Luettelo ratamoottoripyöräilyn maailmanmestareista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo ratamoottoripyöräilyn (road racing) maailmanmestareista.

Vuosi 500 cc / MotoGP (alk. 2002) 350 cc 250 cc / Moto2 (alk.2010) 125 cc / Moto3 (alk. 2012)
1949 Leslie Graham (AJS) Freddie Frith (Velocette) Bruno Ruffo (Moto Guzzi) Nello Pagani (Mondial)
1950 Umberto Masetti (Gilera) Bob Foster (Velocette) Dario Ambrosini (Benelli) Bruno Ruffo (Mondial)
1951 Geoff Duke (Norton) Geoff Duke (Norton) Bruno Ruffo (Moto Guzzi) Carlo Ubbiali (Mondial)
1952 Umberto Masetti (Gilera) Geoff Duke (Norton) Enrico Lorezetti (Moto Guzzi) Cecil Sandford (MV Agusta)
1953 Geoff Duke (Gilera) Fergus Anderson (Moto Guzzi) Werner Haas (NSU) Werner Haas (NSU)
1954 Geoff Duke (Gilera) Fergus Anderson (Moto Guzzi) Werner Haas (NSU) Rupert Hollaus (NSU)
1955 Geoff Duke (Gilera) Bill Lomas (Moto Guzzi) Hermann-Paul Muller (NSU) Carlo Ubbiali (MV Agusta)
1956 John Surtees (MV Agusta) Bill Lomas (Moto Guzzi) Carlo Ubbiali (MV Agusta) Carlo Ubbiali (MV Agusta)
1957 Libero Liberati (Gilera) Keith Campbell (Moto Guzzi) Cecil Sandford (Mondial) Tarquinio Provini (Mondial)
1958 John Surtees (MV Agusta) John Surtees (MV Agusta) Tarquinio Provini (MV Agusta) Carlo Ubbiali (MV Agusta)
1959 John Surtees (MV Agusta) John Surtees (MV Agusta) Carlo Ubbiali (MV Agusta) Carlo Ubbiali (MV Agusta)
1960 John Surtees (MV Agusta) John Surtees (MV Agusta) Carlo Ubbiali (MV Agusta) Carlo Ubbiali (MV Agusta)
1961 Gary Hocking (MV Agusta) Gary Hocking (MV Agusta) Mike Hailwood (Honda) Tom Phillis (Honda) 50 cc / 80 cc (1984-89)
1962 Mike Hailwood (MV Agusta) Jim Redman (Honda) Jim Redman (Honda) Luigi Taveri (Honda) Ernst Degner (Suzuki)
1963 Mike Hailwood (MV Agusta) Jim Redman (Honda) Jim Redman (Honda) Hugh Anderson (Suzuki) Hugh Anderson (Suzuki)
1964 Mike Hailwood (MV Agusta) Jim Redman (Honda) Phil Read (Yamaha) Luigi Taveri (Honda) Hugh Anderson (Suzuki)
1965 Mike Hailwood (MV Agusta) Jim Redman (Honda) Phil Read (Yamaha) Hugh Anderson (Suzuki) Ralph Bryans (Honda)
1966 Giacomo Agostini (MV Agusta) Mike Hailwood (Honda) Mike Hailwood (Honda) Luigi Taveri (Honda) Hans-Georg Anscheidt (Suzuki)
1967 Giacomo Agostini (MV Agusta) Mike Hailwood (Honda) Mike Hailwood (Honda) Bill Ivy (Yamaha) Hans-Georg Anscheidt (Suzuki)
1968 Giacomo Agostini (MV Agusta) Giacomo Agostini (MV Agusta) Phil Read (Yamaha) Phil Read (Yamaha) Hans-Georg Anscheidt (Suzuki)
1969 Giacomo Agostini (MV Agusta) Giacomo Agostini (MV Agusta) Kel Carruthers (Benelli) Dave Simmonds (Kawasaki) Angel Nieto (Derbi)
1970 Giacomo Agostini (MV Agusta) Giacomo Agostini (MV Agusta) Rob Gould (Yamaha) Dieter Braun (Suzuki) Angel Nieto (Derbi)
1971 Giacomo Agostini (MV Agusta) Giacomo Agostini (MV Agusta) Phil Read (Yamaha) Angel Nieto (Derbi) Jan de Vries (Kreidler)
