Harry Potter ja salaisuuksien kammio (videopeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harry Potter ja salaisuuksien kammio
Gc hp salais kammio.jpg
Kehittäjä Argonaut (PS)
Aspyr (MAC)
Eurocom (GBA, PS2, Xbox, GC)
Griptonite (GBC)
KnowWonder (Windows)
Julkaisija EA Games
Jakelija Warner Bros. Interactive Entertainment
Ohjaaja Eric Gingrich
Tuottaja Seb Canniff (PS1)
Suunnittelija Greg MacMartin, Philip Co, Crista Forest, Chad Verrall, Ed Byrne, Ben Coleman, Philip Dennison, Mark Yeend, Ian Rodia
Käsikirjoittaja Michael Humes
Taiteilija Christopher Vuchetich, Kerwin Burton, Lorian Kiesel, Sharon Plotkin, Bill Sears, David Stevenson, Tiffany Vongerichten, Todd Lovering, Mok Marquardt, Tony Ravo, Jeff Willis
Säveltäjä Jeremy Soule
Pelisarja Harry Potter
Pelimoottori

Unreal Engine 1.0 (PC/MAC)
Argonaut proprietary engine (PS)

Argonaut new proprietary engine (PS2, XBOX, GC)
Julkaistu
Lajityyppi toimintaseikkailu
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ELSPA: 3+
ESRB: E
Alusta Microsoft Windows, PlayStation, PlayStation 2, Xbox, Nintendo GameCube, Game Boy Color, Game Boy Advance, OS X
Jakelumuoto DVD, CD, optinen levy, pelimoduuli
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Harry Potter ja salaisuuksien kammio (engl. Harry Potter and the Chamber of Secrets) on Electronic Artsin julkaisema toimintaseikkailupeli, joka perustuu samannimiseen kirjaan ja elokuvaan. Peli julkaistiin marraskuussa 2002 usealle alustalle.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin idea on yksinkertainen. Pelaaja ohjaa Harrya ja tutkii Tylypahkan linnaa ja sen tiluksia. Pelin aikana pelaaja kohtaa tapahtumia, jotka liittyvät kirjasarjan toiseen julkaisuun.

Näiden tapahtumien välillä pelaaja käy eri tunneilla, joilla opetellaan esimerkiksi luudalla lentämistä ja uusia loitsuja olentojen kukistamiseen. Jokaiseen uuteen loitsuun liittyy haaste, jonka pelaajan on suoritettava tietyssä ajassa, jotta hän läpäisisi kyseisen tunnin. Pelin loppupuolella pelaaja kohtaa haasteita, joissa ei ole aikarajoitusta ja jotka eivät liity uusien loitsujen opiskeluun. Nämä haasteet perustuvat kirjan tapahtumiin: esimerkiksi Kiellettyyn metsään meneminen ja Monijuomaliemen valmistamiseen tarvittavien ainesten hankkiminen.

Loitsut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kumoitus: Tönäisee vastustajia ja kääntää vipuja.
  • Valois: Hohtaa valoa ja auttaa näkemään pimeässä ja löytämään salaisia paikkoja.
  • Hajothus: Katkaisee köydet, köynnökset, oksat ja hämähäkinverkot jotka tukkivat oviaukot ja kirstut.
  • Karkotaseet: Kimmottaa vastustajasi loitsut.
  • Kaapasus: Poistaa ektoplasmaa joka tukkii ovet ja kirstut.
  • Avifors: Muuntaa patsaat tai kivet linnuiksi.
  • Sytyjo: Tuottaa sinikelloliekkejä, jotka polttavat hämähäkinverkot, jotka estävät pääsyn kirstujen luokse.
  • Alohomora: Avaa lukitut ovet ja kirstut.
  • Fetch Boy, Fetch: Kutsuu Hagridin koiraa, Toraa (Fang). (Tämä loitsu oli vain pelin beta-versiossa, ja sen laittaminen viralliseen julkaisuun aiheuttaa pelin kaatumisen.)

Pelin Game Boy Color -versiossa, tietyn loitsun käyttäminen vaatii tarpeeksi korkeaa tasoa. "Duo"-ominaisuuden käyttämiseksi pelaajan on käytettävä loitsua 25 kertaa. "Tria"-ominaisuuden käyttämiseen vaaditaan 50 käyttökertaa kyseiseltä loitsulta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter ei malta odottaa paluuta Tylypahkaan kamalan kesän jälkeen Dursleyiden luona, jotka lukitsivat hänet huoneeseensa pitkäksi aikaa, jottei hän pääsisi enää Tylypahkaan. Harryn yllätyksekseen hän saa viestin, jossa hänen kerrotaan joutuvan vaikeuksiin jos hän palaa Tylypahkaan, jonka jälkeen Ron, Fred ja George tulevat lentävällä autolla pelastamaan Harryn.

