Joulukortti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vanhanaikainen joulukortti

Joulukortit ovat jouluisin lähetettäviä tervehdyksiä, joissa toivotetaan hyvää joulua. Useasti joulukorteissa toivotetaan myös hyvää uutta vuotta.

Ruotsalaisen Jenny Nyströmin vuosina 18861946 piirtämät erilaiset joulukortit ovat olleet suosittuja vuosikausialähde?. Nykyajan kortteihin ovat Suomessa piirtäneet kuvia mm. Pekka Vuori, Mauri Kunnas ja Virpi Pekkala.lähde?

Monet lapset lähettävät joulunalusaikaan joulukortteja mm. joulupukille. Vuonna 2010 joulupukille lähetettiin noin 600 000 kirjettä ympäri maailmaa.[1]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulukortit ovat alun perin Englannista: ensimmäistä tunnettua korttia painettiin Lontoossa vuonna 1843 1000 kappaletta. Joulukortit saivat nopeasti suosiota ja levisivät ympäri Eurooppaa, vaikka Keski-Euroopassa uuden vuoden lahjat ja tervehdykset olivat olleet pidempi perinne. Kuitenkin Saksaan syntyi 1860-luvulla joulukorttiteollisuutta, joka menestyi hyvin ja hallitsi parikymmentä vuotta Euroopan markkinoita.lähde?

Joulukorttien aiheet eivät aluksi olleet kovin jouluisia. Tonttujen ja muiden sijaan korteissa oli pitsimäisiä koristeita ja erilaisia kukkasia. Myöhemmin jouluiset aiheet, kuten joulupuuro, tontut ja kynttilät ovat lisääntyneet korteissa. Nykyisin suosittu joulukuusi ei ole niin vanha aihe kuin tontut ja kynttilät. Joulukuusen ulkonäkö antaa tietoa eri vuosikymmeniltä ja eri maista. Joulukuusi liittyy korteissa perhejouluun tai metsän väen joulunviettoon. Korteissa on nykyään kuvattu erilaisia aiheita, joista talviaiheet ovat yleisimpiä. Useissa nykyajan korteissa on kuvattuna Joulupukki tai enkeleitä. Myös valokuvat esimerkiksi linnuista ja oikeista kuusista ovat nykyajan korteissa yleisiä.lähde?

Joulukortti-innostukselle oli toki muitakin syitä kuin ihmisten innostus: rautatiet olivat nopeuttaneet postinkulkua, postimerkit oli otettu käyttöön ja uusi painotekniikka mahdollisti korttien sarjavalmistuksen sekä luku- ja kirjoitustaito olivat yleistyneet.lähde?

Joulukortit Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisimmat Suomeen tulleet kortit olivat saksalaisia ja ruotsalaisia. Vanhin Suomessa lähetetty joulukortti tunnetaan vuodelta 1871. Suomessa joulukorttien lähettäminen yleistyi merkittävästi 1920-luvulla. Eniten lähetettiin saksalaisia ja ruotsalaisia kortteja, mutta venäläisiäkin oli liikkeellä. Ensin korttien lähettely oli varakkaiden ja kaupunkilaisten tapa, myöhemmin myös maaseudun asukkaat ja työväestö alkoivat lähetellä kortteja.lähde?

Joulu on Suomen posteille kiireisintä aikaa, sillä suomalaiset lähettävät kortteja eniten joulunaikaan. Vuonna 2010 suomalaiset lähettivät 47 miljoonaa joulukorttia, keskimäärin noin 50 miljoonaa. Niistä noin kymmenesosa eli viisi miljoonaa lähetettiin ulkomaille. Vuonna 2007 tehdyn tutkimuksen mukaan suomalaiset lähettävät keskimäärin 26 postikorttia vuodessa, joista puolet on joulukortteja.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jerri Koskinen: Joulukortteja postitettiin runsaat 47 miljoonaa (Savon Sanomien artikkeli joulukorttien lähettämisestä) savonsanomat.fi. 23.12.2010. Viitattu 25.1.2011.
  2. Postikortin historiaa lyhyesti posti.fi. Viitattu 31.1.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Joulukortit.