Ero sivun ”Eurokommunismi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
242 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p (w)
{{Kommunismi}}'''Eurokommunismi''' (joskus myös '''eurososialismi''') oli 1960-luvulla Länsi-Euroopassa syntynyt ja etenkin 1970-luvulla vaikuttanut poliittinen liike, joka pyrki kehittämään [[kommunismi]]sta muodon, joka sopisi länsimaiseen demokratiaan. Liike sai alkunsa [[Italia]]n, [[Espanja]]n ja [[Ranska]]n kommunistisista puolueista, jotka halusivat laajentaa kannattajakuntaansa perinteisen tehdastyöväen ulkopuolelle. Ne hakivat hyväksyntää julkishallinnossa työskentelevästä keskiluokasta, ja lähestyivät uusia sosiaalipoliittisia liikkeitä kuten [[feminismi|feministejä]] ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustajia. Ne uskalsivat myös kyseenalaistaa [[Neuvostoliitto|Neuvostoliiton]] toimintatapoja avoimemmin kuin ennen (katso esimerkiksi [[Prahan kevät]]). Suomessa eurokommunismiin yhdistetään usein [[Suomen Kansan Demokraattinen Liitto|SKDL]]. Senja sijaan esimerkiksierityisesti [[Salvador AllendeSKP]]n. [[Chile]]stä monet eurososialistit saivat toiveikkaita esikuvia.
 
Eurokommunistit uskalsivat kyseenalaistaa esimerkiksi [[Neuvostoliitto|Neuvostoliiton]] toimintatapoja avoimemmin kuin neuvostomallin mukaiset [[marxismi-leninismi|marxilais-leninistiset]] puolueet. Esimerkiksi Suomessa SKDL oli ainoa puolue, joka tuomitsi [[Prahan kevät|Prahan kevään]] tapahtumat vuonna 1968. Neuvostoliiton sijaan esimerkiksi [[Salvador Allende]]n [[Chile]]stä monet eurokommunistit saivat toiveikkaita esikuvia.
 
Huomattavia eurokommunismin edustajia olivat mm. Ranskan, Espanjan ja Italian kommunistipuolueita 1970-luvulla johtaneet [[Georges Marchais]], [[Santiago Carrillo]] ja [[Enrico Berlinguer]]. Myös SKP:n puheenjohtajana vuosina 1966-1982 toiminut [[Aarne Saarinen]] suuntasi puoluetta kohti eurokommunismia.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko