Suomen Muusikkojen Liitto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen Muusikkojen Liitto
Sml logo.gif
Perustettu 1917
Toimiala Musiikkialan järjestö
Kotipaikka Helsinki
Puheenjohtaja Ahti Vänttinen
Jäsenmäärä 3 400 jäsentä
Sivusto Suomen Muusikkojen Liitto
Jäsenlehti Muusikko

Suomen Muusikkojen Liitto (SML) on vuonna 1917 perustettu ammattimuusikkojen SAK:lainen ammattiliitto. Se edustaa muusikkoja kaikilta musiikin aloilta. Liittoon kuuluu noin 3 400 jäsentä; noin kolmasosa Suomen kaikista ammattimuusikoista. Jäsenistä 1/3 on sinfoniaorkesterien muusikoita, loput freelancereita; suurin osa jäsenistä on miehiä.

Liiton palveluita ovat oikeus- ja sopimusneuvonta, työttömyyskassa, työehtosopimukset ja muu yleinen edunvalvonta. Lisäksi liitto valvoo tiettyjä muita Gramexin valvonnan ulkopuolisia oikeuksia jäsenten niin halutessa, kuten studiomuusikkojen oikeuksia tai elokuva- ja mainosmusiikin käyttöä. Liiton jäsenlehti on Muusikko.[1][2]

Muusikkojen liitto on Kopioston ja Gramexin jäsenjärjestö ja oli aikoinaan aktiivisesti perustamassa Gramexia.[3][4] SML on International Federation of Musicians (FIM), Association of European Performers' Organisations (AEPO) ja Nordisk Musiker Union (NMU) järjestöjen jäsen. Ennen toista maailmansotaa SML teki yhteistyötä Henkisen Työn Yhtymän (HTY) kanssa. SML oli Suomen Ammattiyhdistysten Keskusliiton jäsen vuosina 1945–1957. Vuonna 1974 SML liittyi Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestöön.

Muusikkojen liiton puheenjohtaja on näkyvästi tekijänoikeusasioista julkisuudessa esiintynyt Ahti Vänttinen. Ennen puheenjohtajaksi tuloaan Ahti Vänttinen toimi liiton lakimiehenä.

Taiteilijaresidenssit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen muusikkojen liitolla on kolme taiteilijaresidenssiä. Jäsenet voivat käyttää residenssejä esimerkiksi harjoitteluun tai muuhun työskentelyyn. Ulkomaiden residenssit sijaitsevat Berliinin Kreuzbergissa ja Lontoon Fulhamissa. Suomen residenssi, Villa Vikan, sijaitsee Pohjassa Raaseporissa Persbölen kylässä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen muusikkojen liitto ry:n lausunto (Dnro 4/670/2007) Opetusministeriö 1.3.2007
  2. Taru, katsottu 15.10.2007, Muusikkona toimiminen Suomessa
  3. Muusikko online 8/98, Raimo Vikström - kolmekymmentä vuotta muusikkojen asialla
  4. Suomen muusikkojen liittoon kuuluu, katsottu 15.10.2007

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.