Joulukalenteri

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Joulukalenteri, jossa on pieni lahja jokaiselle päivälle.

Joulukalenteri eli adventtikalenteri on adventin aikaan eli joulun odotukseen liittyvä esine, jonka avulla lasketaan päiviä jouluun. Joulukalenteri on usein koriste-esine, ja siihen kuuluu usein päivittäinen yllätys esimerkiksi pahvisen kalenterin kuvan täydentymisen tai pienen lahjan muodossa.

Joulukalenterissa on 24 luukkua tai taskua, joita avataan yksi kerrallaan joka päivä joulukuun 1. päivästä jouluaattoon. Adventtikalenteri alkaa yleensä ensimmäisestä adventtisunnuntaista, joten joinakin vuosina ensimmäiset luukut ovat jo marraskuun puolella. Kalenterin tarkoitus on lievittää lasten jännitystä, joka muuten kohdistuisi pelkästään jouluaattoon, sekä tehdä konkreettisemmaksi joulun odotuksen ajanlasku.

Joulukalenteri on usein pahvinen kuva, jossa on jokaista päivää kohden avattava luukku, jonka takaa löytyy pieni kuva, ja usein myös esimerkiksi makeinen tai pieni lelu. Kaupallisia versioita kalenterista on lukemattomia. Ensimmäiset suklaakalenterit tulivat Saksassa markkinoille vuonna 1958.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen painetun adventtikalenterin toi markkinoille saksalainen Gerhard Lang -yhtiö vuonna 1904.[1]

Adventtikalenterin toivat Suomeen partiolaiset, jotka edelleen myyvät kalentereita toimintansa rahoittamiseksi.[2] Tessi Fazer näki Ruotsissa kalenterin ja ehdotti, että Partiotytöt teettäisivät oman kalenterin. Ensimmäisen kalenterin suunnitteli Ulla von Wend ja se ilmestyi vuonna 1947. Ensimmäisinä vuosina kalenteri meni huonosti kaupaksi, koska sen ideaa ei ymmärretty. Vuonna 1949 kauppa sujui jo hyvin.

Televisio-ohjelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erityisesti pohjoismaisilla julkisen palvelun televisiokanavilla on pitkä joulukalenteriohjelmien perinne. Suomessakin television varsinaiset joulukalenteriohjelmat aloitettiin jo vuonna 1963 Tähystäjätontun seikkailuilla (toim. Heikki Aarva). Jo edellisenä vuonna television lastenohjelmissa seurattiin joulukuun päivien kulumista pahvikalentereiden tapaan. TV1:n lastenohjelmien toimituksen Joulukalentereita ovat olleet mm. Kylli-tädin joulukalenteri (1981, toim. Laura Lilja-Haataja), Heinähattu ja Vilttitossu (1993, toim. Maria Asikainen), Histamiini (1980 ja 1985, toim. Irja Ranin), Gommi ja Pommi (1995, toim. Eeva Pohjola), Vaapukkalan kaupungissa tapahtuvat, postimestari Olga P. Postisesta kertovat kalenterit (pääroolissa Ritva Valkama, vuosina 1987 ja 1996, käsikirj. ja ohj. Laura Lilja-Haataja) sekä tanskalaiseen formaattiin perustuva The Joulukalenteri. Nykyisin Ylen Joulukalenterit ovat Yle TV2:n tuotantoa, Tonttu Toljanterin hahmo on tullut TV2:n kalentereissa tunnetuksi. Myös internetissä on tarjolla useita kalentereita eri sivustoilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]