Francisco Ferrer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Francesc Ferrer i Guàrdia
Francisco Ferrer Guardia.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt10. tammikuuta 1859
Alella, Espanja
Kuollut13. lokakuuta 1909 (50 vuotta)
Barcelona
Kansalaisuus Espanja Espanja
Muut tiedot
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Francisco Ferrer y Guardia (kat. Francesc Ferrer i Guàrdia; 10. tammikuuta 185913. lokakuuta 1909) oli katalonialainen vapaa-ajattelija ja anarkisti.

Ferrer syntyi roomalaiskatoliseen perheeseen Alella-nimisessä pienessä kylässä lähellä Barcelonaa. Hän oli espanjalainen tasavaltalaisjohtajan Manuel Ruiz Zorrillan seuraaja, ja vuonna 1885 Ferrer joutuikin maanpakoon Pariisiin vaimonsa ja lastensa kanssa. Erottuaan vuonna 1899 hän meni pian naimisiin vauraan pariisilaisopettajan kanssa.

Vuonna 1901 Ferrer palasi Espanjaan ja avasi niin sanotun nykyaikaisen koulun (Escuela Moderna). Katolisen kirkon oli vaikea hyväksyä koulun aikaan nähden radikaalia linjaa – keskiluokkaisia lapsia rohkaistiin ajattelemaan itse ja tavoittelemaan omia päämääriään. Vuonna 1906 Ferrer pidätettiin epäiltynä osallisuudesta attentaattiin kuningas Alfonsoa vastaan. Ennen Ferrerin vapauttamista kului yli vuosi, minkä aikana koulu jouduttiin sulkemaan.

Alkukesästä 1908, pian vankilasta vapautumisensa jälkeen, Ferrer kirjoitti nykyaikaisen koulun tarinan. Työn käänsi englanniksi Joseph McCabe ja vuonna 1913 Knickerbocker Press julkaisi sen nimellä The Origins and Ideals of the Modern School.

Barcelonan Traagisen viikon, la Semana Trágica (25. heinäkuuta – 2. elokuuta 1909), tapahtumien takia hänet pidätettiin ja tuomittiin kuolemaan pitkällisessä oikeudenkäynnissä ja teloitettiin ampumalla Barcelonassa 13. lokakuuta 1909.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]