DivX

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
DivX:n logo.

DivX on MPEG-4:ään perustuva kuvanpakkausmenetelmä, jolla videotiedoston kokoa voidaan pienentää huomattavasti. DivX-pakkausta on kutsuttu elokuvien MP3:ksi, koska sen avulla elokuvien kokoa voidaan pienentää niin, että niitä voidaan levittää Internetissä.[1]

DivX-nimeä käytetään myös yleisesti tarkoittamaan videotiedostoa, jossa DivX- tai XviD-pakattu kuva on tallennettu WMA-, MP3-, AC-3- tai Ogg Vorbis-ääniraidan kanssa AVI- tai OGM-tyyppiseen tiedostoon.

DivX-pakattuja elokuvia levitetään erityisesti vertaisverkoissa. DivX, Inc. lisensoi tekniikkaa esim. DVD-soittimiin, joissa sen tunnistaa DivX-logosta. Nämä soittimet osaavat toistaa CD- tai DVD-levylle tallennettuja DivX-tiedostoja.

Historia ja kehitys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen DivX-koodekki oli Divx3.11a, joka perustui hakkeroituun Microsoftin MPEG-4 V3 -koodekkiin. Microsoftin kodeekkia muutettiin niin, että "uusi" formaatti salli käyttää muitakin audioformaatteja kuin Microsoftin omaa WMA-formaattia. Tärkein muutos oli kuitenkin kodekin bitrate-rajoituksen poistaminen, mahdollistaen näin paremman kuvanlaadun saavuttamisen. Lisäksi DivX ;-) mahdollisti AVI-formaatin käyttämisen säiliömuotona Microsoftin oman WMV-säiliömuodon sijaan.

Koodekin alkuperäinen nimi oli Divx ;-), joka tulee vuonna 1998 julkaistusta DVD:hen perustuvasta vuokrausvideojärjestelmästä nimeltään DIVX (huomaa, että ko. formaatin nimi kirjoitetaan kokonaan isoilla kirjaimilla). Järjestelmä koettiin käyttäjän valinnan vapautta ja yksityisyyttä rajoittavaksi, koska levyn toistaminen vaati yhteydenottoa vuokraajan tietokoneelle puhelinlinjan läpi. Järjestelmä sai aikaan lukuisia kannanottoja ja boikotteja sitä vastaan ja vuoden kuluttua se päätettiin lopettaa. Kun järjestelmä ajettiin alas, sitä käyttäviä levyjä ja soittimia ei enää voinut käyttää.

Ehkä juuri protestimielessä DivX ;-) valittiin nimeksi pakkausmenetelmälle joka mahdollisti laajamittaisen DVD-levyjen laittoman kopioinnin Internetissä. DivX ;-) kehittyi pienen suvantovaiheen kautta ns. OpenDivX -formaatiksi ja nimeksi valittiin tällöin DivX v4, jolloin myös perässä olleesta hymiöstä luovuttiin. Nykyinen DivX perustuu MPEG-4 -standardiin, vaikka Divx3.11a ei ollutkaan täysin yhteensopiva MPEG-4:n kanssa. MPEG-4 on tehokkaampi pakkausmenetelmä kuin DVD-levyillä käytettävä MPEG-2, ja kun samalla pienennetään kuvan resoluutiota ja bittinopeutta, on mahdollista tallentaa elokuva 700 megatavun kokoon, joka on sopiva tallennettavaksi yhdelle CD-R -levylle ja siirrettävissä Internetissä. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää kaksi CD:tä jolloin elokuvaan saadaan monikanavaääni ja jonkin verran parempi kuvanlaatu.

Seuraavat versiot DivX-koodekista rakennettiin MPEG-4 -yhteensopivaksi lailliselta pohjalta ja ohjelmistoa myydään nykyisin Internetissä. Toinen vastaava vaihtoehto on XviD, joka on avoimen lähdekoodin koodekki, joka on myös MPEG-4 -yhteensopiva. XviD-kodekin kehitys alkoi siitä mihin DivX v4 kehitys loppui, DivXnetworksin vetäessä kodekkinsa takaisin kaupalliseksi tuotteeksi. Sekä DivX että XviD käyttävät pakkauksessaan MPEG-4:n kerroksia (layer), joita kutsutaan nimillä MPEG-4 Simple Profile ja MPEG-4 Advanced Simple Profile. Kumpikaan formaateista ei täysin tue vielä kehittyneempiä MPEG-4:n muotoja, kuten H-263+:aa tai H.264:sta (ns. Advanced Video Coding eli AVC). Näin molemmilla menetelmillä pakattu video on mahdollista toistaa kaikilla MPEG-4 -yhteensopivilla ohjelmilla ja laitteilla. DivXnetwork on yhdessä laitevalmistajien kanssa tuonut markkinoille myös tallentavia DVD-soittimia, jotka tallentavat liikkuvaa kuvaa suoraan DivX-muodossa.

DivX5 on OpenDivX:n kaupallinen seuraaja, jota käytetään jo melko yleisesti videonpakkaukseen AVI-tiedostoilla. Samanaikaisesti kun DivX5:ttä alettiin kehittää, osa kehittäjistä jatkoi avoimen lähdekoodin linjalla ja näin syntyi XviD. Molemmat näistä koodekeista ovat MPEG-4 -yhteensopivia.

Aiempi DivX oli versio 3, joka oli Microsoftin tekemästä koodekista muokattu versio. OpenDivX oli epävirallisesti DivX4.

DivX ;-) koodekin julkaisi alun perin ranskalainen Jerome "Gej" Rota, joka perusti entisen mp3.com-pomon Jordan Greenhallin kanssa DivXNetworks-yhtiön kehittämään koodekkia lailliselta pohjalta. DivXNetworks perusti Project Mayo -projektin kehittämään OpenDivX-koodekkia avoimen lähdekoodin pohjalta. Avoin kehitys jäi kuitenkin kaupallisen jalkoihin ja suuri osa aktiiveista alkoi siirtyi XviD-projektiin.

DivXNetworks meni pörssiin syyskuussa 2006. Syksyllä 2010 Sonic Solutions osti yrityksen, joka on vaihtanut nimensä DivX, Inc.:iksi.

Tiedostomuoto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DivX on myös tiedostoformaatti, jonka pääte .divx. Se on muokattu AVI-tiedostoformaatista, ja on tämän kanssa yhteensopiva. DivX-tiedostoformaatti tukee useita video- ja audioraitoja, tekstityksiä, valikkoja, kappaleita ja metadataa. Näitä ominaisuuksia tukevat DVD-soittimet tunnistaa DivX Ultra -merkinnästä.[2]

  • Järvinen, Petteri: IT-tietosanakirja. 2. laitoksen 1. painos. Porvoo: Docendo Finland Oy, 2003. ISBN 951-846-184-8.
  1. Järvinen P: "IT-tietosanakirja". Docendo Finland Oy, 2003, s. 163
  2. http://fin.afterdawn.com/sanasto/termit/divx.cfm

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]