Ahvenusjärvi (Hämeenkyrö, Jylhänmaa)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo hämeenkyröläisestä Ahvenusjärvestä, joka sijaitsee Sastamalan rajalla. Hämeenkyrössä on toinenkin Ahvenusjärvi, joka sijaitsee Ylöjärven rajalla.
Ahvenusjärvi
Valtiot Suomi
Maakunnat Pirkanmaa
Kunnat Hämeenkyrö, Sastamala
Koordinaatit 61°32′30″N, 23°10′25″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Päävesistöalue Kokemäenjoen vesistö (35)
Valuma-alue Mahnalanselän alue (35.51)
Laskujoki oja Järviönjärveen [1]
Järvinumero 35.512.1.002
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 127,5 m [1]
Rantaviiva 1,499 km [2]
Pinta-ala 0,10205 km² [2]
Kartta
Ahvenusjärvi

Ahvenusjärvi [2][1] on Pirkanmaalla Hämeenkyrön ja Sastamalan välisellä rajalla Kokemäenjoen vesistössä sijaitseva järvi, joka kuuluu Ikaalisten reitin valuma-alueen Mahnalanselän alueeseen. Ahvenusjärvi sijaitsee aivan Heinoonjoen latvoilla.[2][1]

Maantieto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järvi on 550 metriä pitkä, 250 metriä leveä ja sen pinta-ala on 10,2 hehtaaria. Järveen laskee kaksi suo-ojaa. Suurin osa rantaviivasta on soistuvaa metsämaata. Luusua sijaitsee koilliskulmassa ja sieltä virtaa 2,5 kilometriä pitkä laskuoja. Se yhtyy Järviönjärveen laskevaan ojaan. Järven ympäristöön on merkitty luonnonsuojelualue, josta osa ulottuu järven rantaan. Kaakkoiskulmassa on yksi vapaa-ajan asunto, jonne johtaa kärrypolku Heinijärveltä ja Haukijärveltä tulevilta maanteiltä. Järven ympärille on merkitty sitä kiertävä polku. Hämeenkyrön raja jakaa järven eteläpäästä osan Satamalan puolelle. Rajapyykki sijaitsee Patakalliolla rannan tuntumassa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Ahvenusjärvi, Hämeenkyrö (sijainti maastokartalla) Karttapaikka. Helsinki: Maanmittauslaitos. Viitattu 14.9.2019.
  2. a b c d Ympäristö- ja paikkatietopalvelu Syke (edellyttää rekisteröitymisen) Helsinki: Suomen Ympäristökeskus. Viitattu 17.4.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]