Luettelo tunnetuista anarkisteista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

A

B

C

D

E

  • Antti Eskelinen (s. 1980), suomalainen kuvataiteilija
  • Jacques Ellul (1912–1994), ranskalainen filosofi, sosiologi, teologi ja kristillinen anarkisti

F

G

H

I

  • Iso H (s. 1979), suomalainen rap-artisti[1]
  • Noe Itō (1895–1923), japanilainen kirjailija ja toimittaja

J

  • Kim Jwa-jin (1889–1930), korealainen itsenäisyystaistelija ja kenraali, korealaisen anarkokommunistisen yhteiskunnan KPAM:n keskeisiä hahmoja
  • Arvid Järnefelt (1861–1932), suomalainen kirjailija, mm. "Suomen Tolstoiksi" kutsuttu tolstoilainen anarkisti
  • Harry Järv (1921–2009), suomalainen kirjailija ja kääntäjä, kolme vapaudenristiä ja kaksi vapaudenmitalia saanut sotaveteraani

K

L

M

  • Nestor Mahno (1889–1934), ukrainalainen sotilas ja vallankumouksellinen
  • Errico Malatesta (1852–1932), italialainen anarkismin teoreetikko ja vallankumouksellinen
  • Octave Mirbeau (1848–1917), ranskalainen journalisti, taidekriitikko, pamfletisti, kirjailija ja näytelmäkirjailija
  • Jeff Monson (s. 1971), yhdysvaltalainen vapaaottelija
  • Federica Montseny (1905–1994), yksi Euroopan ensimmäisistä naisministereistä, joka toimi sisällissodan aikana Espanjan toisen tasavallan sosiaali- ja terveysministerinä
  • Alan Moore (s. 1953), englantilainen kirjailija, V niin kuin verikosto -sarjakuvan käsikirjoittaja
  • Grant Morrison (s. 1960), skotlantilainen sarjakuvakäsikirjoittaja ja -piirtäjä
  • Kaapo Murros (1875–1951), suomalainen toimittaja, kirjailija, teatterinjohtaja ja kääntäjä, myöhemmin sosiaalidemokraattien kansanedustaja, asianajaja ja ulosottomies

O

  • Michel Onfray (s. 1959), ranskalainen ateistinen filosofi, Caenin kansanyliopiston (Université populaire de Caen) perustaja
  • Elise Ottesen-Jensen (1886–1973), ruotsalainen seksuaalikasvatusaktivisti, kirjailija ja anarkosyndikalisti, RFSU:n perustaja

P

R

  • Antti Rautiainen (s. 1979), myös salanimella Veli Itäläinen kirjoittava suomalainen kolumnisti ja kirjailija
  • Herbert Read (1893–1968), englantilainen taidefilosofi ja -historioitsija, runoilija, Edinburghin yliopiston professori
  • Élisée Reclus (1830–1905), ranskalainen maantieteilijä ja ekoanarkisti
  • Rudolf Rocker (1873–1958), saksalaissyntyinen anarkosyndikalistikirjailija ja -aktivisti

S

  • Atlas Saarikoski (s. 1982), suomalainen toimittaja ja aktivisti
  • Nicola Sacco (1891–1927), amerikanitalialainen insurrektionalistinen anarkisti, nousi maailmanlaajuisesti tunnetuksi tullessaan väärin perustein tuomituksi kuolemaan Bartolomeo Vanzettin kanssa
  • Hiski Salomaa (1891–1957), amerikansuomalainen kuplettilaulaja ja lauluntekijä
  • Augusto César Sandino (1895–1934), nicaragualainen vapaustaistelija ja kristillinen mystikko
  • Alfred Bernhard Sarlin (Asa Jalas) (1860–1919), suomalainen kustantaja, kirjailija ja Vapaa Ajatus -lehden toimittaja
  • Alexander Schinas (1870–1913), kreikkalainen anarkisti, ampui Kreikan kuninkaan Yrjö I:n
  • Starhawk (Miriam Simos) (s. 1951), yhdysvaltalainen kirjoittaja, aktivisti, ekofeministi ja noita
  • Bhagat Singh (1907–1931), intialainen vapaustaistelija
  • Max Stirner (1806–1856), saksalainen filosofi ja anarkoindividualisti

T

V

W

  • Niilo Wälläri (1897–1967), suomalainen ammattiyhdistyspoliitikko ja syndikalisti

Z

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]