1972 Giacomo Agostini (MV Agusta) Giacomo Agostini (MV Agusta) Jarno Saarinen (Yamaha) Angel Nieto (Derbi) Angel Nieto (Derbi)
1973 Phil Read (MV Agusta) Giacomo Agostini (MV Agusta) Dieter Braun (Yamaha) Kent Andersson (Yamaha) Jan de Vries (Kreidler)
1974 Phil Read (MV Agusta) Giacomo Agostini (Yamaha) Walter Villa (Harley-Davidson) Kent Andersson (Yamaha) Hans van Kessel (Kreidler)
1975 Giacomo Agostini (Yamaha) Johnny Cecotto (Yamaha) Walter Villa (Harley-Davidson) Paolo Pileri (Morbidelli) Angel Nieto (Kreidler)
1976 Barry Sheene (Suzuki) Walter Villa (Harley-Davidson) Walter Villa (Harley-Davidson) Pierpaolo Bianchi (Morbidelli) Angel Nieto (Bultaco)
1977 Barry Sheene (Suzuki) Takazumi Katayama (Yamaha) Mario Lega (Morbidelli) Pierpaolo Bianchi (Morbidelli) Angel Nieto (Bultaco)
1978 Kenny Roberts (Yamaha) Kork Ballington (Kawasaki) Kork Ballington (Kawasaki) Eugenio Lazzarini (MBA) Ricardo Tormo (Bultaco)
1979 Kenny Roberts (Yamaha) Kork Ballington (Kawasaki) Kork Ballington (Kawasaki) Angel Nieto (Minarelli) Eugenio Lazzarini (Kreidler)
1980 Kenny Roberts (Yamaha) Jon Ekerold (Yamaha) Anton Mang (Kawasaki) Pierpaolo Bianchi (MBA) Eugenio Lazzarini (Iprem)
1981 Marco Lucchinelli (Suzuki) Anton Mang (Kawasaki) Anton Mang (Kawasaki) Angel Nieto (Minarelli) Ricardo Tormo (Bultaco)
1982 Franco Uncini (Suzuki) Anton Mang (Kawasaki) Jean-Louis Tournadre (Yamaha) Angel Nieto (Garelli) Stefan Dorglinger (Kreidler)
1983 Freddie Spencer (Honda) Carlos Lavado (Yamaha) Angel Nieto (Garelli) Stefan Dorglinger (Kreidler)
1984 Eddie Lawson (Yamaha) Christian Sarron (Yamaha) Angel Nieto (Garelli) Stefan Dorglinger (Zündapp)
1985 Freddie Spencer (Honda) Freddie Spencer (Honda) Fausto Gresini (Garelli) Stefan Dorglinger (Krauser)
1986 Eddie Lawson (Yamaha) Carlos Lavado (Yamaha) Luca Cadalora (Garelli) Jorge Martinez (Derbi)
1987 Wayne Gardner (Honda) Anton Mang (Honda) Fausto Gresini (Garelli) Jorge Martinez (Derbi)
1988 Eddie Lawson (Yamaha) Sito Pons (Honda) Jorge Martinez (Derbi) Jorge Martinez (Derbi)
1989 Eddie Lawson (Honda) Sito Pons (Honda) Alex Criville (JJ Cobas) Manuel Herreros (Derbi)
1990 Wayne Rainey (Yamaha) John Kocinski (Yamaha) Loris Capirossi (Honda)
1991 Wayne Rainey (Yamaha) Luca Cadalora (Honda) Loris Capirossi (Honda)
1992 Wayne Rainey (Yamaha) Luca Cadalora (Honda) Alessandro Gramigni (Aprilia)
1993 Kevin Schwantz (Suzuki) Tetsuya Harada (Yamaha) Dirk Raudies (Honda)
1994 Mick Doohan (Honda) Max Biaggi (Aprilia) Kazuto Sakata (Aprilia)
1995 Mick Doohan (Honda) Max Biaggi (Aprilia) Haruchika Aoki (Honda)
1996 Mick Doohan (Honda) Max Biaggi (Aprilia) Haruchika Aoki (Honda)
1997 Mick Doohan (Honda) Max Biaggi (Aprilia) Valentino Rossi (Aprilia)
