Julkisten ja hyvinvointialojen liitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry
JHL logo.gif
Perustettu 2006
Toimiala Julkisten ja hyvinvointialojen työntekijöiden edunvalvonta
Kotipaikka Helsinki
Puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine
Jäsenmäärä Noin 220 000 jäsentä
Sivusto www.jhl.fi
Jäsenlehti Motiivi

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry (JHL,[1] ruots. Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL rf[2]) on suomalainen julkisella ja hyvinvointipalvelusektorilla työskentelevien ammattiliitto. Siihen kuuluu noin 220 000 jäsentä[3]. Liitto on SAK:n jäsen.[4] Vuodesta 2016 JHL:n puheenjohtajana on toiminut Päivi Niemi-Laine.[5]

JHL on ammattiliitto, jonka jäsenet työskentelevät valtion, kuntien, kuntayhtymien, seurakuntien, niiden liikelaitosten tai yhtiöiden, yleishyödyllisten yhteisöjen, julkiselle sektorille palveluja tuottavien yritysten tai yhteisöjen palveluksessa ja vastaavilla toimialoilla. JHL:n jäsenistö työskentelee noin 2 500 eri ammattinimikkeellä. Jäsenistä naisia on 70 % ja miehiä 30 %.[6]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JHL perustettiin 22.11.2005[7], kun Kunta-alan ammattiliitto KTV, Valtion ja erityispalvelujen ammattiliitto (VAL) ja Valtion yhteisjärjestö (VTY) yhdistyivät. Toimintansa JHL aloitti vuoden 2006 alussa. JHL:n yhteisöjäseniksi tulivat perustamisvaiheessa Merivartioliitto MVL (nyk. Rajaturvallisuusunioni), Tulliliitto ja Vankilavirkailijain liitto VVL. Aliupseeriliitto liittyi JHL:n yhteisöjäseneksi vuonna 2008. Vuonna 2010 Rautatieläisten liitto teki päätöksen liittyä JHL:ään. Perustettiin Raideammattilaisten yhteisjärjestö. JHL:n jäseniksi rautatieläiset liittyivät vuoden 2012 alussa.[8]

Hallinto ja organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JHL:n organisaatio rakentuu jäsenyhdistyksistä, edustajistosta, hallituksesta sekä keskus- ja aluetoimistoista.[9]

JHL:n ylin päättävä elin on viiden vuoden välein suoralla jäsenvaalilla valittava 120-jäseninen edustajisto, joka kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Edustajistossa on kuntien sopimusalalta 80, yksityiseltä sopimusalalta 35, valtion sopimusalalta 4 ja kirkon sopimusalalta 1 edustaja.[10] JHL:llä on neljä valtiosektorin yhteisöjäsenliittoa[11], jotka ovat yhdistäneet liittojensa edunvalvonnan JHL:n kanssa. Yhteisöjäsenliitoilla (Rajaturvallisuusunioni, Vankilavirkailijain liitto VVL, Tulliliitto ja Aliupseeriliitto) on edustajiston kokouksissa omat edustajansa.[12]  Viimeisimmät edustajistovaalit JHL:ssä käytiin vuonna 2017.[13]

JHL:n hallituksen muodostavat liiton puheenjohtaja ja toimialajohtaja sekä 23 jäsentä. Noin kerran kuukaudessa kokoontuva hallitus toteuttaa edustajiston päättämiä suuria linjoja liiton toiminnassa.

Keskustoimisto sijaitsee Helsingissä ja 11 aluetoimiston toimipisteet 13:lla paikkakunnalla.

Yhdistykset muodostavat JHL:n rungon. Jokainen JHL:läinen kuuluu johonkin liiton noin 600 yhdistyksestä. Noin puolella yhdistyksistä on omat kotisivut.

Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa palvelee JHL:n jäseniä työttömyysturvaan liittyvissä asioissa. Kassalla on oma hallitus ja edustajisto.

JHL:n omistama JHL-opisto toimii liiton keskustoimiston tiloissa Helsingissä. Opisto kouluttaa edunvalvontaa, yhteistoimintaa ja työsuojelua. Koulutusten järjestämisessä JHL tekee lisäksi yhteistyötä Työväen Sivistysliitto TSL:n kanssa.

Puheenjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työehtosopimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JHL solmii työ- ja virkaehtosopimuksia julkisilla aloilla ja yksityisillä hyvinvointialoilla[14]. Julkisten alojen sopimuksia ovat kuntien,valtion ja niiden virastojen sekä seurakuntien sopimukset.  Kunta-alan yleistä virka- ja työehtosopimusta (KVTES) sovelletaan pääsääntöisesti kuntien ja kuntayhtymien viranhaltijoihin ja kuukausipalkkaisiin työntekijöihin. Perhepäivähoitajien liitettä sovelletaan omassa kodissaan työskenteleviin perhepäivähoitajiin.

Yksityisten alojen sopimuksia liitto solmii sosiaali- ja terveys- ja opetusalalla, neuvonta-, liikenne- ja energia-aloilla. Yksityisten sopimusalojen työehtosopimuksia sovelletaan kunnallisissa ja valtion yhtiöissä sekä liikelaitoksissa, yhdistyksissä ja säätiöissä sekä mm. useissa sosiaalipalvelualan yrityksissä.

Avaintyönantajat AVAINTA ry:n jäsenyhteisöjä koskeva työehtosopimus tunnetaan lyhenteellä AVAINTES. Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta noudatetaan Sosiaalialan työnantajien jäsenyritysten palveluksessa oleviin sosiaalialan palveluyksiköissä työskenteleviin työntekijöihin.

Henkilökohtaisten avustajien työehtosopimusta noudatetaan Heta – Henkilökohtaisten avustajien työnantajien liitto ry:n jäsenenä olevien vammaisten henkilöiden henkilökohtaisiin avustajiin. Työehtosopimuksella määrätään henkilökohtaisten avustajien työsuhteissa noudatettavat vähimmäisehdot, kun työnantajana on vammainen henkilö itse.

Jäsenlehti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liiton jäsenlehti on nimeltään Motiivi[15]. Lehdellä on sekä printtiversio että verkkoversio. Printtiversio ilmestyy 10 kertaa vuodessa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Lyhenneluettelo 7.1.2013. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 29.3.2013.
 2. JHL är Finlands största fackförbund för välfärdsproffs – JHL JHL. Viitattu 2.1.2018. (ruotsiksi)
 3. JHL lukuina – JHL JHL. Viitattu 2.1.2018.
 4. Jäsenyys JHL:ssä jhl.fi. Viitattu 20.5.2014.
 5. Päivi Niemi-Laine aloittaa JHL:n puheenjohtajana 7.6.2016. Yle Uutiset. Viitattu 12.6.2016.
 6. JHL lukuina JHL. Viitattu 18.3.2015.
 7. JHL lukuina – JHL JHL. Viitattu 2.1.2018.
 8. JHL:n historia JHL. Viitattu 18.3.2015.
 9. Päätöksenteko ja organisaatio – JHL JHL. Viitattu 2.1.2018.
 10. JHL lukuina – JHL JHL. Viitattu 2.1.2018.
 11. Yhteisöjäsenliitot – JHL JHL. Viitattu 2.1.2018.
 12. Päätöksenteko ja organisaatio – JHL JHL. Viitattu 2.1.2018.
 13. Päätöksenteko ja organisaatio – JHL JHL. Viitattu 2.1.2018.
 14. Työehtosopimukset – JHL JHL. Viitattu 2.1.2018.
 15. Motiivi-lehti ja jäsenkalenteri – JHL JHL. Viitattu 2.1.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.