Ero sivun ”Harry Potter -sarjan taikaolennot” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
kh, typos fixed: karkoi → karko, alunp → alun p using AWB
p (kh, typos fixed: karkoi → karko, alunp → alun p using AWB)
Kuten klassisessa kirjallisuudessa, Harry Potter-sarjan '''[[Kentauri (taruolento)|kentauri]]''' on vyötäisistä ylöspäin ihminen, mutta muulta rakenteeltaan hevonen. Kirjasarjassa molempien osien väritys myötäilee toisiaan: punapartainen ja –tukkainen kentauri on raudikko punertavine häntineen, mustatukkainen on myös karvaltaan musta.<ref>Rowling 1998, s. 274</ref><ref>Rowling 1998, s. 275</ref> Laumalla on johtaja, oma kulttuuri ja tietoa esimerkiksi tähdistä ennustamisesta, jota ei mielellään välitetä ihmisille.<ref>Rowling 1998, s. 276</ref>
 
Kentaurit elävät rauhanomaisesti, mutta pystyvät tarvittaessa puolustautumaan ja puolustamaan toisia. Omasta valinnastaan ne saattavat suostua myös ratsuiksi,<ref>Rowling 1998, s. 278–279</ref> vaikka lauman keskuudessa se on yleensä paheksuttua.<ref>Rowling 1998, s. 279</ref> Kentaurit ovat taitavia sotureita ja kantavat aseinaan jousia ja keihäitä. Laji elää vapaana Tylypahkan [[Harry Potter -sarjan käsitteet#Kielletty metsä|Kielletyssä metsässä]]. Nimeltä mainittuja kentaureja olivat mm [[Firenze (Harry Potter)|Firenze]], Bane, Magorian ja Ronan. Firenze myöhemmin karkoitettiinkarkotettiin laumasta, koska muut pitivät häntä petturina hänen ryhdyttyä opettamaan ennustamista. Myöhemmin kentaurit ottivat [[Dolores Pimento|Dolores Pimennon]] vangiksi tämän haukuttua heitä saastaisiksi puolilajisiksi, mutta Dumbledore myöhemmin vapautti Pimennon. Kentaurit olivat myöhemmin läsnä [[Albus Dumbledore]]n hautajaisissa ja ampuivat nuolia ilmaan kunnioituksen elkeenä. Kentaurit eivät Firenzea lukuun ottamatta osallistuneet Tylypahkan taistelun ensimmäiseen osaan, mutta myöhemmin Harryn uhrautumisen seurauksena ja Hagridin haukuttua Banea pelkuriksi kentaurit osallistuivat taistelun toiseen osioon ampuen nuoliaan kohti kuolonsyöjiä. Myöhemmin kentaurit sallivat Firenzen palata takaisin lauman jäseneksi.
 
===Siivekkäät ratsut===
 
=== Nagini ===
Nagini - nimellä kutsuttu isokokoinen käärme, on [[Lordi Voldemort]]in uskollinen lemmikki ja hirnyrkki. Elokuvassa [[Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset]] paljastui, että Nagini oli ennen ihminen, nuori mustatukkainen tyttö, joka oli kirosanos, joka pystyi muuttumaan käärmeeksi ja jonka muutos tulisi jonain päivänä jäämään pysyväksi. Nagini oli alunperinalun perin kotoisin Indonesiasta ja esiintyi velhojen järjestämässä Arcanus-sirkuksessa Pariisissa. Nagini pakeni Valion kanssa sirkuksesta ja auttoi Valiota etsimään tietoa Valion oikeasta äidistä ja he löysivät palvelijan, joka oli lähettänyt Valion adoptoitavaksi Amerikkaan. [[Gellert Grindelwald]]in kätyriksi paljastunut Grimmson kuitenkin saapui paikalle ja tappoi palvelijan ja vangitsi Naginin seinään. Myöhemmin Nagini oli läsnä Valion kanssa Père-Lachaisen hautausmaalla, jossa Lestrangen perheen hautaholvi sijaitsee. Nagini yritti saada Valion puolelleen, mutta Valio liittyi Grindelwaldin joukkoihin. Myöhemmin Nagini lähti Tylypahkaan tapaamaan Dumbledorea yhdessä muiden taistelusta selvinneiden kanssa. Naginin ihmishahmoa esitti elokuvassa [[Claudia Kim]].
 
Myöhemmin Naginin verikirous aiheutti hänen muuttumisen pysyvästi käärmeeksi. Voldemort ilmeisesti kohtasi Naginin myöhemmin Albaniassa ja Naginista tuli Voldemortin lemmikkikäärme. Voldemort myöhemmin teki Naginista seitsemännen ja viimeisen hirnyrkkinsä tappamalla [[Bertha Jorkins]]in. Voldemort käytti Naginin myrkkyä ainesosana juomaan, joka antoi hänelle väliaikaisen ruumiin. Nagini oli myöhemmin läsnä Valedron talossa, jossa Voldemort ja [[Peter Piskuilan]] piileskelivät ja Nagini havaitsi jästi [[Frank Bryce]]n, joka salakuunteli heitä ja ilmoitti hänestä Voldemortille, joka tappoi Brycen. Nagini oli läsnä hautausmaalla, jossa Voldemort sai myöhemmin ruumiinsa takaisin. Voldemort lupasi Naginille [[Harry Potter]]in ruumiin ateriaksi, mutta Harry pakeni paikalta.
23 570

muokkausta

Navigointivalikko