Jonkin ajan oltuaan Weasleyiden luona Kotikolossa, Harry menee Viistokujalle ostamaan koulutavaransa. Siellä Harry tapaa Gilderoy Lockhartin, kuuluisan velhon ja hän vaatii yhteiskuvaa itsestään ja Harrysta. Harry tapaa myös Draco Malfoyn, arkkivihollisensa, joka tekee kiusaa hänestä ettei Harry pääse edes kirjakauppaan joutumatta etusivun uutiseen. Malfoyn isä Lucius antaa Ginnylle pienen kirjan, kertoen että "se on vähintä, mitä hän voi tehdä köyhien ja hätää kärsivien puolesta". Harryn ja Ronin tultuaan kirjakaupasta he huomaavat myöhästyneensä Tylypahkan pikajunasta. He aikovat päästä lentävällä autolla Tylypahkaan, mutta törmäävät Tylypahkan liepeillä sijaitsevaan Tällipajuun. He selviävät ehjin nahoin, mutta yhtäkkiä auto lentää karkuun. Vaikka heitä torutaankin tekemisistään, he ovat iloisia ollakseen taas Tylypahkassa.

Kun uusi lukukausi alkaa, vakava ennuste näyttää käyvän toteen. Outoja ja kamalia asioita tapahtuu. Harry myös kuulee ääniä seinien läpi. Eräänä yönä Harry löytää Melkein päättömän Nickin ja Norriskan kangistettuna, verellä seinään kirjoitetuin kirjaimin "SALAISUUKSIEN KAMMIO ON AVATTU. VAROKAA, PERILLISEN VIHOLLISET."

Opettajilta pyytämisen jälkeen he vihdoin kertovat oppilaille tarinan Salaisuuksien kammiosta. Tylypahkan perustajia olivat Godric Rohkelikko ja Helga Puuskupuh, Salazar Luihuinen ja Rowena Korpinkynsi. Godric, Helga ja Rowena kaikki sallivat jästisyntyisten mennä Tylypahkaan, mutta Luihuinen kieltäytyi ja myöhemmin lähti, mutta ennen lähtöä hän rakensi kammion, jota kutsutaan "Salaisuuksien kammioksi", jossa asuu valtava hirviö, ja että vain "Luihuisen perillinen" voisi avata sen.

Harry, Ron ja Hermione liittyvät kaksintaistelukerhoon. Kun Harry taistelee Malfoyta vastaan, Malfoy loihtii käärmeen joka hyökkää oppilaiden kimppuun, mutta yhtäkkiä Harry sanoo yhdistelmän sihinöitä (vaikkakin hän oikeasti sanoi "Jätä heidät rauhaan"), ja käärmee lähtee. Hermione kertoo Harrylle, että hän oli tietämättään puhunut Kärmeskieltä, käärmeiden kieltä, ja Salazar Luihuinen oli kuuluisa puhumaan käärmeille, mikä sai muut luulemaan Harryn olevan hänen perillisensä.

Vielä verellä kirjoitetut sanat mielessään, Harry miettii olisiko Malfoy Luihuisen perillinen, jonka johdosta Hermione valmistaa Monijuomalientä muuntaakseen Harryn Goyleksi. Kun tämä on tehty, Harry hiipii Luihuisten oleskeluhuoneeseen. Harry kysyy Malfoylta, ja vaikkei Malfoy olekaan perillinen, hän paljastaa, että 50 vuotta sitten kammio avattiin ja jästisyntyinen tyttö kuoli. Nyt hän toivoo henkilökohtaisesti että kammio avataan taas ja Hermione kuolisi.

Sittemmin Harry löytää mustan kirjan, joka osoittautuu Tom Lomen Valedro -nimisen pojan päiväkirjaksi. Päiväkirja vie Harryn 50 vuoden taakse Tom Valedron muistoon. Siellä Harry näkee Tomin uhkaavan Hagridia ja moittivan Hagridin lemmikkiä Hämäkäkiä, ja Tom väittää Hagridin avanneen Salaisuuksien kammion ja Hagrid erotetaan. Tämän jälkeen Ronin ja Hermionen keskustellessa Harry huomaa, että päiväkirja on varastettu. Harry päättää mennä linnan tiluksilla sijaitsevalle Hagridin mökille puhumaan Hagridin kanssa. Harry näkee Lucius Malfoyn pidättävän Hagridin ja kertovan Dumbledorelle, että koulun johtokunta on sitä mieltä, että hänen on aika "astua syrjään". Hän seuraa Luciusta ja Hagridia metsään ja löytää Hämäkäkin, nyt jättikokoisena ja kuolettavana. Hämäkäk kertoo, että häntä on luultu hirviöksi joka vahingoittaa oppilaita, mutta se hirviö on ollut paljon suurempi ja pelottavampi olento, joka on tappanut sen tytön, joka löytyi vessasta kammion avaamisen jälkeen. Tämän jälkeen Hämäkäk yrittää tappaa ja syödä Harryn, mutta Ron tulee pelastamaan Harryn.

