Ubuntu Touch

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ubuntu Touch
Ubuntu logo.svg
Ubuntu Touchin valikko
Ubuntu Touchin valikko
Kehittäjä Canonical
Ubuntu-yhteisö
The Carrier Advisory Group
UBports Foundation
Ohjelmointikielet HTML5, C, C++, QML
Tuoteperhe Unixin kaltainen käyttöjärjestelmä
Toiminnallinen tila aktiivinen
Viimeisin vakaa versio 14.09 RTM (2015)
Tuetut kielet monikielinen
Lähdekoodimalli avoin lähdekoodi
Lisenssi GNU GPL ja muita lisenssejä
Aiheesta muualla
Verkkosivusto

Ubuntu Touch on älypuhelimille suunniteltu mobiilikäyttöjärjestelmä. Käyttöjärjestelmä julkaistiin 2. tammikuuta 2013 ja sitä esiteltiin CES 2013 -tapahtumassa 8.–11. tammikuuta 2013. Alkuperäinen kehittäjä oli Canonical jolta se on siirtynyt UBports Foundationille.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ubuntu Phone julkaistiin 2. tammikuuta 2013 kello 19 Suomen aikaa. Kolme päivää ennen julkaisua Ubuntun kotisivuilla julkaistiin aikalaskuri.[1] Laskurissa sanottiin "So close, you can almost touch it" (suom. Niin lähellä, että voit melkein koskettaa sitä) ja sen ulkonäkö viittasi johonkin kosketusnäyttökäyttöliittymään liittyvään julkaisuun.

Huhtikuussa 2017 Canonical ilmoitti lopettavansa Ubuntu Touchin kehittämisen, jonka jälkeen Canonical siirsi lähdekoodit UBports Foundationille.[2]

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ubuntu Touch perustuu Ubuntu-käyttöjärjestelmään, käyttäen omaa versiotaan Unity-käyttöliittymästä. Sen käyttöliittymä on luotu Qt- ja QML-tekniikoilla.[3] Ohjelmistot asennetaan Ubuntu Phonea varten mukautetulla APT-paketinhallinnalla. Ubuntulle luodut sovellukset eivät ole suoraan ladattavissa Ubuntu Phonelle. Ubuntu Phonen pitäisi toimia kaikissa Android-pohjaisissa älypuhelimissa.

Ubuntu Phonen sovellukset kehitetään pääsääntöisesti Qt:llä, mutta myös monet muut kehitysympäristöt, kuten HTML5 ovat hyvin tuettuja. HTML5-sovellukset voivat tulevaisuudessa käyttää järjestelmän toimintoja (kuten ilmoituksia) kaikissa Ubuntun laiteversioissa, mikä mahdollistaa HTML5-sovellusten integroimisen käyttöliittymään helposti.

Ubuntu Phonessa ei ole lainkaan lukitusnäkymää, sillä sitä on pidetty tarpeettomana. Tarvittaessa puhelimen voi kuitenkin lukita salasanalla. Lukitusnäkymän sijasta käyttöjärjestelmässä on tervehdysnäkymä. Se elää käyttäjän mukaan näyttämällä animoidun ympyrän sisällä erilaisia tietoja ja päivityksiä.[4]

Puhelin muuttuu täysveriseksi työpöytäkäyttöjärjestelmäksi asettamalla se telakkaan. Telakkaan kytketty laite tarjoaa täydellisen työpöytäkokemuksen ja mahdollistaa jopa ARM-pelien pelaamisen tietokonekäyttöliittymässä.[5]

Käyttöliittymä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestelmän perusidea on toimintojen ohjaileminen pyyhkäisemällä sormella näytön reunoista. Pyyhkäisemällä vasemmasta reunasta sisäänpäin avautuu käynnistin ja isommalla pyyhkäisyllä pääsee takaisin aloitusnäkymään. Käynnistimeen kiinnitettävien sovellusten määrää ei ole rajoitettu. Aloitusnäkymä on pystysuunnassa liikuteltava näkymä, josta pääsee käsiksi kaikkiin sovelluksiin, yhteystietoihin ja tiedostoihin. Aloitusnäkymä vastaa pitkälti työpöydän Unity-valikkoa.

