HTPC

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mini-ITX-pohjainen HTPC ja DVD/VHS-soitin

HTPC (engl. Home Theater Personal Computer) on konvergenssilaite, joka käyttää henkilökohtaista tietokonetta kotiteatterin toteutukseen. HTPC:n tarkoituksena on toimia kodin viihdekeskuksena joko videotykkiin tai televisioon kytkettynä. HTPC koostuu yleensä PC-laitteistosta jossa on yksi tai useampi TV-viritinkortti, runsaasti kiintolevytilaa, verkkoyhteys sekä kaukosäädin jolla laitteistoa ohjataan. HTPC-laitteiston käyttöliittymänä toimii mediaohjelmisto, jolloin laitteen käyttö muistuttaa muiden kodin viihdelaitteiden kuten digiboksin tai DVD-soittimen käyttöä.

HTPC:n käyttötarkoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HTPC yhdistää samaan laitteeseen useimmiten television katselu- ja tallennusominaisuudet, elokuvien katselun sekä musiikin ja internet-radiokanavien kuuntelun. HTPC-laitteisto voi koostua useasta verkossa olevasta laitteesta, jolloin ominaisuudet ja käyttötarkoitukset laajenevat edellä mainituista.

Digitaalitelevisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HTPC-laitteistolla voidaan katsoa ja tallentaa televisiolähetystä tallentavan digiboksin tapaan laitteistosta riippuen maanpäällistä DVB-T-, kaapeliverkon DVB-C- tai satelliittiantennilla vastaanotettavaa DVB-S -lähetettä. HTPC-laitteessa voi olla viritinkortteja yhden tai useamman lähetemuodon vastaanottamiseksi.

Elokuva- ja äänitallenteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HTPC-laitteiston avulla voidaan katsoa elokuvia DVD- tai BluRay-levyiltä sekä koneelle tai optiselle levylle tallennetuista videotiedostoista. Yleisiä toistettavia medioita ovat erilaiset audiomuodot (MP3, Ogg, AC-3) ja videoformaatit (DivX/XviD, ogm, matroska). Usein HTPC:tä käytetään erikoiskoodekkien avulla pakattujen elokuvatiedostojen toistamiseen, joihin normaalit viihdelaitteet, kuten DVD-soitin, eivät pysty.

Kodin automaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HTPC-laitteistoon voidaan liittää valvontakameroita tai liike- tai ovitunnistimia jolloin laitteisto toimii hälytysjärjestelmänä. Jotkut HTPC-järjestelmät voivat ohjata kodintekniikkaa kuten valaistusta.

Laitteisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HTPC-ilmiö kasvoi luultavasti eniten kun VIA Technologies julkaisi Mini-ITX-emolevynsä, joka on vain 17 × 17 cm:n kokoinen. Harrastajat kiinnostuivat kehittämään näistä minitietokoneista mitä erilaisimpia käyttötarkoituksia omaavia laitteita, kuten esimerkiksi reitittimiä tai taulu-PC:itä – HTPC on yksi niistä tuotoksista. HTPC liitetään usein myös äänentoistojärjestelmään eli tuttavallisemmin stereoihin. Tämän ansiosta saatetaan saada huomattavasti laadukkaampi ja muokattavampi ääni kuin esimerkiksi normaaleista DVD-soittimista. Äänentoisto, ja muut ominaisuudet vaihtelevat riippuen tietokoneen osista. HTPC:lle ei ole vakiintunut mitään selkeää kokoonpanoa, vaan ne vaihtelevat hyvinkin paljon.

HTPC:n oletetaan yleensä olevan pieni, ja sopivan samaan kasaan muiden kodin viihdelaitteiden kuten stereoiden, digiboxin, vhs/dvd-soitinten ja satelliitti-vastaanottimien joukkoon. Tämä ei kuitenkaan aina pidä paikkaansa. Nykyään suosiota ovat kasvattaneet myös erilaisten valmistajien isot kotelot (atx-standardi), joihin laitetaan täysin normaalia tietokonelaitteistoa, joka takaa halvan hinnan, hyvät laajennettavuudet sekä erinomaiset muokkausmahdollisuudet. ATX-standardin mukaisia olohuoneeseen ulkonäöllisesti sopivia koteloitakin on 2000-luvun aikana tullut markkinoille useilta eri valmistajilta.

Valmistajat kuten Apple ovat tuoneet omia laitteitaan markkinoille, esimerkiksi Mac mini.

Sovelluskohtaiset laitteet kuten pelikonsolit ovat kasvavien ominaisuuksien myöt yleistyneet HTPC:n kaltaisena laitteena. PlayStation- ja Xbox-konsolit osaavat toistaa omilla mm. DVD ja Blu-Ray -videoita, musiikkia, sekä esittää valokuvia. Useimmat ovat DLNA-yhteensopivia ja siten osaavat toistaa muulta tietokoneelta jaettua mediaa.

Käyttöjärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HTPC-laitteissa käytetään useita eri käyttöjärjestelmiä.

Näitä ovat:

Joidenkin TV-viritinkorttien mukana toimitetaan erillinen mediaohjelmisto HTPC-käyttöön. Windows -järjestelmälle on tehty myös ei-kaupallisia mediaohjelmistoja, kuten MediaPortal ja GB-PVR. HTPC-käyttöön on kehitetty useita Linux jakeluversioita, joissa mediaohjelmistona on joko Linux Media Center, MythTV tai Video Disk Recorder (VDR).

Ohjelmistot, kuten Kodi ovat saatavilla useille käyttöjärjestelmille. Kodi on aiemmin tunnettu nimellä XBMC.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HTPC-laitevalmistajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Moneual valmistaa design HTPC-laitteita

Microsoft Windows -käyttöjärjestelmän HTPC-sovelluksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linux-pohjaisia HTPC-järjestelmiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Linux MCE - Helppokäyttöinen Media Center Editon, joka asentaa Kubuntun ja siihen Media Center ohjelmiston, sekä toimii oletuksena Media Center käyttöjärjestelmä. Käyttää MythTV:tä tv-korttien käyttöön, joka on integroitu suoraan Media centeriin.
  • KnoppMyth - Suhteellisen helppokäyttöinen HTPC-käyttöjärjestelmä kiintolevylle asennettavaksi. Käyttää MythTV:tä.
  • GeexBox
  • MythTV
  • FreeVo
  • Movix
  • DistroWatch.com - Top-100 lista Linux-jakeluista
  • Media Center PC Mach4 site HTPC News and Information.