Kyröskoski

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo koskesta. Sanan muista merkityksistä kerrotaan täsmennyssivulla.
Kyröskosken vesivoimalaitoksen patoluukut avattu koskinäytöstä varten 1. toukokuuta 2012.

Kyröskoski on 22 metrin[1] putouskorkeudellaan yksi Suomen korkeimmista koskista. Se sijaitsee Hämeenkyrön kunnassa noin 40 kilometriä Tampereelta luoteeseen, valtatie 3:n varrella. Kosken kautta Kokemäenjoen vesistön Ikaalisten reittiin kuuluva Kyrösjärvi laskee Pappilanjoen kautta Kirkkojärveen, ja edelleen Siuronkoskeen. Kyröskoski on valjastettu ja sen äärellä on toiminut useita vesimyllyjä sekä harjoitettu puunjalostusteollisuutta, raakapuun uittoa ja vesivoimatuotantoa 1870-luvulta lähtien (Hammaren & Co, Kyro Oy Ab, Metsä-Serla ja M-realin Kyröskosken tehtaat). Voimalaitoksen omistaa Kyröskosken Voima Oy[2]. Kosken arvellaan olevan yksi Kalevalassa mainituista suurista koskista: ”Hämeen Hälläpyörä”. Muut kalevalaiset putoukset ovat Imatra ja Karjalan Kaatrakoskiselvennä. Nälkävuosien seurauksena kosken putouskorkeutta alennettiin 1800-luvun lopulla maanviljelysmaan lisäämiseksi Kyrösjärven ympäristössä.

Kyröskoski kuohuu nykyään avoimena neljä kertaa kesässä, kun sen patoluukut avataan. Koskinäytökset ovat vappupäivänä ja juhannuspäivänä sekä yhtenä sunnuntaina heinäkuussa ja elokuussa.

Kyröskosken kylä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyröskosken putouksen viereen syntyneen puunjalostusteollisuuden naapuriin muotoutunut kylä on myös nimeltään Kyröskoski. Se on asukasluvultaan Hämeenkyrön kunnan suurin taajama ja myös merkittävin kauppataajama Hämeenkyrössä, jonka toinen keskuskylä oli aiemmin syntynyt kolme kilometriä etelämmäksi, Hämeenkyrön kirkon läheisyyteen. Kyröskosken postinumero on 39200.

Kyröskosken keskustasta 1,5 kilometriä pohjoiseen valtatien 3 varrella sijaitsee Mannanmäen näkötorni, joka on alkuperältään vuoden 1918 sodan merkittävälle taistelupaikalle (Kyröskosken taistelu 17.–23. maaliskuuta 1918) sodan valkoisen osapuolen rakennuttama muistomerkki. Vuodesta 2009 alkaen yhteisöradio Kyrösradio on lähettänyt ohjelmaa tornista taajuudella 94,5 MHz.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kyröskosken voimalaitos Valtion ympäristöhallinnon verkkopalvelu. Viitattu 9.8.2013.[vanhentunut linkki]
  2. Pirkanmaan keskeiset säännösteltävät järvet. Ympäristö.fi 12.7.2014. Viitattu 13.9.2015.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.