Enrico Berlinguer

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Enrico Berlinguer

Enrico Berlinguer Loudspeaker.svg kuuntele ääntämys? (25. toukokuuta 1922 Sassari11. kesäkuuta 1984 Padova) oli italialainen poliitikko ja Italian kommunistisen puolueen pääsihteeri vuodesta 1972 kuolemaansa saakka.

Enrico Berlinguer oli syntyjään varakkaasta sardinialaisesta perheestä. Hänestä tuli yksi eurokommunismin keulakuvista 1970-luvun lopulla hänen tuomittuaan Neuvostoliiton suorittaman Afganistanin miehityksen ja jälkikäteen Tšekkoslovakian miehityksen 1968. Hän teki tiivistä yhteistyötä Ranskan kommunistien johtajan Georges Marchais'n ja Espanjan kommunistien johtajan Santiago Carrillon kanssa. Berlinguerin kannatus italiassa oli varsin korkea samoin kuin puolueensa ja hän kykeni niin sanottuun sorpassoon eli kristillisdemokraattien ohittamiseen europarlamenttivaaleissa yhdessä sosialistien kanssa. Berlinguer kuoli leukemiaan.

Myös Enrico Berlinguerin veli Giovanni Berlinguer oli kommunisti- ja myöhemmin vasemmistodemokraattipoliitikko sekä Euroopan parlamentin jäsen (2004-2009). Kristillisdemokraatti ja Italian kahdeksas presidentti Francesco Cossiga oli Berlinguerin pikkuserkku.[1]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Montanelli, Indro & Cervi Mario: L'Italia degli anni di fango (1978-1993), Storia d'Italia, 20 nide., s. 52. Rizzoli, 2015 (2. painos).
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Enrico Berlinguer.
Tämä Italiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.