Video Disk Recorder

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Video Disk Recorder (VDR) on Linux-käyttöjärjestelmälle tarkoitettu ilmainen, avoimen lähdekoodin sovellus, jonka avulla PC-tietokonetta voi käyttää tallentavana digiboksina.

Tyypillisesti VDR-kokoonpano rakennetaan lisäämällä tavalliseen PC-koneeseen yksi tai useampi DVB-viritinkortti. VDR-ohjelmiston avulla käyttäjä voi katsella digitaalisia TV-lähetyksiä, tallentaa niitä (joko ajastetusti tai pikatallennuksena) sekä toistaa aikaisemmin tallennettuja ohjelmia. Sovellusta voidaan ohjata joko PC-näppäimistön tai tyypillisemmin tavallisen kauko-ohjaimen avulla, edellyttäen että tietokoneessa on infrapunavastaanotin.

Laajennettavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

VDR-sovelluksen suosio perustuu pitkälti sen laajennettavuuteen. Sovellukseen sisältyy laajennos (plugin) -ohjelmointirajapinta, jonka avulla ohjelmiston toiminnallisuutta voidaan lisätä. Artikkelin muokkaushetkellä sovellukseen oli yleisesti saatavilla useita kymmeniä laajennoksia, jotka mahdollistavat muun muassa MP3-musiikkitiedostojen kuuntelun, videotiedostojen (esimerkiksi DivX) katselun, teksti-TV:n selailun jne.

Suomalaiset laajennokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi keskeisempiä ja käytetyimpiä suomalaisen kehittämiä laajennoksia on Pekka Virtasen kehittämä subtitles-laajennos, joka mahdollistaa Yleisradion käyttämien DVB-tekstitysten esittämisen videonkuvan yhteydessä. Sittemmin (versiosta 1.5.10 alkaen) DVB-teksitysten tuki on lisätty itse VDR-ohjelmistoon.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

VDR-sovelluksella ja sen laajennuksilla on suhteellisen runsaasti käyttäjiä ja aktiivisia kehittäjiä Suomessa. Sovelluksen suosio perustuu osittain tallentavien digiboksien tarjonnan puutteeseen markkinoilla. Vuosina 2002-2004 suomalaisilla kuluttajamarkkinoilla oli tarjolla erittäin niukasti tallentavia digibokseja, ja erityisesti kaapelitalouksiin (DVB-C) tarkoitetut mallit olivat erittäin harvinaisia. Tämä tarjonnan puute osaltaan vaikutti "omatekoisten" digiboksien ja VDR-sovelluksen suosion syntyyn. Sittemmin markkinoille on tullut eri valmistajilta (esimerkiksi Topfield) tallentavia digibokseja, jotka tarjoavat pääpiirteissään VDR-sovelluksen ominaisuudet valmiina tuotteena.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]