGK jne. Kaikki ohjelmistot jotka tukevat enkoodausta VfW-rajapinnalla.
Mac OS X, Linux, BSD ja Windows MEncoder, Transcode, Avidemux, VLC[5], jne. Nämä alusta- ja rajapintariippumattomat ohjelmat käyttävät Xvid-kirjastoa suoraan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.