Nostettu nyrkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Piirretty symboli nostetusta nyrkistä

Nostettu nyrkki (tai pystyyn nostettu nyrkki; engl. raised fist) on solidaarisuuden ja tukemisen symboli.[1] Sitä käytetään myös tervehdyksenä ilmaisemaan yhtenäisyyttä, voimaa, uhmaa tai vastustusta. Tervehdyksen juuret juontaa antiikin Assyriaan symbolina väkivallan vastustukselle.[2]

Nostettua nyrkkiä käytettiin ammattiyhdistysliike Industrial Workers of the Worldin logona vuonna 1917.[3] Taller de Gráfica Popular -kirjapaino popularisoi graafista symbolia Meksikossa vuonna 1948. Symbolia on käytetty ja sisällytetty ympäri maailmaa eri ryhmien toimesta, jotka kokevat, että heitä sorretaan.[4]

Nostettua nyrkkiä käytetään visuaalisessa viestinnässä. Nostettuun nyrkkiin usein yhdistetään muita graafisia elementtejä, jotka välittävät monimerkityksellisiä liikkeitä ja vastavoimia. Riippuen yhdistetyistä elementeistä, eleiden ja vastavoimien sävy ja aikomus muuttuu.[5] Esimerkiksi sirppi ja vasara yhdistettynä nostettuun nyrkkiin on osa kommunistista symbolia, kun taas nostettu nyrkki yhdistettynä Venus-symboliin edustaa feminismiä tai yhdistettynä kirjaan edustaen kirjastonhoitajia.

Autonomisen liikkeen symboli leimattuna
Gonzon nyrkki

Nostetun nyrkin logo voi edustaa esimerkiksi yhtenäisyyttä ja solidaarisuutta. Logoa käytetään yleensä sorrettujen tai alistettujen ihmisten toimesta.

Musta nyrkki (Black Power fist) yleensä liitetään mustaan nationalismiin ja joskus sosialismiin. Musta nyrkki tunnetaan parhaiten Mustat pantterit -organisaatiosta 1960-luvulla. Musta nyrkki otettiin logona käyttöön myös soul-musiikin alakulttuurissa.

Valkoinen nyrkki (White Power fist) yleensä liitetään valkoiseen nationalismiin. Tosin Sosialistinen internationaali -järjestö ja jotkut sosialistiset ja sosiaalidemokraattiset puolueet käyttivät valkoista nyrkkiä, jossa nyrkki pitää punaista ruusua.

Gonzon nyrkille ominaista on meskaliinikaktusnapin pitäminen kahdella peukalolla ja neljällä sormella. Gonzon nyrkkiä käytettiin ensimmäisen kerran Hunter S. Thompsonin kampanjassa vuonna 1970. Siitä on tullut Thompsonin ja gonzojournalismin symboli kokonaisuudessaan.

Nostettu nyrkki rauhanliikkeessä

Nostettu nyrkki tervehdyksenä muodostuu nostamalla toinen käsi ilmaan ja puristamalla käsi nyrkkiin. Tervehdyksen merkitys voi vaihdella. Nostettua nyrkkiä on käytetty laajasti populaarikulttuurissa. Sloganin ”Power to the People” (suom. ”Valta kansalle”) yhteydessä usein käytetään nostettua nyrkkiä.

  1. Gibson, Megan: Every Movement Needs a Symbol: Enter The Wisconsin Fist of Solidarity Time. 22.2.2011. Viitattu 2.7.2016.
  2. The Samuel Gray Society samgraysociety.org. Arkistoitu 31.1.2017. Viitattu 2.7.2016.
  3. Joyce L. Kornbluh: Rebel Voices: An IWW Anthology. Charles H. Kerr Publishing, 1998. ISBN 978-0882862378.
  4. Cushing, Lincoln: A brief history of the "clenched fist" image 25.1.2006. Docs Populi. Viitattu 2.7.2016.
  5. Calbris, Geneviève: Elements of Meaning in Gesture By Geneviève Calbris, s. 27–31. John Benjamins Publishing Company, 2011. ISBN 9789027228475. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]