Punainen tähti

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee symbolia. Termin käytöstä tähtitieteessä katso punainen kääpiö ja punainen jättiläinen.
Punainen tähti Neuvostoliiton lipussa sirpin ja vasaran kanssa
Sosialistisen Jugoslavian
lippu

Punainen tähti on kommunismin symboli, jollaisena se alun perin oli 1918 perustetun Venäjän puna-armeijan tunnus. Tähden viisi sakaraa edustavat työläisen viiden sormen lisäksi viittä vanhaa mannerta. Sen käytöllä valtiollisissa yhteyksissä ja virallisissa symboleissa on haluttu ilmaista sosialistisen maailmankatsomuksen ylivertaisuutta. Tähden punainen väri merkitsee vallankumouksellisuutta ja sosialismia.

Punainen tähti on ollut paljon käytössä sosialististen valtioiden lipuissa ja vaakunoissa, kuten Jugoslaviassa 1943-1992. Tähden yhdistäminen toiseen kommunismin symboliin, sirppiin ja vasaraan ei ollut mitenkään epätavallista.

Neuvostoliiton valtaryhmän 1990-luvun alussa tapahtuneen hajoamisen jälkeen punaisen tähden julkinen käyttö on kielletty Latviassa, Liettuassa ja Unkarissa.

Venäjän punainen tähti (2010-2014)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Russian Air Force roundel.svg

Venäjän ilmavoimien konetunnus muutettiin ohuen punaisen ja valkoisen reunan rajaamasta neuvostopunatähdestä valko-sinireunuksiseksi Venäjän punaiseksi tähdeksi maan lipun värien mukaan 2010. Punaisen värin lähes yksinomaan hallitsemasta tähdestä luovuttiin 2014.[1]

Venäjän Armeijan keskusurheiluseuran (TsSKA) tunnuksessa on ylimpänä ohuen keltaisen reunan rajaama punainen tähti.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Russian Defense Ministry Reveals New Military Symbol News, The Moscow Times (englanniksi)