Louis Farrakhan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Farrakhan vuonna 2016.

Louis Farrakhan (s. 11. toukokuuta 1933 Bronx, New York, New York, Yhdysvallat) on Nation of Islamin tämänhetkinen johtaja.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Farrakhan kasvoi Roxburyn lähiössä Bostonissa, Massachusettsissa. Hänen äitinsä oli muuttanut Saint Kitts ja Nevisiltä 1920-luvulla. Isä oli jamaikalaistaustainen taksikuski New Yorkista, joka oli etnisesti portugalilainen tai mahdollisesti sefardijuutalainen.[1][2][3]

Farrakhan opiskeli lapsuudessaan viulunsoittoa ja soitti myös orkesterien kanssa. Hän osallistui kansallisiin kilpailuihin ja voittikin niitä. Bostonissa hän opiskeli Boston Latin Schoolissa sekä English High Schoolissa, josta hän valmistui. 1950-luvulla Farrakhan levytti calypsomusiikkia taiteilijanimellä ”The Charmer”.

Farrakhan liittyi Nation of Islamiin heinäkuussa 1955, jolloin hän oli 22-vuotias.[4] Tällöin hän myös vetäytyi muusikonuraltaan. Hän ei hyväksynyt edes tarjousta omasta managerista.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Farrakhan perusti vuonna 1979 Nation of Islamin Muhammad Speaks -sanomalehden uudelleen nimellä The Final Call. Hän osallistui vuonna 1981 ensimmäiseen Nation of Islam Saviours’ Dayhin Chicagossa sitten vuoden 1975.

Malcolm X:n tytär Qubilah Shabazz pidätettiin 12. tammikuuta 1995 epäiltynä suunnitelmista Farrakhanin salamurhauttamiseksi. Farrakhan syytti lehdistötilaisuudessa Chicagossa FBI:tä yrityksistä heikentää Malcolmin suvun ja Nation of Islamin välisiä suhteita. 1. toukokuuta kaikista syytteistä Shabazzia vastaan päätettiinkin luopua. Farrakhan järjesti Washingtonissa 16. lokakuuta 1995 ”Miljoonan miehen marssiksi” kutsutun mustien protestimarssin, yhden Yhdysvaltain historian suurimmista marsseista. Hänelle myönnettiin vuonna 1996 Muammar Gaddafin kansainvälinen rauhanpalkinto.

Black Entertainment Televisionin yleisö äänesti Farrakhanin 2005 ”vuoden henkilöksi”.

Farrakhan tunnetaan provokatiivisista kommenteistaan. Jotkut ovat syyttäneet häntä antisemitismistä, ja muun muassa The Village Voicen toimittaja nimitti häntä ”mustaksi Hitleriksi”. Ortodoksijuutalainen järjestö Neturei Karta International ilmoitti kuitenkin tukevansa Farrakhania, joka ei järjestön mukaan vihaa juutalaisia, vaan ainoastaan vastustaa sionismia.[5] Maaliskuussa 2000 Farrakhan ilmaisi, että ”valkoiset ovat potentiaalisia ihmisiä, jotka eivät ole vielä kehittyneet”.[6]

Farrakhan kertoi lokakuussa 1989 julkisesti kokemastaan ilmestyksestä, jossa edesmennyt Elijah Muhammad oli kertonut hänelle vuonna 1985 Meksikossa, että Yhdysvaltain presidentti oli suunnittelemassa sotaa. Farrakhan matkusti helmikuussa 1986 varoittamaan Libyan kansaa ja Muammar Gaddafia, joita vastaan hän päätteli sodan käytävän. Huhtikuussa 1986 Yhdysvallat todella teki ilmaiskun Libyaan.[7]

1990-luvun aikana Farrakhan alkoi jälleen esittää musiikkia, ja alkuvuodesta 1993 hän esitti Felix Mendelssohnin konserton. Hän on lisäksi esittänyt Beethovenin konserton ja ilmaissut aikeensa esittää Tšaikovskia ja Brahmsia.

Farrakhan kertoi 11. syyskuuta 2006 julkisesti heikosta terveydentilastaan. Hänellä oli todettu Kuubassa mahahaava, jonka komplikaatioina ilmenneet infektiot saivat hänen painonsa vähenemään lähes 16 kiloa (35 naulaa). 6. tammikuuta 2007 tiedotettiin, että Nation of Islamin johtaja oli ollut 12-tuntisessa operaatiossa. Hän on lisäksi selvinnyt eturauhassyövästä[8] ja perustanut eturauhassyöpäyhdistyksen.

2. toukokuuta 2019 Facebook poisti Farrakhanin palvelusta.[9]

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1953 Farrakhan meni naimisiin Betsy Rossin kanssa, joka myöhemmin vaihtoi nimensä Khadijah Farrakhaniksi. Parilla on neljä poikaa ja viisi tytärtä.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]