Gobuntu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gobuntu
Gobuntu 8.04 (Hardy Heron)
Gobuntu 8.04 (Hardy Heron)
Kehittäjä Canonical Ltd / Ubuntu Foundation
Tuoteperhe Linux
Toiminnallinen tila Lakkautettu
Viimeisin vakaa versio 8.04.1 (Hardy Heron) (24.4.2008)
Ytimen tyyppi Monoliittinen ydin
Työpöytäohjelmisto GNOME
Lähdekoodimalli FOSS
Lisenssi GPL ja muita lisenssejä
Aiheesta muualla
www.gobuntu.com

Gobuntu oli Ubuntu-käyttöjärjestelmän virallinen vapaa johdannainen. Koska Ubuntun pääjakeluversiossa tehdään joitain myönnytyksiä epävapaiden ohjelmistojen suuntaan, Mark Shuttleworth suunnitteli vuonna 2005 Gnubuntu-nimisen, kokonaan vapaista ohjelmista koostuvan Ubuntu-johdannaisen perustamista. Richard Stallman ei pitänyt projektin nimestä[1], ja hetken aikaa johdannaisesta käytettiin työnimeä Ubuntu-libre. Kun johdannainen lopulta julkaistiin, se oli nimetty Gobuntuksi.

Gobuntun kehitys erillisenä johdannaisena päättyi vuonna 2009 sen jälkeen, kun pääjakeluversion asennukseen oli lisätty mahdollisuus asentaa pelkästään vapaista ohjelmistoista koostuva käyttöjärjestelmä. Toisaalta Gobuntussa ei myöskään olisi päästy gNewSensen veroiseen vapauteen, sillä Ubuntu johdannaisineen tukee rajoitteisten ohjelmistojen pakettivarastoja.[2]

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ubuntun lähdekoodivarasto sisältää muokkaamattoman Linux-ytimen lähdekoodipaketin, joka puolestaan sisältää epävapaita firmware-ohjelmia. Niinpä Gobuntu ei täysin onnistunut lunastamaan lupaustaan tarjota käyttäjälle pelkästään vapaita ohjelmia. Tämän ja Ubuntun rajoitteisten ohjelmistojen pakettivarastojen tuen takia Free Software Foundation ei suositellut Gobuntun käyttöä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mark Shuttleworth: Recent Security vulnerability in Skype ubuntu-devel-postituslista. 24. marraskuuta 2005. Viitattu 25. marraskuuta 2010. (englanniksi)
  2. Gobuntu Ubuntu Wiki. 23. maaliskuuta 2009. Canonical Ltd.. Viitattu 25. marraskuuta. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]