Julmust

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Julmustia lasissa

Julmust on virvoitusjuoma, jota myydään pääasiassa Ruotsissa. Se muistuttaa makeaa kotikaljaa sekä omenalimonadia ja sisältää humalan ja maltaan lisäksi 30 muuta ainesosaa. Juomaa myydään joulun alla nimellä julmust ja pääsiäisenä nimellä påskmust. Ruotsissa julmustia kulutetaan noin 45 miljoonaa litraa joulukuun aikana, mikä vastaa määrältään noin puolta kaikista joulukuun aikana myydyistä limonadeista. Julmustin sesonkiaika painottuu joulukuulle, jolloin sitä myydään noin kolme neljäsosaa koko vuoden määrästä.

Mustin toivat saksalaisen reseptin pohjalta markkinoille vuonna 1910 Harry Roberts ja hänen isänsä Robert Roberts alkoholittomaksi vaihtoehdoksi oluelle. Alkuperäistä reseptiä sanotaan pidettävän lukittuna kassakaapissa, niin että vain yksi henkilö tuntee sen kokonaisuudessaan.

Ruotsin ulkopuolella juomaa saa yleensä vain Ikean myymälöistä, mutta Suomessa sitä valmistetaan myös paikallisesti. Julmust on Ruotsissa niin suosittua, että jouluisin sitä myydään enemmän kuin Coca-Colaa. Tässä Coca-Cola Companyn paikallinen tytäryhtiö on löytänyt markkinaraon ja ruvennut itsekin valmistamaan juomaa.lähde?