Pääkaupunkiseudun lähiliikenteen linjat

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

VR:n pääkaupunkiseudun lähiliikenteen kaikki rautatielinjat alkavat Helsingin päärautatieasemalta ja erkanevat eri suuntiin Pasilan rautatieaseman jälkeen. Liikennettä on neljällä rataosuudella: rantaradalla, Vantaan­kosken radalla, pääradalla ja Lahden oikoradalla, joilla kulkee yhteensä 14 eri linjaa.

Sähköistetty lähiliikenne alkoi vuonna 1969. Vuosina 1969–1972 lähijunat kulkivat tavanomaisilla junanumeroilla. Nykyinen kirjainmalli otettiin käyttöön 28. toukokuuta 1972, jolloin käytössä olivat linjat A, H, K, L, N, P, R ja T, joista suurin osa merkitsee yhä samaa reittiä, vaikka linjoja onkin vuosien saatossa muutettu, lisätty ja toisaalta lakkautettu.

Rantarata[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

E-juna Helsingin Linnunlaulussa

Y[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Y-juna kulkee reittiä Helsinki-Karjaa. Junan pysähdyspaikat ovat Pasila, Leppävaara, Masala, Kirkkonummi, Siuntio ja Inkoo. Linjalla liikennöi kolmesta seitsemään junavuoroa vuorokaudessa suuntaansa.

Kirkkonummen nopean junan tunnus oli Y vuodesta 1974 lähtien, mitä ennen tunnus oli ollut A. Tämä varhainen Y ei pysähtynyt Pasilan ja Kauniaisten välillä millään asemalla, mutta pysähtyi jokaisella asemalla Kauniaisten ja Kirkkonummen välillä.[1] Vuonna 1987 silloinen Y-juna lopetettiin, ja sen korvasivat S- ja U-junat. Vuonna 2002 linjatunnus otettiin uudestaan käyttöön, kun Leppävaaran kaupunkiradan valmistuttua oli mahdollista lisätä nopeita paikallisjunavuoroja Karjaalle. Tätä ennen eräät S- ja U-junavuorot olivat jatkaneet Kirkkonummelta Karjaalle.

S[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

S-juna kulkee reittiä Helsinki-Kirkkonummi. S-junat pysähtyvät Helsingin ja Leppävaaran välillä Pasilan ja Huopalahden asemilla. Leppävaaran ja Kauklahden välillä S-junat pysähtyvät kaikilla asemilla. Kauklahden ja Kirkkonummen välillä junat pysähtyvät vain Masalassa. Linjan vuoroväli on yksi tunti.

S kulki 28. toukokuuta 1972 – 25. toukokuuta 1974 Helsingin ja Kauniaisten väliä. Linja aloitti uudelleen nykyisessä muodossaan Kirkkonummelle saakka 27. syyskuuta 1987. Linja ei kuitenkaan pysähtynyt Pasilan ja Masalan välillä kuin Leppävaarassa, Kauniaisissa, Espoossa ja Kauklahdessa ennen Leppävaaran kaupunkiradan käyttöönottoa.

U[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

U-juna kulkee reittiä Helsinki–Kirkkonummi. Juna pysähtyy Helsingin ja Leppävaaran välillä vain Pasilassa ja Huopalahdessa. Leppävaaran ja Kirkkonummen välillä juna pysähtyy kaikilla asemilla. Linjan vuoroväli on yksi tunti.

Linjatunnus U otettiin käyttöön 29. toukokuuta 1988. Ennen Leppävaaran kaupunkiradan käyttöönottoa U-vuoroja oli vain muutamia päivässä ruuhka-aikoina. Linja ei kuitenkaan pysähtynyt Pasilan ja Espoon välillä kuin Leppävaarassa, Kauniaisissa, Tuomarilassa ennen Leppävaaran kaupunkiradan käyttöönottoa.

L[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

L-juna kulkee reittiä Helsinki-Kirkkonummi. Linjaa liikennöidään öisin ja aamuisin, ja se pysähtyy kaikilla reitin asemilla.

Alkuperäisiin linjatunnuksiin kuuluva L-juna oli Kirkkonummen perusjuna, joka liikennöi seitsemänä päivänä viikossa 20-40 minuutin vuorovälillä. Tämä päättyi Leppävaaran kaupunkiradan käyttöönottoon.

