Aprilia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aprilia
Tunnuslause "Bike Me"
Yritysmuoto Tytäryhtiö
Perustettu 1945
Toimitusjohtaja Rocco Sabelli
Kotipaikka Italia Noale, Italia
Toiminta-alue maailmanlaajuinen
Toimiala ajoneuvot
Tuotteet moottoripyörät, mopot, skootterit, kevytmoottoripyörät
Emoyhtiö Piaggio & Co. SpA
Kotisivu aprilia.fi
aprilia.com
Aprilia RS 125
Tämä artikkeli kertoo moottoripyörämerkistä. Aprilia on myös kaupunki Italiassa.

Aprilia on italialainen moottoripyörämerkki. Aprilian omistaa nykyisin Piaggio. Merkki on menestynyt hyvin muun muassa MotoGP-luokassa ja Superbike-luokassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aprilian perusti toisen maailmansodan jälkeen italialainen IPI, joka oli Aprilian lisäksi perustamassa Moto Guzzia ja Laverdaa. Alberto Beggion pojan Ivanon noustua firman johtoon tehdas alkoi toimittaa pyöriä Road Racingin MM-sarjan 50 cc:iin. 1970-luvun lopussa 50-kuutioisten lisäksi Aprilian pyöriä alkoi näkyä myös 125 cc:ssa.[1] Vuonna 1998 yhtiö astui laajemmin superpyörien markkinoille RSV Mille mallillaan. Mallisto laajentui pian Mille R -supersport-pyörällä, Falcolla ja Futuralla. Vuonna 2002 seurasi kaksi riisuttua mallia: Tuono Fighter ja Tuono R. Aprilia jatkoi RSV:n ja Tuonon kehitystä muutaman vuoden ajan ja merkittävämpänä aikaansaannoksena oli vuoden 2003 RSV1000R-malli, joka oli uudelleenmuotoiltu ja nopeampi versio supersport-luokkaan. Aprilian kasvu jatkui sen hankittua kaksi kilpailijaansa Moto Guzzin ja Laverdan.lähde?

Yhtiön johtajalla Ivano Beggiolla oli kuitenkin tavoitteet liian korkealla, minkä seurauksena Aprilia velkaantui pahoin ja oikeudet luovutettiin Piaggiolle, jolla olisi varaa uuteen mallistoon.[2]

Road Racing[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aprilia on tunnettu viime aikoina kovana pyöränä etenkin 500 cc- ja 750 cc -luokissa. Jälkimmäisessä se onkin tällä hetkellä luokan ainoa niin sanottu supertiimi Hondan ohella.lähde?

Mallisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aprilia valmistaa moottoripyöriä, mopoja ja skoottereita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fabio Manara: Aprilia piange la scomparsa di Ivano Beggio Motori Online. 13.3.2018. Arkistoitu 25.8.2018. Viitattu 8.1.2019. (italiaksi)
  2. Roland Brown: Moottoripyörät s. 105

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Aprilia.