Joulutähti

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kasvia. Joulutähti voi tarkoittaa myös Raamatussa mainittua Betlehemin tähteä tai tähden muotoista joulukoristetta.
Joulutähti
Weihnachtsstern - groß.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset, Eucarya
Kunta: Kasvit, Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Malpighiales
Heimo: Tyräkkikasvit Euphorbiaceae
Suku: Tyräkit Euphorbia
Laji: pulcherrima
Kaksiosainen nimi
Euphorbia pulcherrima
Willd. ex Klotzsch
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Joulutähti Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Joulutähti Commonsissa

Joulutähti (Euphorbia pulcherrima) eli tähtilatva on tyräkkikasvien heimoon kuuluva koristekasvi. Joulutähti on kotoisin Väli-Amerikasta ja Meksikosta.

Joulutähti ei ole myrkyllinen, mutta saattaa aiheuttaa lievää ärsytysoiretta suussa, iholla ja vatsassa.[1]

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulutähteä tavataan usean värisillä ylälehdillä, mutta perinteisin värin on punainen. Varsinaiset kukat ovat värikkäiden ylälehtien tyvellä ja ovat kellanvihreät. Luonnossa joulutähti on nelimetrinen pensas. Sillä on suuret ohuehkot, melko tummanvihreät lehdet. Suonitus näkyy lehden pinnalla vaaleampana.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulutähti ostetaan yleensä joulunajan kaunistukseksi, mutta sitä voidaan kasvattaa myös monivuotisena huonekasvina. Joulutähti on lyhyenpäivänkasvi, joten kukkiakseen joulutähti tarvitsee 6-8 viikon jakson, jolloin päivän valoisa aika ei saa ylittää 10:tä tuntia. Vaatii kesäisin runsaan kastelun ja talvella kastellaan niukemmin. Lisäys tapahtuu pistokkaista. Kasvi ei kestä alle +10 °C:n lämpöä vaan pudottaa lehtensä[2].

Käyttö ja suosio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1960-luvulla norjalaiset kehittivät joulutähdestä matalia ja väriltään joulunpunaisia kasveja.[3] Kasvia oli sitä ennen käytetty vain leikkokukkana, koska se teki pitkät varret eikä sopinut sellaisena ruukkukasviksi.[3]

Joulutähti on Suomen suosituin joulukukka: sitä ostaa kaksi kolmasosaa kotitalouksista.[3] Se on suosittu myös muualla. Pelkästään Euroopassa joulutähtiä viljellään yhteensä 100 miljoonaa joka vuosi.[3] 1990-luvun uutuutena olivat joulutähden minimuodot, jotka ovat suosittuja erilaisissa istutuksissa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lipponen, Hilpo, 2001, Kodin kukoistavat kasvit

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]