Liesijärvi (Parkano)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Liesijärvi
Valtiot Suomi
Maakunnat Pirkanmaa
Kunnat Parkano
Koordinaatit 61°58′19″N, 23°13′10″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Päävesistöalue Kokemäenjoen vesistö (35)
Valuma-alue Aurejärven valuma-alue (35.57)
Laskujoki Liesioja [1]
Järvinumero 35.575.1.001
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 149,1 m [1]
Rantaviiva 13,574 km [2]
Pinta-ala 1,37801 km² [2]
Kartta
Liesijärvi

Liesijärvi [2][1] on Pirkanmaalla Parkanossa Vahojärvellä sijaitseva järvi, joka kuuluu Kokemäenjoen vesistössä Ikaalisten reitin valuma-alueen Aurejärven valuma-alueeseen. Liesijärvi on osa Liesijärven valuma-aluetta.[2][1]

Maantietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järven pituus on 2,8 kilometriä, leveys 900 metriä ja sen pinta-ala on 138 hehtaaria. Se sijaitsee kangasmaastossa soiden täplittämässä erämaassa Hietakankaan länsipuolella. Järveen laskee suo- ja metsäojia ympäristöstä aina Karttiperältä saakka. Sen valuma-alueella sijaitsee pieni Haukilampi, jonka laskuoja on suo-ojien johtoja Kurkiluoma. Liesijärven laskuoja Liesioja lähtee järven eteläpäästä ja mutkittelee kolme kilometriä etelään Vahojärveen.

Järvi on matala ja kivinen. Järven nimistössä on viitteitä vedenpinnan alenemisesta. Pohjoispäässä sijaitsee Pukkisaari niminen niemi, jonka pohjoisosa muodostaa laajan avosuoalueen. Järven säilyneitä ja vedenlaskussa nousseita saaria ovat Selkäsaari, Halmesaari, Kalliosaari, Viitasaari, Ruohokarit, Heikinsaaret ja Lammassaari. Pienempiä ja kartassa nimettöminä esiintyviä saaria on kolmetoista lisää.

Rantaviivan pituus on 13,6 kilometriä. Rannalle, ja varsinkin eteläpäähän, on rakennettu 8 vapaa-ajan asuntoa ja lähiympäristössä sijaitsee yksi entinen maatila. Niille johtaa tiet kummallakin puolen järveä seututieltä 332.[2][1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Liesijärvi, Parkano (sijainti maastokartalla) Karttapaikka. Helsinki: Maanmittauslaitos. Viitattu 14.9.2019.
  2. a b c d e Ympäristö- ja paikkatietopalvelu Syke (edellyttää rekisteröitymisen) Helsinki: Suomen Ympäristökeskus. Viitattu 17.4.2019.