Punainen tähti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee symbolia. Termin käytöstä tähtitieteessä katso punainen kääpiö ja punainen jättiläinen. Kansainvälisestä järjestöstä on oma artikkeli.
Punainen keltareunuksinen tähti Neuvostoliiton lipussa sirpin ja vasaran kanssa.
Sosialistisen Jugoslavian
lippu.

Punainen tähti on kommunismin symboli, jollaisena se alun perin oli vuonna 1918 perustetun Venäjän puna-armeijan tunnus. Sen käytöllä valtiollisissa yhteyksissä ja virallisissa symboleissa on haluttu ilmaista sosialistisen maailmankatsomuksen ylivertaisuutta. Tähden punainen väri merkitsee vallankumouksellisuutta ja sosialismia.

Punainen tähti on ollut paljon käytössä sosialististen valtioiden lipuissa ja vaakunoissa, kuten Jugoslaviassa vuosina 1943–1992. Tähden yhdistäminen toiseen kommunismin symboliin, sirppiin ja vasaraan ei ollut mitenkään epätavallista. Tähti on poikkeuksetta viisisakarainen.

Neuvostoliiton valtaryhmän 1990-luvun alussa tapahtuneen hajoamisen jälkeen punaisen tähden julkinen käyttö on kielletty Latviassa, Liettuassa, Moldovassa ja Ukrainassa. Indonesiassa se kiellettiin jo aiemmin.

Venäjän punainen tähti (2010–2014)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roundel of Russia.svg

Venäjän ilmavoimien konetunnus muutettiin ohuen punaisen ja valkoisen reunan rajaamasta neuvostopunatähdestä valko-sinireunuksiseksi Venäjän punaiseksi tähdeksi maan lipun värien mukaan vuonna 2010. Punaisen värin lähes yksinomaan hallitsemasta tähdestä luovuttiin kuitenkin vuonna 2014.[1]

Venäjän Armeijan keskusurheiluseuran (TsSKA) tunnuksessa on ylimpänä ohuen keltaisen reunan rajaama punainen tähti.

Venäjän asevoimien lehden nimi on Krasnaja zvezda eli Punainen tähti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Russian Defense Ministry Reveals New Military Symbol News, The Moscow Times (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]