Kommunistiset symbolit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sirppi ja vasara muodostavat tunnetuimman kommunismin symbolin.

Kommunistiset symbolit muodostuvat työläisiä ja heidän työvälineitä kuvaavista symboleista, jotka kommunistiset liikkeet kehittivät 1900-luvun alkupuolelta alkaen tunnuksikseen.

Tunnetuin kommunistinen symboli on sirppi ja vasara yhteen liitettynä. Vasara kuvaa tehdastyöläisiä ja sirppi kuvaa maalaistyöläisiä. Ne yhdessä kuvaavat proletariaatin eli työväestön yhdistymistä.

Toinen erittäin tunnettu symboli on punainen väri. Punalippu on ollut laajan vasemmistolaisen liikkeen symboli jo Ranskan suuresta vallankumouksesta lähtien. Punaisen värin koetaan symboloivan verta, jonka vallankumoukselliset ovat vuodattaneet vallankumouksessa.

Kolmas symboli on viisisakarainen punainen tähti.

Kommunistiset symbolit on kielletty Unkarissa ja Puolassa.[1]

Unkarin Munkáspártin varapuheenjohtaja Attila Vajnai oli 21.2.2003 pitänyt julkisessa tilaisuudessa takissaan punaista tähteä, jonka hän poisti poliisin käskystä. Vajnai tuomittiin 2004 symbolin pitämisestä. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin päätti (33629/06) vuonna 2006 kyseessä olleen Euroopan ihmisoikeudensopimuksen vastaisen ilmaisuvapauden rajoittamisen ja tuomitsi Vajnaille korvauksia.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.