Titolaisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Titolaisuus oli kommunismin eräs oppi ja haara, jonka Stalinin johtama Neuvostoliitto väitti 1948 alkaen Jugoslavian puoluejohtaja Josip Broz Titon kehittäneen. Titon Jugoslavia pyrittiin kääntämään takaisin Neuvostoliiton käskyvaltaan 1940-luvun lopulla tässä onnistumatta, mistä oli seurauksena Jugoslavian ja Neuvostoliiton välirikko. Titolaisuutta pidettiin Neuvostoliitossa omiin riveihin pesiytyneenä vastavallankumouksellisuutena ja Titon väitettiin olevan amerikkalaisen imperialismin kätyri. Kominform kehotti myös muiden maiden kommunistisia puolueita kitkemään titolaiset riveistään.

Titolaisuuden pelko johti Itäblokin maissa vuosina 1949–1953 poliittisiin vainoihin ja puhdistuksiin, joissa tuomittiin monia korkea-arvoisia kommunistijohtajia, kuten Unkarin László Rajk, Tšekkoslovakian Rudolf Slánský ja Bulgarian Traitšo Kostov.

Toisinaan titolaisuudella voidaan viitata myös Titon Jugoslaviassa todellisuudessa harjoitettuun kommunismin muotoon, joka erosi joiltain osin muista kommunistisista maista.