Video Disk Recorder

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Video Disk Recorder (VDR) on Linux-käyttöjärjestelmälle tarkoitettu ilmainen, avoimen lähdekoodin sovellus, jonka avulla PC-tietokonetta voi käyttää tallentavana digiboksina.

Tyypillisesti VDR-kokoonpano rakennetaan lisäämällä tavalliseen PC-koneeseen yksi tai useampi DVB-viritinkortti. VDR-ohjelmiston avulla käyttäjä voi katsella digitaalisia TV-lähetyksiä, tallentaa niitä (joko ajastetusti tai pikatallennuksena) sekä toistaa aikaisemmin tallennettuja ohjelmia. Sovellusta voidaan ohjata joko PC-näppäimistön tai tyypillisemmin tavallisen kauko-ohjaimen avulla, edellyttäen että tietokoneessa on infrapunavastaanotin.

Laajennettavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

VDR-sovelluksen suosio perustuu pitkälti sen laajennettavuuteen. Sovellukseen sisältyy laajennos (plugin) -ohjelmointirajapinta, jonka avulla ohjelmiston toiminnallisuutta voidaan lisätä. Artikkelin muokkaushetkellämilloin? sovellukseen oli yleisesti saatavilla useita kymmeniä laajennoksia, jotka mahdollistavat muun muassa MP3-musiikkitiedostojen kuuntelun, videotiedostojen (esimerkiksi DivX) katselun, teksti-TV:n selailun ja niin edelleen.

Suomalaiset laajennokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi keskeisempiä ja käytetyimpiä suomalaisen kehittämiä laajennoksia on Pekka Virtasen kehittämä subtitles-laajennos, joka mahdollistaa Yleisradion käyttämien DVB-tekstitysten esittämisen videonkuvan yhteydessä. Sittemmin (versiosta 1.5.10 alkaen) DVB-teksitysten tuki on lisätty itse VDR-ohjelmistoon.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

VDR-sovelluksella ja sen laajennuksilla on suhteellisen runsaasti käyttäjiä ja aktiivisia kehittäjiä Suomessa. Sovelluksen suosio perustuu osittain tallentavien digiboksien tarjonnan puutteeseen markkinoilla. Vuosina 2002–2004 suomalaisilla kuluttajamarkkinoilla oli tarjolla erittäin niukasti tallentavia digibokseja, ja erityisesti kaapelitalouksiin (DVB-C) tarkoitetut mallit olivat erittäin harvinaisia. Tämä tarjonnan puute osaltaan vaikutti ”omatekoisten” digiboksien ja VDR-sovelluksen suosion syntyyn. Sittemmin markkinoille on tullut eri valmistajilta (esimerkiksi Topfield) tallentavia digibokseja, jotka tarjoavat pääpiirteissään VDR-sovelluksen ominaisuudet valmiina tuotteena.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]