E[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

E-juna kulkee reittiä Helsinki–Kauklahti. Linja pysähtyy Helsingin ja Leppävaaran välillä vain Pasilassa ja Huopalahdessa, Leppävaaran ja Kauklahden välillä kaikilla asemilla. Vuoroväli on puoli tuntia.

Ennen kaupunkirataa E toimi L-linjan lisänä vuodesta 1974 alkaen, kaupunkiradan rakentamisen jälkeen linja on toiminut apuna linjoille S ja U. Linjaa jatkettiin elokuussa 2007 Kauklahteen. Entinen pääteasema oli Espoon keskus, josta myös linjan kirjaintunnus tulee.

A[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A-juna kulkee Leppävaaran kaupunkirataa reittiä Helsinki-Leppävaara. Juna pysähtyy reitin kaikilla asemilla. Vuoroväli on ruuhka-aikaan 10 minuuttia, muulloin päiväsaikaan 20 minuuttia ja iltaisin sekä viikonloppuisin puoli tuntia.

A-junan tunnus oli käytössä alun perin 28. toukokuuta 1972 – 25. toukokuuta 1974 Helsingin ja Kirkkonummen välisellä linjalla. Nykyisessä muodossaan se otettiin käyttöön Leppävaaran kaupunkiradan liikennöinnin alkamisen yhteydessä 2. kesäkuuta 2002.

Vantaankosken rata[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

M[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

M-juna kulkee Vantaankosken kaupunkirataa väliä Helsinki–Vantaankoski. Juna pysähtyy kaikilla asemilla. Vuoroväli on 10–30 minuuttia.

Linja on kulkenut Martinlaakson radan valmistumisesta eli vuodesta 1975 lähtien. Vuonna 1991 linjaa jatkettiin Martinlaaksosta Vantaankoskelle, kun kaupunkiradan viimeisin osuus valmistui. Tulevaisuudessa Kehäradan valmistuttua linja kulkee Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta Tikkurilaan ja sieltä päärataa takaisin Helsinkiin.

M-kirjain tulee junan aiemmasta pääteasemasta Martinlaaksosta. Kun rataa jatkettiin Vantaankoskelle vuonna 1991, jäi junien tunnukseksi edelleen M. M-kirjaintunnus poistuu käytöstä Kehäradan valmistuttua ja sen korvaavat I- ja P-junat.[2]

Päärata[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

I[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

I-juna kulkee reittiä Helsinki–Tikkurila. Juna pysähtyy reitin kaikilla asemilla. I-juna liikennöi arkisin ruuhka-aikaan noin kello 6–9 sekä 14–17, jolloin vuoroväli on 10 minuuttia; lisäksi perjantaisin ja lauantaisin on muutamia lähtöjä puolen tunnin vuorovälillä klo 22.45 jälkeen. Muina aikoina liikennöi N-juna.

Linja perustettiin Tikkurilan kaupunkiradan valmistumisen yhteydessä vuonna 1996. Tuolloin linjaa liikennöitiin arkisin kello 6-9 ja 15–17 20 minuutin vuorovälillä.[3] Linjaa liikennöitiin seitsenpäiväisesti ja pääsääntöisesti 20 minuutin vuorovälillä P-junan lakkautuksen jälkeen Keravan kaupunkiradan avauduttua 15. elokuuta 2004.[4] Liikennöinti siirtyi vähitellen N-junalle siten, että 4. kesäkuuta 2006 alkaen I-junan iltaliikenne maanantaista lauantaihin lakkasi ja sunnuntaisin siirryttiin kokopäiväiseen N-junaliikenteeseen[5], 16. elokuuta 2010 lauantailiikenne vaihtui kokonaan N-juniksi, ja 15. elokuuta 2011 I-juna muuttui vain ruuhka-aikoina ja viikonloppuöinä kulkevaksi.

K[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

K-juna kulkee reittiä Helsinki–Kerava. Junan pysähdyspaikat ovat Pasila, Oulunkylä, Malmi, Puistola, Tikkurila, Hiekkaharju, Koivukylä, Rekola, Korso ja Savio. K-juna liikennöi arkisin ruuhka-aikaan noin 6–9 ja 15–17, jolloin vuoroväli on 10 minuuttia. Muina aikoina liikennöi N-juna.

