Akateeminen Sosialistiseura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Helsingissä toiminutta järjestöä. Katso myös Turun Akateeminen Sosialistiseura.

Akateeminen Sosialistiseura (ASS) on vasemmistolainen järjestö, joka toimii Helsingin yliopiston piirissä. ASS perustettiin vuonna 1925 tieteellisen sosialismin tunnetuksi tekemistä varten.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1925 perustettu ASS oli aluksi pieni ja mitätön. Nimi oli piikki Akateemiselle Karjala-Seuralle (AKS), joka hallitsi ylioppilaskuntaa aatteellisesti. Vuonna 1934 ASS kuitenkin sai yhden edustajan ylioppilaskuntaan.[2]

ASS perustettiin vasemmistososiaalidemokraattiseksi opiskelijajärjestöksi Ylioppilaiden Sosialidemokraattisen Yhdistyksen seuraajaksi. Vuonna 1927 seuraan kuului vain 15 aktiivijäsentä.

ASS toimi jonkin aikaa Suomen Sosialidemokraattisessa Puolueessa, mutta puolue erotti seuran vuonna 1937. SDP piti seuran linjaa liian vasemmistolaisena.[2]

Seura oli vuonna 1944 yhtenä osapuolena perustamassa Suomen Kansan Demokraattista Liittoa yhdessä Suomen Kommunistisen Puolueen (SKP) kanssa.[2] SKP:n kahtiajaossa ASS tuki Neuvostoliitolle uskollisia taistolaiskommunisteja. Heidän johdollaan ASS 1970-luvulla jopa melkein kolmanneksen HYY:n edustajistopaikoista, johti monia ainejärjestöjä ja perusti osastoja monille yliopiston laitoksille.[2]

ASS oli yksi SKDL:n viidestä yhteisöjäsenestä, kunnes asema vuonna 1965 siirtyi valtakunnalliseksi opiskelijajärjestöksi perustetulle Sosialistiselle opiskelijaliitolle. ASS oli SOL:n suurin ja vaikutusvaltaisin jäsenjärjestö.

1970-luvulla vasemmistolainen opiskelijaliikehdintä oli erityisen voimakasta ja ASS oli liikkeen keskeinen toimija. SOL:n tärkeimpänä jäsenjärjestönä ASS oli osa taistolaista liikettä. Enimmillään Akateemiseen sosialistiseuraan kuului melkein tuhat Helsingin yliopiston opiskelijaa. 1970-luvun lopulla ASS alkoi tehdä pesäeroa taistolaisuuteen; sen piirissä seurattiin uusia yhteiskuntateoreettisia virtauksia ja alettiin esittää reaalisosialismin kritiikkiä. 1980-luvulla monet ASS:ssa toimineet henkilöt vaikuttivat Demokraattisen Vaihtoehdon perustamiseen.

1980-luvulla ASS:n kannatus laski erityisen nopeasti. Vuoden 1989 jälkeen ASS lakkasi osallistumasta HYY:n vaaleihin ja 1990-luvun alussa sen lehti lakkasi ilmestymästä.[2]

Seura julkaisi 1995 manifestin Vain sosialistisella ihmiskunnalla on toivoa.[3] 2000-luvun alkuvuosina seuran toiminta hiipui ja se miltei lakkasi olemasta, mutta muista vasemmistolaisista opiskelijajärjestöistä tulleet henkilöt alkoivat elvyttää toimintaa, ja nykyisin Akateeminen Sosialistiseura on olemassa pienimuotoisena opiskelijajärjestönä.

ASS:n arkiston sijaintipaikka on Kansan Arkisto.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Honkanen, Pertti: Suomalaisen marxilaisuuden lyhyt historia. (Karl Marx -erikoisnumero) Kulttuurivihkot, 2005, 33. vsk, nro 3, s. 34-36.
  • Rovamo, Pertti: ASS:n filosofian osasto ja ajan henki. (Akateemisen Sosialistiseuran osastot toimivat yliopistojen sosiologian ja filosofian laitoksilla) Kulttuurivihkot, 2017, nro 1, s. 28-29.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wiberg, Matti: Politiikan sanakirja, s. 16. Toimittanut Kalevi Koukkunen. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Siltala, 2011. ISBN 978-952-234-048-1.
  2. a b c d e Takana loistava menneisyys Ylioppilaslehti. 15.12.1995.
  3. Akateeminen sosialistiseura: Akateeminen Sosialistiseura : manifesti. Vain sosialistisella ihmiskunnalla on toivoa : Akateemisen Sosialistiseuran manifesti. s.l.: , 1995.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]