Näytön yläreunasta pyyhkäisemällä avautuu Androidin, Symbianin ja iOS:n kaltainen ilmoituskeskus, jota on kuitenkin kehitetty merkittävästi eteenpäin. Siinä on monia "välilehtiä" joiden kautta suurin osa päivittäisistä asetusten vaihdoista voidaan hoitaa. Välilehtien välillä vaihdetaan liikuttamalla sormea vaakasuunnassa.

Ubuntu Phonessa on kattavat moniajotoiminnot. Sovelluksia ei varsinaisesti suljeta. Edelliseen sovellukseen pääsee pyyhkäisemällä oikeasta reunasta. Sovellusten välillä voi liikkua myös vasemmasta reunasta esiin vedettävällä käynnistimellä. Alareunasta pyyhkäisemällä avautuu sovelluksen valikkotoiminnot. Näiden pyyhkäisytoimintojen ansiosta Ubuntu Phonen sovellukset ovat valmiiksi koko näytön sovelluksia.

Saatavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käyttöjärjestelmä julkaistaan yksittäisille Android-laitteille alkuvuoden 2013 aikana. Canonical on esitellyt puhelimen toimintaa Samsung Galaxy Nexus -puhelimella. Se on mahdollista asentaa myös muihin laitteisiin. Meizu ja BQ ovat ilmoittaneet julkaisevansa Ubuntu phone esiasennetun puhelimen.[6]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CNN:n toimittaja Adrian Covert ennusti julkaisupäivänä 2. tammikuuta 2013, että käyttöjärjestelmä ei tule yleistymään Androidin ja Applen hallitsemilla älypuhelinmarkkinoilla, joiden takana on uskollinen käyttäjä- ja kehittäjäkunta. Jos ollaan realistisia, jopa Windows Phone ja BlackBerry 10 ovat parempia vaihtoehtoja kolmanneksi ekosysteemiksi. Parhaimmillaan Ubuntusta saattaisi tulla kehitysympäristö rahaa säästäville yrityksille.[7]

OMG Ubuntu -julkaisun Joey Sneddon tyrmäsi Covertin mielipiteet. Hän pitää esimerkiksi telakkaominaisuutta innovatiivisena. Canonicalin toimitusjohtaja Mark Shuttleworth viittasi Ubuntu Phonen hakevan markkinaosuuksia "uusilta markkinoilta".[8]

Tilanne vuonna 2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tällä hetkellä Ubuntu Phonen kehitystyö on keskeytetty toistaiseksi. [9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. All-New Ubuntu Product to Launch Jan 2nd - But What Is It? | OMG! Ubuntu!
  2. UBports offers free Ubuntu Touch to developers willing to help fosslinux.com. 22.12.2019. Viitattu 11.3.2020. (englanniksi)
  3. App ecosystem | Ubuntu for phones | Ubuntu
  4. Design and user experience | Ubuntu for phones | Ubuntu
  5. Ubuntu for phones Ubuntu.
  6. Operator and OEM partners Ubuntu for phones (Arkistoituja kopioita – Internet Archive) Ubuntu.
  7. Covert, Adrian: The Ubuntu smartphone (which no one will use) is a glimpse of the future CNN Money. 2.1.2013. Cable News Network. Viitattu 13.1.2013. (englanniksi)
  8. Sneddon, Joey-Elijah: CNN Predict Ubuntu Phone ‘Won’t Make Inroads’ OMG! Ubuntu!. 4.1.2013. Ohso Ltd. Viitattu 13.1.2013. (englanniksi)
  9. Joey Sneddon: Ubuntu Phone on Pause? No New Devices, No Major Updates Planned (Updated) (If you were hoping to see a new Ubuntu phone released sometime soon, we’ve some bad news for you.) 5.tammikuuta 2017. OMG UBUNTU. Viitattu 6.5.2017.