Ero sivun ”Musta ylivalta” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
VolkovBot (keskustelu | muokkaukset)
Dinamik-bot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 28: Rivi 28:
[[Luokka:Rasismi]]
[[Luokka:Rasismi]]


[[bn:কালো শ্রেষ্ঠত্ববাদীতা]]
[[bn:কালো শ্রেষ্ঠত্ববাদ]]
[[de:Black Supremacy]]
[[de:Black Supremacy]]
[[en:Black supremacy]]
[[en:Black supremacy]]
Rivi 35: Rivi 35:
[[pl:Czarna supremacja]]
[[pl:Czarna supremacja]]
[[pt:Supremacia negra]]
[[pt:Supremacia negra]]
[[ru:Чёрный расизм]]
[[zh:黑人优越主义]]
[[zh:黑人优越主义]]

Versio 24. joulukuuta 2012 kello 00.59

Musta ylivalta (engl. black supremacy) on ideologia, jonka mukaan erittäin tumma-/mustaihoiset eli negridit ovat parempia ja ylempiarvoisempia kuin muut ihmisryhmät. Mustaan ylivaltaan kuuluu olennaisena osana antisemitismi ja rasismi sekä väkivalta valkoihoisia kohtaan.

Maailman mustaihoisten tieteellinen ja kultturillinen alennustila selitetään muiden ryhmien harjoittamalla historiallisella sorrolla, esimerkiksi kolonialismilla sekä eurooppalaisten ja arabien käymällä orjakaupalla. Mustan ylivallan ideologialle ovat ominaisia hyvin kiistanalaiset historian tulkinnat, esimerkiksi muinaisten eqyptiläisten (Egyptian race controversy) tai useiden suurten tiedemiesten, kuten Eukleides, uskotaan olleen mustaihoisia[1] . Mustan ylivallan varhainen hahmo Marcus Garvey näki asian seuraavasti: ”Jokainen puolueeton historian opiskelija tietää, että neekerit kerran hallitsivat maailmaa, kun valkoiset ihmiset olivat vielä villejä barbaareita asuen luolissaan. Tuohon aikaan tuhannet neekeri professorit opettivat Aleksandrian yliopistoissa tietoa, jonka muinainen Egypti jakoi maailmalle, ja jonka kreikkalaiset ja roomalaiset varastivat sekä väittivät omakseen.[2]

Eräät aatteen kannattajat ovat kehittäneet niin kutsutun melaniiniteorian, joka väittää ihmisen paremmuuden olevan kiinni ihon väriaineen melaniinin määrästä ja laadusta.[3] Tämän teorian keskeinen idea on, että ihon suuret melaniinipitoisuudet korreloivat korkean älykkyyden ja henkisen tason kanssa. Tutkijat pitävät melaniiniteoriaa näennäistieteenä, koska se ei täytä tieteellisyyden tunnusmerkkejä.

Nation of Islam -järjestöä on syytetty rasismista ja antisemitismistä. Nation of Islam opettaa, että mustat ihmiset ovat alkuperäisiä ihmisiä. Louis Farrakhan on sanonut, että ”valkoiset ihmiset ovat potentiaalisia ihmisiä… he eivät vain ole kehittyneet vielä”.[4] Järjestö otti aineksia islamista ja väitti, että valkoihoiset olivat tulosta oudosta geneettisestä kokeesta, jonka tummaihoinen tieteilijä oli tehnyt 6 000 vuotta sitten.[5]

New Black Panther Party (Uusi mustien panttereiden puolue) ajaa Yhdysvalloissa rasistista ja mustien ylivaltaista politiikkaa. Vaikka puolue käyttää itsestään nimeä Uudet mustat pantterit, ei sillä ole mitään yhtäläisyyksiä vanhan Mustat pantterit -nimisen organisaation kanssa.

Katso myös

Lähteet

  1. Black mathematicians: the kind of problems they wish didn't need solving guardian.co.uk.
  2. Who and What is a Negro teachingamericanhistory.org.
  3. Other astounding properties of Melanin suzar.com.
  4. Philadelphia Inquirer, 18.3.2000
  5. Henkilökuvassa Malcolm X murros.net.
Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.