Mark Shuttleworth

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mark Richard Shuttleworth
Mark Shuttleworth vuonna 2006.
Mark Shuttleworth vuonna 2006.
Henkilötiedot
Syntynyt18. syyskuuta 1973
Etelä-Afrikka Welkom, Etelä-Afrikka
Kansalaisuus  Etelä-Afrikka
 Iso-Britannia
Ammatti yrittäjä
Ura
Tyyppi Avaruuslennolle osallistuja
Lennot
  Sojuz TM-34
  Sojuz TM-33
Aiheesta muualla
www.markshuttleworth.com

Mark Richard Shuttleworth (18. syyskuuta 1973 Welkom, Etelä-Afrikka) on eteläafrikkalainen liikemies ja miljonääri. Vuonna 2002 hänestä tuli yksi ensimmäisistä avaruusturisteista (yleisimmin käytetyn laskutavan mukaan toinen) sekä ensimmäinen afrikkalainen avaruudessa.

Shuttleworth opiskeli Kapkaupungin yliopistossa tietotekniikkaa ja taloutta. Hän toimi Debianin kehittäjänä 1990-luvulla ja perusti 1995 Thawten, joka erikoistui tietoturvaan ja julkisen avaimen varmenteiden myöntämiseen. Hän myi yrityksen 1999 VeriSignille ja sai kaupasta 3,5 miljardia randia. Shuttleworth on tämän jälkeen toiminut pääomasijoittajana ja edistänyt erilaisia avoimen lähdekoodin hankkeita, erityisesti Ubuntu Linux -jakelua.

Hän asuu nykyisin Mansaarella[1], ja hänellä on sekä Etelä-Afrikan että Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisuus.

Vuonna 2004 hän palasi Linux-maailmaan rahoittamalla Ubuntu-käyttöjärjestelmän kehitystyötä Canonical Ltd. -yrityksensä kautta. Vuonna 2005 hän perusti Ubuntu-säätiön ja sijoitti siihen 10 miljoonaa dollaria. Säätiön tarkoituksena on tukea Ubuntun kehitystä.

Avaruuslento[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shuttleworth nousi julkisuuteen 25. huhtikuuta 2002, jolloin hän osallistui venäläiselle Sojuz TM-34 -lennolle. Virallisesti hän oli lennolla mukana avaruuslennolle osallistujana. Kaksi päivää myöhemmin Sojuz-avaruusalus saapui Kansainväliselle avaruusasemalle. Miehistö, mukaan lukien Shuttleworth, vietti avaruusasemalla kahdeksan päivää[2] ja otti osaa AIDS- ja genomitutkimuksiin. Sojuz TM-34 palasi Maahan 5. toukokuuta.

Shuttleworth maksoi lennosta noin 20 miljoonaa dollaria. Sen lisäksi hänen täytyi suorittaa noin vuoden kestävä koulutus- ja valmistelujakso. Koulutusjakson aikana hän muun muassa vietti seitsemän kuukautta Tähtikaupungissa, joka on venäläinen miehitettyjen avaruuslentojen koulutuskeskus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mark Shuttleworth – Biography Mark Shuttleworth. Viitattu 24.9.2010.
  2. Biography markshuttleworth.com. Viitattu 11.7.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]