Jeesuksen pilkkaaminen Raamatussa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kristuksen kiusaaminen, Gerrit van Honthorst, maalaus vuodelta 1617.

Jeesuksen pilkkaaminen Raamatussa on Raamatusta löytyvät tapahtumat, jotka liittyvät Jeesuksen pilkkaamisiin. Uusi testamentti mainitsee, että Jeesusta pilkattiin ristillä.

Evankeliumeiden mukaan Jeesus oli ennustanut, että häntä pilkataan, hänen päälleen syljetään, häväistään, ruoskitaan ja hänet ristiinnaulitaan.[1] Uuden testamentin Jeesuksen pilkkaamiset ovat täynnä ironiaa, samalla kun pilkkaaminen keskittyy Jeesuksen profetaalisuuteen ja kuninkaalliseen olemukseen.

Kristuksen kärsimyskertomus kertoo Jeesuksen kokemasta väkivallasta ja kärsimyksistä Juudaksen kavalluksesta lähtien ja ennen ristiinnaulitsemista.

Vanhassa testamentissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanha testamentti sisältää useita profetioita Jeesuksen elämän eri vaiheista, myös kiusauksista ja kärsimyksistä, ja Uudessa testamenttissa näihin profetioihin viitataan joko suoraan tekstin sisällöllä tai joissakin käännöksissä on käytössä viittauksia kulloisenkin jakeen profetaaliseen tai samankaltaiseen edeltävään tekstiin.

Jesajan kirjassa viitataan Messiaan kokemaan väkivaltaan ja kidutukseen:

»Niinkuin monet kauhistuivat häntä-sillä niin runneltu, ei enää ihmisenkaltainen, oli hänen muotonsa, hänen hahmonsa ei ollut ihmislasten hahmo...Hän oli ylenkatsottu, ihmisten hylkäämä, kipujen mies ja sairauden tuttava, jota näkemästä kaikki kasvonsa peittivät, halveksittu, jota emme minäkään pitäneet. Mutta totisesti, meidän sairautemme hän kantoi, meidän kipumme hän sälytti päällensä. Me pidimme häntä rangaistuna, Jumalan lyömänä ja vaivaamana, mutta hän on haavoitettu meidän rikkomustemme tähden, runneltu meidän pahain tekojemme tähden. Rangaistus oli hänen päällänsä, että meillä rauha olisi, ja hänen haavainsa kautta me olemme paratut. Me vaelsimme kaikki eksyksissä niinkuin lampaat, kukin meistä poikkesi omalle tielleen. Mutta Herra heitti hänen päällensä kaikkien meidän syntivelkamme. Häntä piinattiin, ja hän alistui siihen eikä suutansa avannut; niinkuin karitsa, joka teuraaksi viedään, niinkuin lammas, joka on ääneti keritsijäinsä edessä, niin ei hän suutansa avannut. Ahdistettuna ja tuomittuna hänet otettiin pois, mutta kuka hänen polvikunnastaan sitä ajatteli? Sillä hänet temmattiin pois elävien maasta; minun kansani rikkomuksen tähden kohtasi rangaistus häntä. Hänelle annettiin hauta jumalattomain joukossa; mutta rikkaan tykö hän tuli kuoltuansa, sillä hän ei ollut vääryyttä tehnyt eikä petosta ollut hänen suussansa. Mutta Herra näki hyväksi runnella häntä, lyödä hänet sairaudella. Jos sinä panet hänen sielunsa vikauhriksi, saa hän nähdä jälkeläisiä ja elää kauan, ja Herran tahto toteutuu hänen kauttansa. Sielunsa vaivan tähden hän saa nähdä sen ja tulee ravituksi. Tuntemuksensa kautta hän, minun vanhurskas palvelijani, vanhurskauttaa monet, sälyttäen päällensä heidän pahat tekonsa. Sentähden minä jaan hänelle osan suurten joukossa, ja väkevien kanssa hän saalista jakaa; sillä hän antoi sielunsa alttiiksi kuolemaan, ja hänet luettiin pahantekijäin joukkoon, hän kantoi monien synnit, ja hän rukoili pahantekijäin puolesta.»
(Jes. 52:14, 53:3-12, Raamattu 33/38)

Myös Psalmien kirja on kohtia, joiden on tulkittu profeetallisesti viittaavan ristiinnaulitsemisen tapahtumiin:[2]

»Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit?...mutta minä olen mato enkä ihminen, ihmisten pilkka ja kansan hylky. Kaikki, jotka minut näkevät, pilkkaavat minua, levittelevät suutansa, nyökyttävät ilkkuen päätään: "Jätä asiasi Herran haltuun. Hän vapahtakoon hänet, hän pelastakoon hänet, koska on häneen mielistynyt. »
(Ps. 22:1,7-9, Raamattu 33/38)

Uudessa testamentissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osa artikkelisarjaa
Jeesuksen elämä
evankeliumien mukaan
Jeesuksen elämä

Tunnetuimmat kiusaamiseen liittyvät tapahtumat Jeesuksen elämässä lienevät olleen neljänkymmenen päivän erämaavaelluksen aikana kokemat kiusaukset, jolloin Saatana kiusasi Jeesusta siteeraamalla itse Raamattua Jeesukselle,[3] fariseusten syytökset ja juonittelut, Juudaksen suudelma ja myöhemmin koettu väkivalta.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Matt. 20:19, Mark. 10:34, Luuk 18:32
  2. Matt. 27:39, 40, 46, Mark. 15:29, 30, 34, Luuk. 23:37.
  3. Jaakko Heinimäki, Jukka Kuosmanen: Kirjakerho: Luukkaan evankeliumi - käännöskirjallisuuden klassikko (mp3) (Se mitä se piru suustaan suoltaa, se siteeraa kokoajan Raamattua, he antavat enkeleilleen käskyn sinusta, ettet sinä itseäsi loukkaisi, kohta 20:40+) 30.3.2015. YLE. Arkistoitu 8.4.2015. Viitattu 3.4.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jeesuksen kiusaamiset.