GeeXboX

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
GeeXboX Linux
Geexbox-logo-trans.png
Kehittäjä GeeXboX-tiimi
Tuoteperhe Linux
Toiminnallinen tila Toiminnassa
Viimeisin vakaa versio 1.2.4
Ytimen tyyppi Monoliittinen
Lisenssi GNU GPL
Kotisivu http://geexbox.org

GeeXboX on Linux-pohjainen HTPC-käyttöjärjestelmä. Se on suunniteltu mahdollisimman vähän säätöä vaativaksi kotiteatterin käyttöjärjestelmäksi erityisesti elokuvien ja videoiden katseluun. GeeXboX on rakennettu MPlayer-soittimen ympärille ja käynnistyy Live-Linuxien tapaan itsenäisesti suoraan CD-levyltä tunnistaen automaattisesti kaikki tarvittavat oheislaitteet. Monipuoliseen toistoon kykenevä käyttöjärjestelmä on kooltaan alle 10MB, eikä vaadi laitteistolta kovin paljoa: Noin 400 MHz Pentium II-tason suoritin ja 64MB keskusmuistia riittävät perustoistoon.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osa ominaisuuksista on käytettävissä vain Generator-sovelluksella tehdyllä levykuvalla.

GeeXboX käynnistymässä CD-levyltä
GeeXboX alkuvalikko

Käyttöönotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GeeXboX Generator-animaatio
GeeXboX 0.98 näppäinkartta

GeeXboX:in voi ladata ilmaiseksi sen kotisivuilta joko valmiina vain perustoiminnot sisältävänä englanninkielisenä ISO-levykuvana tai ISO Generator-ohjelmana, jolla voi luoda oman mukautetun GeeXboX-levykuvan.

Generatorilla voidaan vaikuttaa seuraaviin asetuksiin

Kun kaikki asetukset on säädetty kuntoon, luo Generator valmiin ISO-levykuvan, joka voidaan polttaa lähes millä tahansa poltto-ohjelmistolla. GeeXboX:in asetusten laajempi muokkaus onnistuu muokkaamalla levyllä olevia tekstitiedostoja (/etc-kansio) millä tahansa unix-yhteensopivalla tekstieditorilla. Myös generatorin purkaminen tar.gz-paketistaan Windows-ympäristössä on suositeltavaa tehdä 7zip-pakkausohjelmalla, sillä joidenkin pakkausohjelmien, kuten WinZip on todettu sotkevan tiedostoja käyttökelvottomiksi [1].

GeeXboX:ia ei tarvitse asentaa pysyvästi koneen kiintolevylle (vaikka tämäkin on mahdollista mukana tulevalla tekstipohjaisella asennusohjelmalla), vaan se käynnistyy automaattisesti kun CD-levy laitetaan asemaan koneen käynnistyksessä. Koneen BIOSista täytyy tosin olla asetettu päälle CD-ROM-asemasta boottaaminen, mutta tämä on lähes poikkeuksetta kaikissa koneissa päällä. GeeXboX käynnistyy pienen kokonsa ansiosta varsin nopeasti, eikä vaadi käynnistyksessä käyttäjältä yleensä minkäänlaista osallistumista. Kun käyttöjärjestelmä on käynnissä, toimii se täysin koneen keskusmuistista käsin, jolloin CD-levy voidaan poistaa asemasta ja asettaa tilalle esimerkiksi XviD-videota sisältävä levy GeeXboX:in toistettavaksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]