Sailfish OS

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sailfish OS on suomalaisen matkapuhelinyritys Jollan sekä Sailfish OS -yhteisön kehittämä avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä[1]. Sailfish OS tarjoaa muita käyttöjärjestelmiä tehokkaamman moniajon, siinä on sisäänrakennettu valmius Android-sovellusten käyttämiseen ja siinä on omanlaisensa eleisiin perustuva käyttöliittymä.

Sailfish OS muodostuu kolmesta ohjelmistokerroksesta, joista alimmassa on Linux-kernel, Hardware adaptation komponentit ja firmware. Toinen ohjelmistokerros sisältää avoimen lähdekoodin Mer peruskomponenteista, Android sovellusalustasta, Qt sovellusympäristöstä ja muista sovelluskirjastoista. Kolmannessa ohjelmistokerroksessa on kotisivua ja sovellusten yhteisnäkymää hallinnoiva Lipstick, Qt Quick- ja QML-kirjastoihin perustuva käyttöliittymä sekä muut sovellukset.

Alusta käyttää Qt-kehitysympäristöä, ja siinä on tuki HTML5-sovelluksille. Alustalla voi ajaa myös Android-ohjelmia käyttäen Myriadin Alien Dalvik -virtuaalikonetta. Sailfish-alustalla ei kuitenkaan ole pääsyä Googlen Play-sovelluskauppaan, koska Sailfish ei täytä Googlen Android-laitteille asettamia teknisiä vaatimuksia. Jolla aikoo erottua muista valmistajista muun muassa omalla käyttöliittymällä sekä nykyisiä puhelimia paremmalla moniajolla. Jollan marraskuussa 2012 julkaiseman lehdistötiedotteen mukaan ST-Ericssonin NovaThor-alusta tukee Sailfishia. 16. syyskuuta 2013 Jolla-puhelinvalmistaja on ilmoittanut teknisestä läpimurrosta. Yhtiö sanoo Sailfish-käyttöjärjestelmänsä olevan nyt yhteensopiva Android-sovellus- ja laiteperheen kanssa.

Jollan hallituksen puheenjohtajan mukaan alustan lisensointi muille valmistajille menee siten, että ensin Jolla tekee valmiiksi oman puhelimensa. Tämän jälkeen Jolla kehittää muille puhelinbrändeille tarkoitetun Sailfish-puhelimen. Sen jälkeen on erillisen Sailfish-ohjelmiston lisensoinnin aika. Saarnion mukaan "Ensin tarvitaan tietty kuluttajakysyntä käyttöjärjestelmälle ennen kuin sitä voi lisensoida".

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sailfish esiteltiin 21. marraskuuta 2012[2] aloittavien yritysten Slush-tapahtumassa Helsingissä. Sailfish perustuu Nokian ja Intelin kehittämään MeeGo-nimiseen Linux-käyttöjärjestelmään. Sailfish ei käytä Nokian N9-puhelimessa käytettyä Harmattan-haaraa. Sailfish-alustan kehitystyökalut tulivat ladattavaksi helmikuussa 2013.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jolla älypuhelin - Jolla Jolla. Viitattu 21.11.2016.
  2. Jollan Sailfish-video – mainontaa, mielikuvia ja musiikkia 21.11.2012. Digitoday. Viitattu 5.7.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • [1] - Sailfish -käyttöjärjestelmän Wiki