Jeesus-lapsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vahakopio Prahan Jeesus-lapsesta
Santo Niño de Cebu, Filippiineillä
Osa artikkelisarjaa
Jeesuksen elämä
evankeliumien mukaan
Jeesuksen elämä

Jeesus-lapsi on tunnettu myös nimillä jumalallinen lapsi, pyhä lapsi ja Santo Niño. Nämä nimet kuvaavat Jeesusta hänen syntymästään 12-vuotiaaksi.

Raamatussa Jeesuksen lapsuudesta kerrotaan ainoastaan Matteuksen ja Luukkaan evankeliumeissa.[1][2] Niissäkin kerrotaan lähes yksinomaan hänen syntymäänsä ja kaikkein varhaisimpaan lapsuuteensa liittyvistä tapahtumista; ainoa hänen myöhemmän lapsuutensa ja nuoruutensa aikainen tapahtuma, josta Raamatussa kerrotaan, on hänen käyntinsä Jerusalemin temppelissä 12-vuotiaana, jolloin kaikki, jotka häntä kuulivat, ihmettelivät hänen ymmärrystänsä ja vastauksiansa.[3]

Kirkolliset juhlapäivät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jeesus-lapsen syntymään ja lapsuuteen liittyviä kirkollisia juhlapäiviä, joita vietetään monissa kristillisissä kirkkokunnissa, ovat seuraavat:

Filippiineillä vietetään lisäksi Santo Niñon juhlaa tammikuun kolmantena sunnuntaina.[5]

Taide[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noin kolmannella ja neljännellä vuosisadalla Jeesusta ja hänen elämäänsä alettiin käyttää aiheena taiteessa. Suosituimpia tyylejä olivat maalaukset ja veistokset. Useimmiten Jeesus-aiheiset taideteokset kertovat hänen syntymästään, jossa mukana on yleensä myös Maria ja Joosef. Muita suosittuja kohtauksia Jeesuksen lapsuudesta ovat esimerkiksi hänen ympärileikkauksensa, temppeliintuontinsa ja pako Egyptiin. Taideteokset hänen myöhäisemmiltä teinivuosiltaan ovat harvinaisia, mutta niitä on olemassa.

Apokryfiset tekstit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jossain apokryfisissä teksteissä Jeesuksen lapsuudesta kerrotaan legendanomaisia tarinoita, joita ei Raamatussa ole. Tällaisista teoksista tunnetuimpia ovat Tuomaan lapsuusevankeliumi ja Pseudo-Matteuksen evankeliumi. Näiden tarinoiden tarkoitus oli osoittaa, että Jeesuksella oli jo todella nuoresta lapsesta asti yliluonnollisia kykyjä.[6] Yksi kuuluisa tarina kertoo, että nuori Jeesus muovasi savesta varpusia sapattina, ja kun häntä kehotettiin tekemään se uudestaan, niin linnut lähtivät lentoon.[7][8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Matt. 2:1–23
  2. Luuk. 2:1–52
  3. Luuk 2:41–52
  4. Oja, Heikki: Aikakirja 2007, s. 146–147. Helsinki: Helsingin yliopiston almanakkatoimisto, 2007. ISBN 952-10-3221-9. Teoksen verkkoversio (viitattu 23.4.2010). (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. Santo Niño and Sinulog show devition to child Jesus Catholics and Cultures. Viitattu 21.12.2018.
  6. ”Johdanto”, Apokryfiset evankeliumit, s. 9. Ortokirja, 1980. ISBN 951-95564-9-4.
  7. ”Tuomaan lapsuusevankeliumi, II luku”, Apokryfiset evankeliumit, s. 53. Suomentanut Johannes Seppälä. Ortokirja, 1980. ISBN 951-95564-9-4.
  8. ”Pseudo-Matteuksen evankeliumi, XXVII luku”, Apokryfiset evankeliumit, s. 42. Suomentanut Johannes Seppälä. Ortokirja, 1980. ISBN 951-95564-9-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]