Pavlova

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee jälkiruokaa. Pavlova on myös venäläisen Pavlov -sukunimen feminiinimuoto, ja Pavlova -nimisiä henkilöitä on lueteltu sivulla Pavlov.
Pavlova.

Pavlova on venäläisen balettitanssija Anna Pavlovan mukaan nimetty marenkipohjainen jälkiruoka. Siinä on rapea kuori ja pehmeä, vaahtokarkkimainen sisus.

Uskotaan, että jälkiruoka on keksitty balettitanssijan kunniaksi 1920-luvulla, erään hänen kiertueensa jälkeen, joko Australiassa tai Uudessa-Seelannissa. Jälkiruoan keksijän kansalaisuus on ollut näiden kahden maan välisen väittelyn kohde vuosia, mutta viralliset lähteet viittavaat Uuteen-Seelantiin.[1]

Pavlova on suosittu jälkiruoka ja tärkeä osa molempien maiden kansalliskeittiöitä, ja yksinkertaisena reseptinä sitä tarjoillaan säännöllisesti juhlapäivien ja lomapyhien aterioilla. Se yhdistetään useimmiten kesäaikaan, mutta sitä syödään ympäri vuoden monissa australialaisissa ja uusiseelantilaisissa kodeissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Leach, Helen, The Pavlova Story: A Slice of New Zealand's Culinary History, University of Otago Pr, 30 August 2008, ISBN 978-1-877372-57-5

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]