Ennen Keravan kaupunkiradan käyttöönottoa K-junia liikennöitiin kahdesta kolmeen lähtöä tunnissa. 1970- ja 1980-luvuilla K-juna ei pysähtynyt millään asemalla Pasilan ja Tikkurilan välillä.[6] Ensin pysähdyksiin lisättiin Malmi ja Puistola, Jokeri-linjan käyttöönoton ja Keravan kaupunkiradan valmistumisesta seuranneiden liikennöintimuutosten johdosta myös Oulunkylä 15. elokuuta 2004 alkaen.[4] 1. joulukuuta 1980 Hanalan seisake lakkautettiin ja Koivukylän rautatieasema avattiin. Viime aikoina K-junan lähtöjä on I-junan tapaan harvennettu kaupunkiradan liikenteen painottuessa N-juniin.

K-junaa on suunniteltu jatkettavaksi Sipoon Nikkilään Keravan Ahjon kaupunginosan kehittyessä.

N[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

N-juna kulkee reittiä Helsinki–Kerava. Juna pysähtyy kaikilla reitin asemilla. Vuoroväli on 10–30 minuuttia ajankohdasta riippuen. Ruuhka-aikoina kaupunkirataa palvelevat I- ja K-juna.

N-junan rooli pääradan lähijunaliikenteessä oli vuosikymmeniä hyvin vähäinen käsittäen aamun ensimmäiset vuorot maantaista lauantaihin, sunnuntaiaamupäivän ja ennen kaupunkiratoja kello 19 jälkeen ajetun iltaliikenteen. Vähäisimmillään N-liikenne oli 2000-luvun alkupuolella, jolloin linjalla oli vain muutamia aamuvuoroja.[7] Vuodesta 2006 lähtien N-junan osuutta pääradan lähijunaliikennöinnistä on lisätty vaihtamalla N-juniksi ensin koko sunnuntailiikenne ja maanantaista lauantaihin liikennöity iltaliikenne, myöhemmin lauantailiikenne, ja 15. elokuuta 2011 alkaen N-junat liikennöivät myös arkisin keskipäivällä ja alkuillasta kello 17 alkaen. N-junaa on liikennöity myös arkisin päiväsaikaan junaliikenteen häiriötilanteissa, sillä N-juna on häiriötilanteessa toimivampi kuin I- ja K-junilla toteutettu liikenne.

T[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

T-juna kulkee reittiä Helsinki–Riihimäki. Linja pysähtyy kaikilla reitin asemilla. Linjaa liikennöidään ainoastaan öisin ja aamuisin.

H[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

H-juna kulkee reittiä Helsinki–Riihimäki. Linja pysähtyy Pasilassa, Tikkurilassa, Keravalla, Kyrölässä, Järvenpäässä, Saunakalliossa, Purolassa, Nuppulinnassa, Jokelassa ja Hyvinkäällä. Vuoroväli on yksi tunti.

H- ja T-junat pysähtyivät ennen 1990-luvun lakkautuksia huomattavasti useammalla asemalla kuin nykyään. Lakkautetut pysähdykset lakkautusvuosineen ovat Kytömaa (1994), Ristinummi (1998), Huikko (1990), Takoja (1996), Palopuro (1996) ja Monni (1996). Monet radanvarren asukkaat ovat vaatineet linjalle lisää vuoroja,lähde? koska kulkutiheys aiheuttaa monille työmatkalaisille ongelmia. Tämä ei kuitenkaan käytännössä liene mahdollistakenen mukaan? ennen kolmannen raiteen rakentamista Keravan ja Riihimäen välillä.

R[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

R-juna kulkee reittiä Helsinki-Riihimäki. Linja pysähtyy Pasilassa, Tikkurilassa, Keravalla, Järvenpäässä, Jokelassa ja Hyvinkäällä. Vuoroväli on yksi tunti.

1970- ja 1980-luvuilla R-juna ei pysähtynyt Tikkurilassa, ja kyseisen pysähdyksen lisääminen on ainoa muutos linjan kulussa. Kalustona käytetään 3. syyskuuta 2006 alkaen yksinomaan nopeita Sm4-matalalattiajunia sekä lähiliikennevaunuja. Ennen 3. syyskuuta 2006 tapahtunutta suurta junaliikenteen uudistusta linjan kalustona käytettiin myös vanhoja Sm1- ja Sm2-junia.

