Sailfish OS

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sailfish OS on suomalaisen matkapuhelinyritys Jolla Oy:n sekä Sailfish OS -yhteisön kehittämä avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä[1]. Sailfish OS tarjoaa muita käyttöjärjestelmiä tehokkaamman moniajon. siinä on sisäänrakennettu valmius Android-sovellusten käyttämiseen sekä omanlaisensa eleisiin perustuva käyttöliittymä.

Sailfish OS muodostuu kolmesta ohjelmistokerroksesta[2], joista alimmassa on Linux-kernel, Hardware adaptation komponentit ja firmware. Toinen ohjelmistokerros sisältää avoimen lähdekoodin Mer peruskomponenteista, Android sovellusalustasta, Qt sovellusympäristöstä ja muista sovelluskirjastoista. Kolmannessa ohjelmistokerroksessa on kotisivua ja sovellusten yhteisnäkymää hallinnoiva Lipstick, Qt Quick- ja QML-kirjastoihin perustuva käyttöliittymä sekä muut sovellukset.

Alusta käyttää Qt-kehitysympäristöä, ja siinä on tuki HTML5-sovelluksille. Alustalla voi ajaa myös Android-ohjelmia käyttäen Myriadin Alien Dalvik -virtuaalikonetta. Sailfish-alustalla ei kuitenkaan ole pääsyä Googlen Play-sovelluskauppaan, koska Sailfish ei täytä Googlen Android-laitteille asettamia teknisiä vaatimuksia. Jolla aikoo erottua muista valmistajista muun muassa omalla käyttöliittymällä sekä nykyisiä puhelimia paremmalla moniajolla.

Jollan hallituksen puheenjohtajan mukaan alustan lisensointi muille valmistajille menee siten, että ensin Jolla tekee valmiiksi oman puhelimensa. Tämän jälkeen Jolla kehittää muille puhelinbrändeille tarkoitetun Sailfish-puhelimen. Sen jälkeen on erillisen Sailfish-ohjelmiston lisensoinnin aika. Saarnion mukaan "Ensin tarvitaan tietty kuluttajakysyntä käyttöjärjestelmälle ennen kuin sitä voi lisensoida".

Sailfish OS on virallisesti hyväksytty ainoana mobiilikäyttöjärjestelmänä käytettäväksi Venäjän valtion ja valtio-omisteisten yritysten tulevissa mobiililaitehankinnoissa[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sailfish esiteltiin 21. marraskuuta 2012[4] aloittavien yritysten Slush-tapahtumassa Helsingissä. Jollan marraskuussa 2012 julkaiseman lehdistötiedotteen mukaan ST-Ericssonin NovaThor-alusta tukee Sailfishia. Sailfish perustuu Nokian ja Intelin kehittämään MeeGo-nimiseen Linux-käyttöjärjestelmään. Sailfish ei käytä Nokian N9-puhelimessa käytettyä Harmattan-haaraa. Sailfish-alustan kehitystyökalut tulivat ladattavaksi helmikuussa 2013. Sailfish OS -älypuhelimet Jolla-brändillä tulivat kansainvälisille markkinoille vuoden 2013 lopulla. Yhtiö sanoo Sailfish-käyttöjärjestelmänsä olevan nyt yhteensopiva Android-sovellus- ja laiteperheen kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jolla älypuhelin - Jolla Jolla. Viitattu 21.11.2016.
  2. Architecture SailfishOS Documentation. Viitattu 17.1.2017.
  3. Suomalaisen Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmä virallistettu ainoana mobiilijärjestelmänä Venäjällä 29.11.2016. mobiili.fi. Viitattu 15.1.2017.
  4. Jollan Sailfish-video – mainontaa, mielikuvia ja musiikkia 21.11.2012. Digitoday. Viitattu 5.7.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • [1] - Sailfish -käyttöjärjestelmän Wiki