Koordinaatit: 61°N, 23°E

Noljasjärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Noljasjärvi
Valtiot Suomi
Maakunnat Pirkanmaa
Kunnat Ikaalinen
Koordinaatit 61°N, 23°E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Päävesistöalue Kokemäenjoen vesistö (35)
Valuma-alue Sipsiönjärven valuma-alue (35.58)
Laskujoki oja Vahojärveen [1]
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 101,2 m [1]
Kartta
Noljasjärvi

Noljasjärvi [1][2] on Pirkanmaalla Ikaalisissa Luhanperällä sijaitseva järvi, joka kuuluu Kokemäenjoen vesistössä Ikaalisten reitin valuma-alueen Sipsiönjärven valuma-alueeseen. Noljasjärvi on osa Sipsiönjärven-Vahojärven aluetta.[1][2]

Maantietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järven on 1,4 kilometriä pitkä ja 500 metriä leveä. Se sijaitsee Vahojärven eteläpuolella ja järviä erottaa 100 metriä leveä kannas. Siihen laskee kuusi metsä-, suo- tai pelto-ojaa. Laskuoja sijaitsee järven pohjoispäässä, missä noin 100 metriä pitkä kanavamainen oja virtaa Vahojärven Ojalahteen. Järvessä on neljä saarta tai luotoa, joista suurin Kaiturinsaari on 60 metriä pitkä. Varsinkin etelärantojen rinteet viettävät jyrkästi rantaan ja etelässä sijaitsee myös ainoa soinen ranta. Rantaviiva on noin viisi kilometriä pitkä. Ranta on enimmäkseen metsämaata, mutta pohjoispäässä pellot ulottuvat rantaan saakka. Järven ympäristössä on neljä maatilaa ja rannoille on rakennettu alle 20 vapaa-ajan asuntoa. Niille johtaa tiet yhdystieltä 13284 haarautuvalta kylätieltä.[1]

Virkistys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2016 kyläläisten aloitteesta kaupunki päätti rakentaa järven pohjoisrannalle yleisen uimarannan. Uimaranta valmistui vuonna 2017. Uimarannan varustukseen kuuluvat uimakopin lisäksi pöytäryhmä, nuotiopaikka, sekä kaksi puistonpenkkiä. Ranta avautuu lämpimään etelään, minkä vuoksi se soveltuu mainiosti myös auringonottajille.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Noljasjärvi, Ylöjärvi (sijainti maastokartalla) Karttapaikka. Helsinki: Maanmittauslaitos. Viitattu 12.10.2019.
  2. a b Ympäristö- ja paikkatietopalvelu Syke (edellyttää rekisteröitymisen) Helsinki: Suomen Ympäristökeskus. Viitattu 17.4.2019.