Joosef (Marian puoliso)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Joosef (Guido Reni)

Joosef on Raamatun Uudessa testamentissa Jeesuksen äidin Marian puoliso ja Jeesuksen isäpuoli. Juutalaisen lain mukaan hän oli Jeesuksen aito isä.

Raamatun mukaan Joosef oli puuseppä. Hänestä ei tiedetä muuten paljoakaan, kuin että hän oli "Daavidin huonetta ja sukua" ja kotoisin Nasaretista. Jotkut kirjailijat sanovat, että asemansa johdosta hän olisi ollut myös rabbi ja kylänvanhin. Joosefia on pidetty huomattavasti Mariaa vanhempana ja hän saattoi kuolla jo ennen Jeesuksen julkisen toiminnan alkamista, koska hänestä ei puhuta Uudessa testamentissa enää lainkaan Jeesuksen syntymästä ja lapsuudesta kertovien tarinoiden jälkeen.[1]

Joosefia kunnioitetaan sekä katolisessa että ortodoksisessa kirkossa pyhimyksenä ja hän on perheen, isien, pakolaisten, taloudenhoitajien, insinöörien, asunnonetsijöiden, käsityöläisten (erityisesti puuseppien) ja epäilevien suojeluspyhimys ja auttaja. Lisäksi hän on erinäisten paikkojen suojeluspyhimys: Kiina, Kanada, Korea, Meksiko, Itävalta, Belgia, Böömi, Kroatia, Peru, Vietnam, Kärnten, Steiermark, Tiroli ja Sisilia, sekä monien paikkakuntien, kuten Firenze, Torino, Baton Rouge, Bemidji, Buffalo, Cheyenne, Haugesund, Louisville, Nashville, San Jose, Sioux Falls jne.lähde?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  1. Martin Woodrow ja E. P. Sanders: Raamatun henkilöitä (suom. Tuomas Nevanlinna), s. 124. Helsinki: Kauppiaitten Kustannus Oy, 1987. ISBN 951-635-644-3.