Lubuntu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lubuntu
Lubuntu logo.svg
Lubuntu 13.10
Lubuntu 13.10
Kehittäjä Canonical ltd.
Tuoteperhe GNU/Linux
Toiminnallinen tila Toiminnassa
Viimeisin vakaa versio Lubuntu 14.04 LTS (Trusty Tahr) (17. huhtikuuta 2014)
Ytimen tyyppi Monoliittinen
Lähdekoodimalli Open source
Lisenssi GPL
Työpöytäohjelmisto LXDE
Kotisivu http://www.lubuntu.net

Lubuntu on Ubuntun johdannainen, jonka tarkoituksena on olla hyvin kevyt Linux-jakelu. Siinä on LXDE-työpöytä, joka käyttää Openbox-ikkunamanageria. Pyrkimyksenä ovat hyvin hyvin alhaiset järjestelmävaatimukset toimivuuden takaamiseksi vanhemmilla PC:llä, minikannettavilla ja mobiililaitteilla. Tämä tarkoittaa kilpailua Xubuntun kanssa. Aikaiset arvostelut osoittavat, että Lubuntu käyttää muistia puolet vähemmän verrattuna Xubuntuun.

Termistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Lubuntu tulee LXDE:n ja Ubuntun yhdistelmästä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ubuntun versiosta 8.10 alkaen LXDE on ollut saatavilla valinnaisena pakettina. Se voidaan asentaa myös aiempiin Ubuntun versioihin. Helmikuussa 2009 Mark Shuttleworth kutsui LXDE-projektin tulemaan ylläpidettäväksi projektiksi Ubuntu-yhteisössä.

Maaliskuussa Mario Behling aloitti Lubuntu-projektin Launchpadissa, tuolloin myös varhainen projektin logo oli mukana. Elokuussa 2009 julkaistiin live-CD, joka oli ensimmäinen testaus-ISO, mutta asennusmahdollisuutta ei vielä ollut. Joulukuussa 2009 julkaistiin ensimmäinen Alpha 1 ISO-testausta varten, joka oli esikatseluversio Lubuntu 10.04 Lucid Lynxistä. Lubuntu hyväksyttiin virallisesti Ubuntu-perheeseen 23.3.2011.[1]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linux Magazinen arvostelija Christopher Smart on huomannut varhaisessa Lubuntun testauksessa, että se käyttää puolet siitä muistimäärästä, jonka Xubuntu tai Ubuntu tarvitsee työpöytäkäytössä normaaliasennuksessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]