Kouluun palaamisen jälkeen Harry ja Ron saavat tietää, että Hermione on kangistettu, ja hänen kädestään löytyy paperilappu, jossa kerrotaan basiliskiksi kutstutusta olennosta. Partaveitsenterävillä hampaillaan ja kuolettavalla katseellaan se on hirviöiden kuningas. Harry saa selville että Hermione on kangistettu basiliskin näkemisestä peilin kautta, ja että Norriska oli nähnyt basiliskin kuvajaisen vesilätäköstä, ja Nick oli kangistettu vain koska hän oli jo kuollut. Harry tajuaa, että se tyttö jonka Hämäkäk kertoi kuolleen oli Murjottava Myrtti, kummitus joka kummittelee vanhassa tyttöjen vessassa. Sen jälkeen kuulutetaan, että hirviö on vienyt Ginnyn kammioon. Kaikkia oppilaita pyydetään palaamaan tupiinsa turvallisuuden vuoksi. Gilderoy Lockhartille annetaan tehtävä hakea Ginny takaisin, vaikka Harry ja Ron saavat tietää ettei hän oikeasti tiedä niin paljoa, ja että hän todellisuudessa vei muiden velhojen kunnian.

Kun kammion sisäänkäynniksi selviää Murjottavan Myrtin vessa, he menevät sinne Lockhartin kanssa, ja Harry avaa kammion puhumalla kärmeskielellä. He matkustavat putkea pitkin maileja koulun alle, Lockhart ottaa Ronin rikkoutuneen sauvan ja yrittää tyhjentää Harryn ja Ronin muistinsa, mutta kirous osuukiin häneen itseensä niin kovaa, että katto sortuu hänen ja Ronin päälle. Vaikka he ovatkin turvassa, he eivät pääse ulos, joten Harry jatkaa matkaansa yksin. Kammion löytymisen jälkeen Harry löytää Ginnyn makaavan tajuttomana lattialla, päiväkirja vierellään. Tom Valedro ilmestyy yhtäkkiä päiväkirjasta kummituksena ja kertoo hänen säilyttäneen 16-vuotiaan itsensä päiväkirjassa, ja muistinsa ruokkimisen jälkeen, hänestä tuli tarpeeksi vahva saadakseen sielunsa takaisin. Sitten hän kutsuu basiliskia ja sitten Dumbledoren lemmikkilintu Fawkes ilmestyy paikalle ja hyökkää basiliskin kimppuun. Harry kukistaa basiliskin Rohkelikon miekalla, jonka hän löytää lattialta, ja iskee basiliskin myrkkyhampaan päiväkirjaan tuhoten Tomin sielun. Ginny herää ja pahoittelee tekemisiään, kertoen Tomin käskevän häntä kirjoittamaan seinälle sanat verellä. Hän myös kertoo vieneensä päiväkirjan.

Dumbledore pääsee takaisin Tylypahkaan entiselle paikalleen, kun koulun johtokunta päättää asettua Luciusta vastaan, joka myös saa potkut. Lopuksi tupapisteiden lasku alkaa. Malfoy haukkuu Harrya väittäen että Rohkelikko ei vie pokaalia tänä vuonna, kuin edellisenä vuonna. Mutta kovin heidän yllätyksekseen Luihuinen päätyy toiselle sijalle ja Rohkelikko voittaa! Rohkelikot juhlistavat voittoaan onnekkaina.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanniksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Stephen Fry    kertoja  
  Tom Attenborough    Harry Potter  
  Greg Chillin    Ron Weasley  
  Jonathan Kydd    Albus Dumbledore  
  Emily Robinson    Hermione Granger  
  Victoria Robinson   Ginny Weasley, Murjottava Myrtti  
  Joseph McFadden    Fred ja George Weasley, Percy Weasley, Mr. Weasley  
  Daniel Irving    Draco Malfoy  
  Charlotte Fudge    11 oppilasta  
  Ben Avis    14 oppilasta  
  David Coker    Rubeus Hagrid, Severus Kalkaros, Tom Valedro  

Suomeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Jan Lindroos    Harry Potter  
  Joanna Lottonen    Hermione Granger  
  Elise Langenoja    Ron Weasley, Molly Weasley, Pomona Verso, professori McGarmiwa, lihava leidi  
  Samuel Harjanne    Fred ja George Weasley, Percy Weasley, Oliver Wood, Tom Valedro  
  Arto Nieminen    professori Dumbledore, Gilderoy Lockhart, Severus Kalkaros, Lucius Malfoy, lajitteluhattu  
  Pasi Ruohonen    Rubeus Hagrid, Argus Voro, basiliski  
  Juha Paananen    kertoja, Filius Lipetit, Melkein päätön Nick  
  Minna Tasanto    Murjottava Myrtti, sivuäänet  
  Antti Jaakola    Dobby, Hämäkäk, Riesu, sivuäänet  
  Jon-Jon Geitel    Draco Malfoy, Lee Jordan  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]