Joululahja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joululahjoja.

Joululahja on jouluna ystäville ja omaisille annettava lahja.[1] Suomessa joulupukki käy jouluaattoiltaisin vierailemassa kodeissa lahjoja jakamassa.

Vuonna 2006 Suomessa myytiin joulumyyntinä jopa 7 miljoonaa lelua.[2]

Venny Soldan-Brofeldtin piirustus äidistä paketoimassa joululahjoja pojansa kanssa, 1909

Joululahja on kääritty joulupaperiin ja sitä koristavat lahjanauhat tai -narut. Lahjapaketissa on lahjansaajan nimi, yleensä myös hyvän joulun toivotus sekä lahjan antajan nimi.lähde?

Suomalaisessa kultturissa joululahjoja jaetaan myös pikkujouluperinteessä. Osallistujat ostavat sovitun hintaisen tavaran lahjaksi. Lahjat jaetaan satunnaisesti pikkujouluihin osallistuville ihmisille. Toisinaan lahjansaajat on etukäteen arvottu ja lahjan antaja tietää kenelle lahjan hankkii.lähde?

Vanhanaikainen Joulupukki tervehtimässä lapsia, Venny Soldan-Brofeldt, 1902

Suomessa on kaksi tapaa lahjojen jakoon. Useimmiten joulupukki tulee taloon oveen koputtaen. Joulupukki keskustelee joskus perheen kanssa. Sitten jaetaan lahjat. Joulupukki ottaa kontistaan lahjan kerrallaan. Hän katsoo lahjan saajan nimen ja nimeltä kutsuen hän ojentaa lahjan saajalle. Perheenjäsen tai pukin mukana kulkeva tonttu voi avustaa joulupukkia lahjojen jaossa.lähde?

Toisen tavan mukaan lahjat asetetaan kuusen alle. Joulupukin sanotaan käyneen sillä välin kun perhe on ollut muualla tai nukkumassa.lähde?

Erilainen joululahja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erilainen joululahja tai eettinen joululahja -käsitteellä tarkoitetaan hyväntekeväisyyslahjoja, jotka lanseerattiin Suomessa vuonna 2005.[3] Lahjanantaja maksaa avustusjärjestön tilille rahaa, jolla järjestö ostaa lahjanantajan tahdon mukaan esimerkiksi kanoja, vuohia, koulupuvun, tai kalastusverkon kehitysmaan asukkaalle – ja lahjanantaja antaa tästä kertovan kortin läheiselleen, jota haluaa muistaa jouluna.lähde?

Erilaisia joululahjoja voi hankkia esimerkiksi Kirkon ulkomaanavun, Oxfamin tai Fida International ry:n kautta.lähde?

  1. Gummerus Uusi suomen kielen sanakirja
  2. Leluille odotetaan ennätyksellisen hyvää joulukauppaa 5.12.2006. Suomen leluyhdistys. Viitattu 30.4.2008.
  3. Helsingin Sanomat 21.12.2006: Eettisten joululahjojen suosio moninkertaistui

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]