Che Guevaran valokuva

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Che Guevaran valokuva
Nimi Che Guevaran valokuva
Toinen nimi Guerrillero Heroico
Tekijä Alberto Korda
Valmistumisvuosi 1960
Taiteenlaji valokuva

Valokuva Che Guevarasta otettiin Kuuban pääkaupungissa Havannassa pidetyssä La Coubren onnettomuuden uhrien muistotilaisuudessa maaliskuussa 1960. Kuvan ottaja Alberto Korda antoi teokselleen nimen Guerrillero Heroico (sankarillinen sissitaistelija).[1]

Valokuvaajan lehti Revolucion hylkäsi tämän valokuvan. Sen sijaan julkaistiin Kordan muistotilaisuudessa ottamia kuvia Castrosta ja ranskalaisista kirjailijoista Jean-Paul Sartresta ja Simone de Beauvoirista. Seitsemän vuotta myöhemmin Che Guevaran kuoltua Korda myönsi italialaiselle toimittajalle luvan julkaista kuva julisteena Italiassa. Siitä tuli heti eräs vallankumouksellisen vasemmiston tunnetuimmista kuvista Marxin, Engelsin ja Leninin kuvien ohella. Kuvaa on jäljennetty lukemattomissa T-paidoissa, bannereissa ja julisteissa.[2]

Muokattu kuva

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Alkuperäinen rajaamaton kuva

Tunnetuimmassa versiossa kuvaa on käsitelty siten, että siitä on rajattu pois oikealta palmu ja vasemmalta toisen miehen profiili ja kuvaa on kierretty hiukan oikealle. Kuvan käsittelyllä Korda antoi muotokuvalle ”ajattoman muodon, josta on poistettu kaikki ajan ja paikan elementit.”[3]

Kuvan tunnettu versio on pelkistetty, kaksivärinen, joka on yleensä musta ja punainen. Se on helppo liittää painotuotteisiin sekä piirroksiin.

Kuvaustilanne

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vedos Kordan kuvaamasta fimirullasta. Ikoninen kuva on neljännen rivin kolmas kuva. Neljännessä kuvassa jonkun pää näkyy Chen olkapään takaa.
Filmirullan kaksi kuvaa Che:sta.
Leica M2 -kamera

5. maaliskuuta 1960 Havannan satamassa tapahtui räjähdys ranskalaisella La Coubre -laivalla, jossa sai surmansa 136 ihmistä. Räjähdyksen syytä ei saatu selville – se saattoi olla puhdas onnettomuus tai silkkaa sabotaasia. Laiva oli tuomassa salaista aselastia Kuubaan.

Heti onnettomuuden jälkeen pidettiin muistotilaisuus Havannassa. Paikalla oli Fidel Castron lisäksi muun muassa Simone de Beauvoir ja Jean-Paul Sartre ulkomaisina vieraina. La Revolucion -lehden kuvaaja Alberto ”Korda” Díaz Gutiérrez oli myös kutsuttu paikalle ikuistamaan tilaisuus filmille. Che Guevaraa ei aluksi näkynyt missään, kunnes Korda huomasi baskeripäisen vallankumousjohtajan tulevan lavalle, kun Castro piti puhettaan. Korda ehti ottaa kaksi kuvaa ennen kuin Che poistui paikalta. Korda kuvasi hänen ilmettään kuvassa vihaiseksi ja surulliseksi.[1] Korda käytti Leica M2 -kameraa ja Kodak Plus-X -mustavalkofilmiä.

Julkaiseminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaa ei aluksi julkaistu missään seitsemään vuoteen. Eräänä päivänä vuonna 1967 Korda sai vieraan, joka kysyi mahdollisuutta saada Chestä hyvä kuva mukaansa. Korda antoi miehelle parhaan kuvansa, jota hän oli kaikki nämä vuodet pitänyt seinällään, mutta piti itse negatiivit. Korda ei ottanut kahden antamansa paperivedoksen julkaisemisesta mitään maksua ”Kuuban vallankumouksen ystävältä”. Tämä ystävä osoittautui myöhemmin italialaiseksi kustantajaksi Giangiacomo Feltrinelliksi, joka oli saanut kuulla Guevaran vangitsemisesta ja mahdollisesta teloituksesta Boliviassa. Hän kiirehti julkaisemaan kuvan, kun maailmalle kiiri tieto vallankumouksellisen sissijohtajan kuolemasta. Hänen on arveltu myyneen ainakin kaksi miljoonaa Chen kuvalla varustettua julistetta, josta Korda ei saanut penniäkään.[4] Korda ei saanut kuuluisimman kuvansa julkaisemisesta myöhemminkään korvausta, koska Kuuba ei ollut allekirjoittanut Bernin sopimusta.

Poikkeuksena tekijän puuttumisesta kuvan julkaisuoikeuksiin on tapaus, jossa kuvaa käytettiin votkamainoksessa, jolloin Korda halusi puuttua kuvan luvattomaan kaupalliseen käyttöön. Korda sai oikeuden ulkopuolella sovittua julkaisemisesta noin 50 000 US dollarin sopimuksen. Hän lahjoitti summan Kuuban lääketieteelle.[1]

Kuvaa käytetään nykyisessä kuubalaisessa kolmen peson setelissä.[5]

Alkuperäinen muokattu kuva Mustavalkoisena Punamustana Valko-puna-mustana
  1. a b c Che: The icon and the ad news.bbc.co.uk. Viitattu 25.10.2007.
  2. Che Guevara photographer dies news.bbc.co.uk. 26.5.2001. Viitattu 30.12.2023. (englanniksi)
  3. Brand Che: Revolutionary as Marketer's Dream by Michiko Kakutani, The New York Times, April 20, 2009
  4. The story about the image of Che Guevara 1993 (Arkistoitu – Internet Archive) The corpse of Che Guevara was hardly cold in Bolivia, before you could buy big posters, all around the world, with the Korda-image of Che. Copyright Feltrinelli it said, down in the corner. Korda told me, that in half a year, Feltrinelli sold 2.000.000 posters.
  5. Cuban 3 peso note, issue of 2004 - front

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]