Linux Terminal Server Project

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Linux Terminal Server Project (LTSP) on Jim McQuillanin Linuxiin kehittämä lisäosa, jonka avulla usea ihminen voi käyttää yhtäaikaisesti samaa palvelintietokonetta heikkotehoisten päätekoneiden kautta. LTSP avaa jokaiselle kevytpäätteelle oman istunnon Linuxiin. Käyttäjän kannalta istunto vaikuttaa siltä kuin hän käyttäisi palvelinkonetta suoraan, sillä kaikki ohjelmat suoritetaan palvelimen resursseilla.

LTSP:tä on alettu käyttää erityisesti koulujen tietokonejärjestelmien ratkaisuissa sen tarjoamien etujen ansiosta. Myös Ilmatieteen laitos on ottanut käyttöön kevytpääteratkaisun uudessa toimitalossaan Dynamicumissa.

LTSP sisältyy muiden muassa K12LTSP-, Skolelinux-, AbulÉdu-, Kubuntu- ja Edubuntu-jakelupaketteihin.

LTSP:n edut itsenäisiin työasemiin verrattuna

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • LTSP mahdollistaa vanhojen tietokoneiden käytön jatkamisen kevytpäätteinä.
  • Kevytpäätteillä toteutetut ratkaisut (koulujen atk-luokat, kirjastojen haku- ja internetpäätteet yms.) ovat kustannuksiltaan edullisia laitteisto- ja ohjelmistomaksuissa saatavien säästöjen ansiosta.
  • Kevytpäätteiksi valmistetaan nykyään myös tähän käyttöön tarkoitettuja uusia koneita, jotka ovat pienitehoisina edullisia.
  • LTSP-kevytpäätteet ovat hiljaisia ja kestäviä, sillä ne eivät välttämättä tarvitse mitään liikkuvia osia, kuten levyasemia, kiintolevyä tai tuulettimia.
  • Järjestelmän päivittäminen on helppoa, sillä muutokset tehdään vain kerran palvelimelle.
  • Käyttäjällä on työskentelyyn käytettävästä päätteestä riippumatta omalla tunnuksellaan aina oma työpöytä ja omat tiedostot käytettävissä.

Miten LTSP toimii

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kevytpääte asennetaan käynnistymään lähiverkosta käynnistyslevykkeen avulla tai suoraan BIOS-asetuksella. Pääte lataa verkon ylitse palvelinkoneelta minimaalisen Linux-käyttöjärjestelmän ja avaa sitten graafisen istunnon palvelimeen. Kaikki istunnossa käytetyt ohjelmat suoritetaan palvelimen resursseilla. Päätteen oheislaitteet (äänikortti, tallennuslaitteet, tulostimet yms.) ovat kuitenkin käytettävissä.

Laitteistovaatimukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palvelimen tehontarve riippuu täysin kevytpäätteiden lukumäärästä ja suoritettavista ohjelmista. Hyvän palvelimen kymmenelle kevytpäätteelle saa tehtyä hieman keskivertoa paremmasta työasemasta, johon on asennettu vähintään gigatavu keskusmuistia. Kevytpäätteen laitteistovaatimukset ovat vaatimattomat, kuten käy ilmi seuraavasta taulukosta.

Kevytpäätteen laitteistovaatimukset
Prosessori RAM Suorituskyky
i486, 66 MHz 16 Mt kelvollinen
Pentium 74, 133 MHz 24 Mt hyvä
Tehokkaampi kuin Pentium 133 MHz Yli 24 Mt hyvä, ei huomattavaa eroa

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]