Joosef (Marian puoliso)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Joosef (Guido Reni)

Pyhä Joosef (hepr. ‏יוֹסֵף‎, Yosef; n. 90 eaa. Betlehem [1]20. heinäkuuta 18 tai 19 jaa.[1] Nasaret) on Raamatun Uudessa testamentissa Jeesuksen äidin Marian puoliso ja Jeesuksen isäpuoli. Juutalaisen lain mukaan hän oli Jeesuksen aito isä.

Raamatun mukaan Joosef oli puuseppä. Hänestä ei tiedetä muuten paljoakaan, kuin että hän oli "Daavidin huonetta ja sukua" ja kotoisin Betlehemistä.[1] Jotkut kirjailijat sanovat, että asemansa johdosta hän olisi ollut myös rabbi ja kylänvanhin. Joosefia on pidetty huomattavasti Mariaa vanhempana ja hän saattoi kuolla jo ennen Jeesuksen julkisen toiminnan alkamista, koska hänestä ei puhuta Uudessa testamentissa enää lainkaan Jeesuksen syntymästä ja lapsuudesta kertovien tarinoiden jälkeen.[2]

Joosefia kunnioitetaan sekä katolisessa että ortodoksisessa kirkossa pyhimyksenä ja hän on perheen, isien, pakolaisten, taloudenhoitajien, insinöörien, asunnonetsijöiden, käsityöläisten (erityisesti puuseppien) ja epäilevien suojeluspyhimys ja auttaja. Lisäksi hän on erinäisten paikkojen suojeluspyhimys: Kiina, Kanada, Korea, Meksiko, Itävalta, Belgia, Böömi, Kroatia, Peru, Vietnam, Kärnten, Steiermark, Tiroli ja Sisilia, sekä monien paikkakuntien, kuten Firenze, Torino, Baton Rouge, Bemidji, Buffalo, Cheyenne, Haugesund, Louisville, Nashville, San Jose, Sioux Falls jne.lähde?

Matteuksen evankeliumin sukuluettelon mukaan sukupolvia Abrahamista Joosefiin oli 41 ja Daavidista Joosefiin 27.[3] Matteuksen evankeliumissa kerrotaan, että Joosefin isän nimi oli Jaakob; Luukkaan evankeliumi puolestaan kertoo, että Joosefin isä olisi ollut Eeli.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c CATHOLIC ENCYCLOPEDIA: St. Joseph
  2. Martin Woodrow ja E. P. Sanders: Raamatun henkilöitä (suom. Tuomas Nevanlinna), s. 124. Helsinki: Kauppiaitten Kustannus Oy, 1987. ISBN 951-635-644-3.
  3. Jeesuksen sukuluettelo

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.