Päivittäisiä vuoropareja liikennöidään myös Tampereelle ja Kouvolaan asti taajamajunina, jotka pysähtyvät jokaisella henkilöliikenteelle avatulla liikennepaikalla tarjoten raideliikenteen peruspalvelun myös kaikkiin radanvarsikuntiin. Muodollisesti junien tunnuksena on koko matkan ajan R, vaikka lähiliikenteen vyöhyketaksa ei olekaan käytössä Riihimäeltä Tampereelle ja Lahdesta Kouvolaan.

Lahden oikorata[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Z[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Z-juna kulkee Lahden oikorataa pitkin reittiä Helsinki−Lahti. Linja pysähtyy Pasilassa, Tikkurilassa, Keravalla, Haarajoella ja Mäntsälässä. Junien vuoroväli on yksi tunti. Linjan junat ovat pääosin Sm4-sähkömoottorijunia.

Ruuhkajunat ovat usein melko täysiä etenkin Helsingin ja Keravan välillä, ja siksi ne ajetaankin kahdella junayksiköllä tai vihreillä lähiliikennevaunuilla. Lähiliikennevaunuilla liikennöitävät kaksi Z-junaparia päivässä tulevat aamuisin Kouvolasta ja palaavat sinne iltapäivällä.

Entiset linjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

P[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

P-juna kulki reittiä Helsinki-Hiekkaharju. Junaa liikennöitiin 20–30 minuutin vuorovälillä, ja se pysähtyi kaikilla reitin asemilla. Linja aloitti liikennöintinsä vuonna 1972 ja lopetti elokuussa 2004. Linjan kalustona käytettiin Sm1-, Sm2- ja Sm4-junia. Viimeinen P-junavuoro Helsingistä Hiekkaharjuun ajettiin Sm4-matalalattiajunalla. P-juna otetaan uudelleen käyttöön Kehäradan valmistuttua reitille Helsinki–Vantaankoski–Lentoasema–Tikkurila–Helsinki.[8]

G[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

G-juna kulki reittiä Helsinki-Saunakallio. Junalla oli arkisin kuusi vuoroa molempiin suuntiin ja se oli ainoa pääradalla liikennöinyt kirjainlinja, joka ei pysähtynyt Tikkurilassa. Junan pysähdyspaikat olivat Pasila, Kyrölä, Järvenpää. G-junan liikennöinti aloitettiin 4. kesäkuuta 2007 ja lopetettiin 15. elokuuta 2011.

Kirjaimettomat lähijunat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arkisin ruuhka-aikaan liikennöidään kirjainlinjojen lisäksi myös kirjaimettomia lähijunavuoroja. Nykyisin tällaisia linjoja kulkee ainoastaan pääradalla lukuun ottamatta yhtä Lahden oikorataa käyttävää iltapäivävuoroa. Talviaikataulussa 2011–2012 kirjaimettomia lähtöjä on aamuisin Riihimäeltä kolme ja iltapäivisin Helsingistä viisi.

Kirjaimettomia reittejä on kaksi:

  • Helsinki-Pasila-Järvenpää-Hyvinkää-Riihimäki
  • Helsinki-Pasila-Kyrölä-Järvenpää-Saunakallio-Hyvinkää-Riihimäki

Yksi kirjaimeton reitti (Z-junaa vastaava linja ilman pysähdystä Keravalla) lakkautettiin syysaikatauluihin 2013 siirryttäessä reitin muututtua tavalliseksi Z-junavuoroksi.

Linjojen pituudet ja ratakartta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. VR Lähiliikenne aikataulut 1977 ja 1985
  2. http://www.metro.fi/uutiset/a1387805898652
  3. YTV Liikenne aikataulukirja 13.8.2001-1.6.2002
  4. a b YTV Liikenne aikataulukirja syksy-talvi-kevät 2004-2005
  5. YTV Liikenne aikataulukirja kesä 2006
  6. VR Lähiliikenteen aikataulut 1977 ja 1985
  7. YTV Liikenne aikataulukirjat 2001-2005
  8. http://www.metro.fi/uutiset/a1387805898652