Yleinen lehtimiesliitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yleinen Lehtimiesliitto ry - Allmänna Journalisförbundet (YLL)
Perustettu 1947
Kotipaikka Helsinki
Jäsenmäärä 167 (1.1.2022)[1]
sihteeri Erkki Hirvonen
Puheenjohtaja Toivo Haimi (toimittaja)
Aiheesta muualla
Sivusto

Yleinen Lehtimiesliitto – Allmänna Journalistförbundet (YLL) on suomalainen vasemmistolainen toimittajien järjestö.[2]

YLL:ssä vaikuttavat toimituksellisissa tehtävissä työskentelevät, päätoimisesti tiedotustoiminnan ja viestinnän palveluksessa toimivat ja journalistisesta työstä pääasiallisen elantonsa saavat vasemmistolaiset sekä alan opiskelijat.

Joka toinen vuosi pidettävässä liittokokouksessa jaetaan Yleisen Lehtimiesliiton journalistipalkinto, jonka arvo on 2 000 euroa. Kansan Sivistysrahaston yhteydessä oleva Yleisen Lehtimiesliiton opintorahasto myöntää vuosittain apurahoja. Jäsenten opinto- ja virkistystoimintaa rahoitetaan myös liiton omaisuuden tuotolla.

YLL on historiallisista syistä SAK:n jäsenliitto. YLL on yksi Suomen kuudesta niin sanotusta aatteellisesta journalistijärjestöstä, jotka eivät solmi työehtosopimuksia. Nykyisin kaikki journalistien työehtosopimukset neuvottelee Suomen Journalistiliitto.

YLL perustettiin 23.2.1947 SKDL:n lehtien toimittajien ammattijärjestöksi, kun kansandemokraattisten lehtien toimittajia ei hyväksytty Suomen Sanomalehtimiesten Liiton jäseniksi lyhyen toimittajakokemuksen vuoksi.[3]

Uuden järjestön optimistinen nimi heijasteli pyrkimystä mahdollisimman laajapohjaiseen ammattiliittoon, johon liittyisi muitakin kuin kansandemokraattisen lehdistön toimittajia. Toive toteutui osin 80-luvulla, jolloin neljäsosa jäsenistä työskenteli muissa tiedotusvälineissä. Ammattiliiton roolista liitto oli kuitenkin jo silloin luopunut.

SAK:n jäseneksi YLL pääsi heti perustamisensa jälkeen. Ensimmäisen työehtosopimuksensa liitto solmi vapunpäivänä 1947 ja viimeisen vuonna 1974. Sen jälkeen kansandemokraattisten lehtien työehdoista sopiminen siirrettiin SSL:n vastuulle.

Yleinen Lehtimiesliitto liittyi tammikuussa 1950 täysjäseneksi sosialististen ja kehitysmaiden hallitsemaan Kansainväliseen lehtimiesjärjestöön (IOJ), josta SSL oli eronnut järjestön päämajan siirryttyä Prahaan. YLL lähti IOJ:sta toukokuussa 1992, kun kansainvälisten journalistijärjestöjen yhdistäminen osoittautui mahdottomaksi. SSL irtisanoi liitännäisjäsenyytensä samasta syystä.

Puheenjohtajat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Jäsenmäärät Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö. Viitattu 1.3.2022.
  2. Yleinen Lehtimiesliitto www.yleinenlehtimiesliitto.fi. Viitattu 23.4.2017.
  3. Krohn, Elias: "Vasemmistolaisten toimittajien yhdysside" (Kansan Uutiset 23.2.2007), s. 22.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.