Sm4

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sm4
Sm4 uudessa vihreässä värityksessä.
Sm4 uudessa vihreässä värityksessä.
Perustiedot
Tyyppi sähkömoottorijuna
Liikennöitsijä VR-Yhtymä
Valmistaja Fiat Ferroviaria, CAF, Alstom
Lukumäärä 30
Valmistusvuodet 19982005
Istumapaikkoja 192 paikkaa
Lempinimi Pupu
Tekniset tiedot
Huippunopeus 160 km/h
Paino 114 t
Pituus 54 400 mm
Leveys 3 240 mm
Pyörästö 2'Bo'+Bo'2'
Suurin akselipaino 14,25 t
Moottorin teho
 •jatkuva teho 1 200 kW

Sm4-lähijuna on VR-Yhtymän 1990-luvulla hankkima sähkökäyttöinen matalalattiainen lähijuna. Junia tilattiin ensin 10 kappaletta. Ensimmäiset yksiköt otettiin käyttöön vuonna 1999. Vuonna 2002 tilattiin 20 yksikköä lisää ja viimeiset saapuivat vuonna 2005. Sm4:n lempinimi on Pupu.[1]

Junat ovat jo suurimmaksi osaksi korvanneet Sm1- ja Sm2-yksiköt pääkaupunkiseudun pitkillä linjoilla Riihimäelle ja Lahteen. Nykyisin Sm4-yksiköitä käytetään myös Riihimäen ja Tampereen sekä Riihimäen ja Kouvolan välisessä taajamajunaliikenteessä.

Junayksiköiden huippunopeus on 160 km/h ja yksikön kulkuominaisuudet ovat matkustusmukavuuden kannalta hyvät. Kulku on hiljaista ja lähes tärinätöntä. Junat ovat myös aikaisempaa ympäristöystävällisempiä, sillä osa jarrutusenergiasta syötetään takaisin sähköverkkoon. Junayksiköiden sisälle on asennettu valvontakamerat sekä näyttöruudut, joilla matkustajille voidaan tiedottaa esimerkiksi seuraavista pysähdyksistä. Yksiköt ovat myös osittain matalalattiaisia ja niissä on inva-wc:t.

Yksiköitä käytetään monilla eri lähiliikenteen reiteillä. R- ja Z-junat ajetaan muutamaa ruuhkavuoroa lukuun ottamatta Sm4-yksiköillä. Niitä käytetään myös H-, K- ja N-junissa rinnakkain vanhojen Sm1- ja Sm2-yksiköiden kanssa. Kalliit junat ovat teknisesti ja sisätilaratkaisuiltaan tarkoitettu pitkille reiteille, mutta niitä käytetään myös lyhyillä linjoilla, koska tällä hetkellä ei ole saatavilla muuta matalalattiakalustoa. Uudet Stadler Railin valmistamat matalalattiaiset Sm5-kaupunkijunat tulevat vapauttamaan Sm4-junat lyhyiltä reiteiltä. Uuden kaluston toimitukset ovat käynnissä ja ensimmäiset yksiköt otettiin käyttöön loppuvuodesta 2009. Nykyisten korkealattiaisten junien (Sm1, Sm2), joita käytetään sekä lyhyillä että pitkillä reiteillä, käyttöikä on lähestymässä loppuaan.

Sm4-junayksiköt maalattiin alunperin punavalkoiseksi. Junat maalattiin uuteen vihreävalkoiseen väritykseen vuosina 2010-14.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. VR:n moottorivaunut, moottori- ja sähköveturit Suomen rautatiehistoriallinen seura ry. Viitattu 2.6.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.