1998 Mick Doohan (Honda) Loris Capirossi (Aprilia) Kazuto Sakata (Aprilia)
1999 Alex Criville (Honda) Valentino Rossi (Aprilia) Emilio Alzamora (Honda)
2000 Kenny Roberts Jr. (Suzuki) Olivier Jacque (Yamaha) Roberto Locatelli (Aprilia)
2001 Valentino Rossi (Honda) Daijirō Katō (Honda) Manuel Poggiali (Gilera)
2002 Valentino Rossi (Honda) Marco Melandri (Aprilia) Arnaud Vincent (Aprilia)
2003 Valentino Rossi (Honda) Manuel Poggiali (Aprilia) Daniel Pedrosa (Honda)
2004 Valentino Rossi (Yamaha) Daniel Pedrosa (Honda) Andrea Dovizioso (Honda)
2005 Valentino Rossi (Yamaha) Daniel Pedrosa (Honda) Thomas Lüthi (Honda)
2006 Nicky Hayden (Honda) Jorge Lorenzo (Aprilia) Alvaro Bautista (Aprilia)
2007 Casey Stoner (Ducati) Jorge Lorenzo (Aprilia) Gábor Talmácsi (Aprilia)
2008 Valentino Rossi (Yamaha) Marco Simoncelli (Gilera) Mike di Meglio (Derbi)
2009 Valentino Rossi (Yamaha) Hiroshi Aoyama (Honda) Julian Simon (Aprilia)
2010 Jorge Lorenzo (Yamaha) Toni Elias (Moriwaki) Marc Marquez (Derbi)
2011 Casey Stoner (Honda) Stefan Bradl (Kalex) Nicolás Terol (Aprilia)
2012 Jorge Lorenzo (Yamaha) Marc Marquez (Suter) Sandro Cortese (KTM)
2013 Marc Marquez (Honda) Pol Espargaro (Kalex) Maverick Viñales (KTM)


Vuosi F750 Formula TT1 Formula TT2 Formula TT3
1977 Steve Baker (Yamaha) Phil Read Alan Jackson John Kidson
1978 Johnny Cecotto (Yamaha) Mike Hailwood Alan Jackson Bill Smith
1979 Patrick Pons (Yamaha) Ron Haslam Alan Jackson Bill Smith
1980 Graeme Crosby Charles Williams Ron Haslam
1981 Graeme Crosby Tony Rutter Bill Smith
1982 Joey Dunlop Tony Rutter
1983 Joey Dunlop Tony Rutter
1984 Joey Dunlop Tony Rutter
1985 Joey Dunlop Brian Reid
1986 Joey Dunlop Brian Reid
1987 Superbike Joey Dunlop
1988 Fred Merkel (Honda) Virginio Ferrari
1989 Fred Merkel (Honda) Carl Fogarty
1990 Raymond Roche (Ducati) Carl Fogarty
1991 Doug Polen (Ducati)
1992 Doug Polen (Ducati)
1993 Scott Russell (Kawasaki)
1994 Carl Fogarty (Ducati)
1995 Carl Fogarty (Ducati)
1996 Troy Corser (Ducati) Supersport 600
1997 John Kocinski (Honda) Paolo Casoli (Ducati)
1998 Carl Fogarty (Ducati) Fabrizio Pirovano (Suzuki)
1999 Carl Fogarty (Ducati) Stephane Chambon (Suzuki)
2000 Colin Edwards (Honda) Jorg Teuchert (Yamaha)
2001 Troy Bayliss (Ducati) Andrew Pitt (Kawasaki)
2002 Colin Edwards (Honda) Fabien Foret (Honda)
2003 Neil Hodgson (Ducati) Chris Vermeulen (Honda)
2004 James Toseland (Ducati) Karl Muggeridge (Honda)
2005 Troy Corser (Suzuki) Sébastien Charpentier (Honda)
2006 Troy Bayliss (Ducati) Sébastien Charpentier (Honda)
2007 James Toseland (Honda) Kenan Sofuoglu (Honda)
2008 Troy Bayliss (Ducati) Andrew Pitt (Honda)
2009 Ben Spies (Yamaha) Cal Crutchlow (Yamaha)
2010 Max Biaggi (Aprilia) Kenan Sofuoglu (Honda)
2011 Carlos Checa (Ducati) Chaz Davies (Yamaha)
2012 Max Biaggi (Aprilia) Kenan Sofuoglu (Yamaha)